100% vrouwelijke Brussels Airlines crew vliegt naar New York op Wereldvrouwendag

100% vrouwelijke Brussels Airlines crew vliegt naar New York op Wereldvrouwendag

Vrijdag 7 maart 2014 — Brussel 7 maart 2014 – Naar aanleiding van de Wereldvrouwendag (8 maart) is Brussels Airlines vlucht SN501 naar New York morgen volledig samengesteld uit een vrouwelijke bemanning. Het initiatief gaat uit van de Brussels Airlines pilotes en stewardessen die al jaren hun ‘mannetje’ staan bij de luchtvaartmaatschappij.

Ruim honderd jaar nadat Hélène Dutrieu als eerste Belgische vrouw en als één van de eerste vrouwelijke piloten ter wereld haar vliegbrevet haalde, telt Brussels Airlines vandaag 46 vrouwelijke piloten. Net zoals de 420 mannelijke piloten vliegen ze zowel als Captain of als First Officer op het Europese of langeafstandsnetwerk. Naar aanleiding van Wereldvrouwendag nam Captain Lauretta Verbist, sinds ’98 werkzaam in de cockpits van de Brussels Airlines, het initiatief om een volledige vrouwelijke bemanning samen te stellen.

Vlucht SN501, Brussel-New York, wordt op Wereldvrouwendag verzorgd door Lauretta en Sophie in de cockpit terwijl Sonia, Cynthia, Gina, Chantal, Diana, Françoise, Melanie en Nathalie instaan voor de service in de cabine. “We kijken echt uit naar deze vlucht”, zegt Captain Lauretta.  “Een job in de luchtvaart is zeker vrouwvriendelijk en, voor wie zich goed organiseert en wat steun krijgt van de familie en een werkgever zoals Brussels Airlines, ook goed combineerbaar met een gezinsleven. Ik heb de voorbije jaren ook een evolutie gemerkt. Steeds meer vrouwen kiezen voor een pilotenberoep.”

Met ruim 10 procent vrouwelijke piloten scoort Brussels Airlines beter dan het Europees gemiddelde. Vrouwelijke piloten nemen ook steeds meer verantwoordelijke functies op. Zo wordt een belangrijk project dat Brussels Airlines moet toelaten om het brandstofverbruik van de vliegtuigen te laten dalen door een vrouwelijke pilote geleid. Een ander voorbeeld is dat van een ex-Brussels Airlines pilote die om familiale redenen naar Bahrein verhuisde en daar de eerste vrouwelijke captain van het land werd.