2019, een uitdagend jaar voor Brussels Airlines, gekenmerkt door een nieuwe strategische richting en de lancering van het herstructureringsplan "Reboot".

  • Beslissing over een nauwere inbedding van Brussels Airlines in de Lufthansa Group Network Airlines.
  • Lancering van het herstructureringsplan "Reboot" met als doel een EBIT-marge van 8% vanaf 2022.
  • Strategische investeringen in de langeafstandsvloot en de langeafstandscabine van de luchtvaartmaatschappij.
  • Tegenwind zoals het faillissement van Thomas Cook Belgium heeft de financiële resultaten van de luchtvaartmaatschappij sterk beïnvloed.
  • Aangepaste EBIT van -25,9 miljoen euro en nettoresultaat van -40,6 miljoen euro (IFRS-norm)
  • 1,6 miljard euro omzet en 1,7% passagiersgroei.
  • Verspreiding van het coronavirus en het bijbehorende vliegverbod dwingen Brussels Airlines om al haar vluchten tijdelijk op te schorten.

In een uiterst uitdagende omgeving sluit Brussels Airlines het boekjaar 2019 af met een verlies van 40,6 miljoen euro en een aangepaste EBIT van -25,9 miljoen euro (IFRS-norm). De Belgische luchtvaartmaatschappij registreerde een passagiersgroei van 1,7% tot een totaal aantal passagiers van 10,2 miljoen. De gemiddelde bezettingsgraad in 2019 lag net boven 81% (+0,52 pp ten opzichte van 2018), terwijl het aantal uitgevoerde vluchten stabiel bleef ten opzichte van het voorgaande jaar (+0,1%).

De financiële resultaten van Brussels Airlines werden in grote mate beïnvloed door het faillissement van Thomas Cook Belgium in september vorig jaar, alsook door de stakingen van de luchtverkeersleiding in België en in het buitenland, met een negatieve impact van meer dan 12 miljoen euro op het resultaat van de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast zetten de hoge brandstofkosten de financiële resultaten van de onderneming nog eens extra onder druk met 14 miljoen euro.

 

2019 strategische mijlpalen

Om haar vloot verder te harmoniseren en haar CO2-voetafdruk te verlagen, investeerde Brussels Airlines, met de hulp van de Lufthansa-groep, 140 miljoen euro in nieuwe langeafstandsvliegtuigen en langeafstandscabines.

Op vlak van positionering binnen de Lufthansa Groep verliet Brussels Airlines de Eurowings Group om zich meer en meer in de Lufthansa Group Network Airlines te verankeren. Tegelijkertijd is Brussels Airlines begonnen met de uitrol van haar herstructureringsplan "Reboot", met als doelstelling een EBIT-marge van 8% vanaf 2022, door de totale kosten te verlagen, processen te herzien om de efficiëntie te verhogen en door haar netwerk te herbekijken.  

 

Reboot - een structureel duurzame toekomst voor het bedrijf vanaf 2022.

 

Binnen een zeer competitieve marktomgeving en na vele jaren van groei maar onvoldoende winstgevendheid, besloot Brussels Airlines vorig jaar om zich te heroriënteren en te starten met haar herstructureringsplan Reboot.

De naam Reboot is niet zomaar gekozen. Het is niet zomaar een kostenbesparingsprogramma, maar een doordacht herstructureringsplan dat naast het verlagen van de totale kostenstructuur ook focust op een sterke vereenvoudiging van onze manier van werken, een slankere organisatie en een hertekend netwerk. We hebben ons een ambitieuze, maar realistische doelstelling gesteld van een structurele winstgevendheid vanaf 2022 en dit om onze toekomst te kunnen voeden."

- Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines

 

Het bedrijf stelde een Reboot-team samen dat werkt aan meer dan 100 projecten die focuspunten als productiviteit, efficiëntieverhoging, kostenoptimalisatie, netwerk en inbedding in de Lufthansa Group Network Airlines aanpakken.

 

Coronavirus - Gevolgen van de wereldwijde verspreiding 

De verspreiding van het coronavirus en het bijbehorende vliegverbod, alsook andere maatregelen die het luchtverkeer beperken en die door veel landen over de hele wereld zijn opgelegd, hebben de vluchtschema's van Brussels Airlines ernstig en negatief beïnvloed en hebben de luchtvaartmaatschappij gedwongen om de tijdelijke opschorting van haar lijnvluchten voor vier weken vanaf 21 maart 2020 aan te kondigen.

De Belgische luchtvaartmaatschappij houdt echter een minimale vluchtcapaciteit beschikbaar voor repatriëringsvluchten, op verzoek van de Belgische overheid.

"We hebben al heel wat crisissen meegemaakt in de geschiedenis van ons bedrijf, maar de huidige Coronavirus-crisis heeft een nooit eerder geziene impact op Brussels Airlines. Niet alleen op het vlak van annuleringen en binnenkomende boekingen, maar ook het no-show percentage nam snel toe en bedroeg meer dan 30% voor Europa en Noord-Amerika. Daarnaast waren we door de vele reisbeperkingen genoodzaakt ons aanbod voortdurend aan te passen, waardoor het voor ons helaas erg moeilijk was om onze passagiers de service te bieden die ze gewend zijn, ondanks de voorbeeldige ondersteuning en continue zorg van onze medewerkers voor onze passagiers".

- Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines

 

Coronavirus - economische maatregelen om de negatieve financiële gevolgen te beperken

Als verantwoordelijke werkgever heeft Brussels Airlines snel maatregelen genomen om de negatieve financiële impact op de onderneming te beperken. Naast de invoering van een tijdelijk technisch werkloosheidsregime van 30% voor het hele bedrijf tussen 16 maart en 20 maart, heeft Brussels Airlines besloten om deze maatregel, in lijn met de tijdelijke opschorting van al haar vluchten, uit te breiden tot 100%. Er zullen enkele uitzonderingen op de volledige tijdelijke werkloosheid worden gemaakt om de repatriëringsvluchten te kunnen uitvoeren en de heropstart van de vluchten te organiseren.

De directie van Brussels Airlines heeft samen met het uitgebreid bestuur besloten om hun salaris van de komende zes maanden met respectievelijk 20% en 15% te verlagen.

 

"Uitzonderlijke omstandigheden vereisen helaas uitzonderlijke maatregelen. Het is onze plicht om verantwoordelijk te handelen en de financiële gevolgen voor onze luchtvaartmaatschappij maximaal te beperken om zo goed mogelijk uit deze crisis te komen". 

 - Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com