Achter de schermen bij Brussels Airlines: voorbereiding op geleidelijke heropstart voor het zomerseizoen

Nu de vaccinatieprogramma’s in veel landen op gang zijn en de vraag naar reizen voor de zomer langzaam begint aan te trekken, bereidt Brussels Airlines haar operaties voor op een geleidelijke opbouw van haar vluchtaanbod.

Bij een luchtvaartmaatschappij gaat zo'n opbouw niet van de ene dag op de andere en vergt het meerdere maanden om ons voor te bereiden. We moeten niet alleen onze vliegtuigen volledig klaar maken, maar we moeten ook ons cabine- en cockpitpersoneel en onze collega's van Ground Operations voorbereiden en weer volledig opleiden na een periode van inactiviteit.

Trainen van onze piloten, bemanning en grondpersoneel

In de luchtvaart wordt niets aan het toeval overgelaten en is veiligheid te allen tijde de hoogste prioriteit. Daarom werkte onze Crew Training afdeling een heel intensief trainingsprogramma uit om ervoor te zorgen dat onze piloten weer helemaal klaar zijn. De eerste groep piloten is begin april gestart met hun opleiding. Elke piloot die langere tijd inactief is geweest doorloopt een programma van ongeveer een maand. Daarin zit 14 uur theoretische opleiding, inclusief zelfstudie en klassikale opleidingen om alle vlucht- en vliegtuigprocedures door te nemen, 12 uur simulator en 10 tot 20 vluchten met een instructeur, afhankelijk van de ervaring van de piloot. Last but not least voert elke piloot een vlucht als examen uit voordat hij weer zelfstandig mag vliegen. In totaal moeten 150 piloten deze volledige opleiding doorlopen en we verwachten het opleidingsprogramma tegen de zomer af te ronden. Onze 400 andere piloten die wel zijn blijven vliegen tijdens de winter zijn in de afgelopen maanden voortdurend bijgeschoold.

Wat ons cabinepersoneel betreft, zullen vanaf 1 mei 130 cabinemedewerkers die volledig tijdelijk werkloos zijn geweest, geleidelijk worden getraind met zeven tot tien dagen opfriscursus, afhankelijk van het soort vluchten dat zij uitvoeren (korte afstand of lange afstand), en een aantal familiarisatievluchten om alle veiligheidsprocedures en Corona-gerelateerde hygiënemaatregelen vers in het geheugen te hebben wanneer ze onze passagiers weer aan boord verwelkomen.

Ook op de grond bereiden we onze luchthavencollega's voor op hun taken. Ze krijgen opfriscursussen en werken op hun eerste werkdag in duo's met collega's zodat ze klaar zijn om onze klanten weer te verwelkomen.

 

Onze vliegtuigen klaarmaken

Vandaag zijn 21 van onze 38 vliegtuigen operationeel. Om ons vluchtaanbod te vergroten, moeten we natuurlijk ook steeds meer toestellen weer de lucht in krijgen om ons op de zomer voor te bereiden.

Omdat vliegtuigen gemaakt zijn om te vliegen, niet om aan de grond te staan, hebben we ze tijdens hun inactiviteit nauwgezet onderhouden om ze in topconditie te houden eens we ze opnieuw konden activeren. Om een vliegtuig na zo'n lange periode te reactiveren (sommige staan al sinds maart 2020 geparkeerd), doorlopen onze onderhoudsteams grondige procedures, waarbij ze elk hoekje en gaatje van de romp en de bewegende delen controleren, elke klep en buis controleren, en alle elektronische systemen proefdraaien. Ze testen de motoren, vervangen reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting als die verlopen zijn, en maken de cabine klaar met een grondige schoonmaakbeurt. Tenslotte voeren ze een testvlucht uit om het vliegtuig een laatste GO voor operaties te geven. Het hele proces neemt ongeveer 200 manuren per vliegtuig in beslag.


Hygiëne maatregelen

Dat we meer passagiers verwachten, betekent dat het belangrijk is om te benadrukken dat we dezelfde Corona-maatregelen blijven toepassen als voorheen. Deze omvatten een verplicht mondmasker gedurende de gehele vlucht (vanaf aankomst op de luchthaven) voor elke passagier vanaf zes jaar, rij per rij in- en uitstappen om wachtrijen in het vliegtuig te voorkomen, extra desinfectie van het vliegtuig en natuurlijk een goede handhygiëne. Al onze vliegtuigen zijn uitgerust met HEPA filters die continu zorgen voor schone lucht aan boord. Bekijk hier het volledige overzicht van onze maatregelen.

Zoals gebruikelijk vragen we passagiers die zich ziek voelen om niet te reizen, om de gezondheid van andere passagiers en onze bemanning te beschermen. Omdat veel landen nog steeds specifieke beperkingen hebben, vragen we onze passagiers om de vereisten te controleren voordat ze op reis vertrekken. En natuurlijk blijven we onze omboekbare tickets aanbieden, zodat onze klanten maximale flexibiliteit hebben om hun reisplannen te wijzigen en ze hun vluchten met een gerust hart kunnen reserveren.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com