Als gevolg van de coronaviruspandemie meldt Brussels Airlines een aangepast EBIT-resultaat van -233 miljoen euro in de eerste negen maanden van het jaar

Als gevolg van de coronaviruspandemie meldt Brussels Airlines een aangepast EBIT-resultaat van -233 miljoen euro in de eerste negen maanden van het jaar

In de eerste drie kwartalen van het jaar noteerde Brussels Airlines een verlies van 233 miljoen euro, als gevolg van de ongekende impact van het coronavirus op de marktvraag naar vliegreizen. De omzet daalde met 70% tot 339 miljoen euro en de operationele opbrengsten daalden met 69% ten opzichte van vorig jaar tot 374 miljoen euro. Brussels Airlines vervoerde 73% minder passagiers tussen januari en september en de bezettingsgraad daalde met 11,4 procentpunten tot 70,6%. Naast de structurele herziening van haar algemene kostenpositie versnelt Brussels Airlines de uitvoering van haar herstructureringsprogramma Reboot Plus door middel van verschillende korte- en langetermijnmaatregelen om de variabele en vaste kosten te verlagen om de effecten van de coronaviruscrisis tegen te gaan.

Het coronavirus heeft een dramatische impact op de luchtvaart wereldwijd. Brussels Airlines heeft haar vluchtschema aangepast aan de ingestorte marktvraag en de verschillende reisbeperkingen, wat heeft geleid tot een twaalf weken durende opschorting van de vluchten in het voorjaar en een gereduceerd vluchtschema in de zomer. In juli hervatte de luchtvaartmaatschappij haar vluchtactiviteiten naar Afrika, waardoor de belangrijke verbinding tussen Europa en het Afrikaanse continent weer werd hersteld.

Na de herstart in juni waren de zomermaanden sterker dan verwacht, met een stijgende vraag in het toeristische segment. Dit leidde tot een groter aanbod naar toeristische bestemmingen in juli en augustus. Door de snel veranderende reisbeperkingen en vraag moest Brussels Airlines na de zomer echter haar vluchtcapaciteit zo flexibel mogelijk aanpassen om de aangeboden capaciteit zo dicht mogelijk bij de marktvraag te houden om zo haar cashpositie veilig te stellen. Dankzij dit heel proactieve en restrictieve capaciteitsbeheer kon Brussels Airlines sinds de heropstart op 15 juni elke week cash-positief blijven vliegen.

Als gevolg van de ineenstorting van de vraag en de capaciteit meldt de luchtvaartmaatschappij een Aangepaste EBIT van -233 miljoen euro voor de eerste negen maanden van het jaar (vorig jaar: 1 miljoen EUR). De EBIT kwam uit op EUR -256 miljoen (vorig jaar: EUR 0 miljoen). Het verschil met de Aangepaste EBIT is voornamelijk het gevolg van afschrijvingen van 23 miljoen EUR op activa met gebruiksrecht voor twee Airbus A330-200 en acht Airbus A319 voor de noodzakelijke verkleining van de vloot.

De inkomsten zijn met 70% gedaald, van 1,137 miljoen EUR tot 339 miljoen euro. Brussels Airlines vervoerde 2.107.954 passagiers tussen januari en september, tegenover 7.905.953 vorig jaar (-73%). Er werden 18.757 vluchten uitgevoerd, een daling van 70% ten opzichte van de 62.683 vluchten in de eerste drie kwartalen van 2019. De bezettingsgraad daalde met 11,4 procentpunten van 82% naar 70,6%. De operationele kosten daalden met 49% tot 607 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de volumegerelateerde daling van de kosten van materialen en diensten.

De uitbraak van het coronavirus heeft Brussels Airlines ertoe aangezet haar bestaande turnaround-programma, dat in het derde kwartaal van 2019 van start ging en dat voor 90% zal zijn uitgevoerd tegen het einde van 2020, te intensiveren en te versnellen. Na de aanpassing van het netwerk zal het nieuwe plan Reboot Plus de vloot met 30% inkrimpen en het personeelsbestand met 25%. Het turnaround-programma, waar met de sociale partners een akkoord over werd bereikt en dat in volle uitvoering is, zal de basis leggen voor een duurzame toekomst voor het bedrijf. Eind september 2020 is het aantal medewerkers al met 14% gedaald ten opzichte van 2019.

Door de nog steeds onstabiele en heel onvoorspelbare situatie wereldwijd is het niet mogelijk om een prognose te maken voor 2020 als geheel.

"We blijven ons richten op de tijdige uitvoering van ons Reboot Plus-plan in 2020, om 2021 als een slanker Brussels Airlines te kunnen starten. Op commercieel vlak zullen we, in tegenstelling tot veel Europese concurrenten, ons strikt capaciteitsbeheer voortzetten om cash-positieve operaties te verzekeren. Aangezien reisbeperkingen, quarantaines en complexiteit een zware last blijven leggen op de marktvraag, pleiten we voor een Europese aanpak van de reisvoorschriften in combinatie met een uitgebreide snelle COVID-test aanpak als onderdeel van de reis. Als eerste stap in deze richting werken we eraan om binnenkort proeven te doen met snelle COVID-19 antigeentests op specifieke vluchten".

- Dieter Vranckx, CEO Brussels Airlines

 

Brussels Airlines               

 

 

jan-sep 20

jan-sep 2019

Verschil
in %

Omzet

€m

339

1.137

-70

Operationele kosten

€m

607

1.196

-49

Aangepaste EBITDA

€m

-141

104

 

Aangepaste EBIT

€m

-233

1

 

EBIT

€m

-256

 

Werknemers vanaf 30.09

aantal

3.304

3.860

-14

Vluchten

aantal

18.757

62.585

-70

Passagiers

duizend

2.108

7.906

-73

Beschikbare zetel-kilometers

miljoen

5.280

17.015

-69

Revenue zetel-kilometers

miljoen

3.729

13.956

-73

Bezettingsgraad

%

70,6

82

-11,4 pts

 

Indien u vragen heeft over de resultaten, staan Brussels Airlines CEO Dieter Vranckx en CFO Nina Oewerdieck ter beschikking tijdens een Zoom sessie om 12h30 deze middag.

Klik om 12h30 hier om de Zoom meeting te volgen vanop een computer

Gebruik passcode: 648770

Om telefonisch in te bellen, bel +32 2 788 0173

Meeting ID: 874 8342 5023
 

 

Contacteer ons
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem