Aprilcijfers reflecteren naweeën van 22/3

Tijdens de voorbije maand april vlogen 542.226 passagiers met Brussels Airlines. Dat zijn er 16.9% minder dan in de aprilmaand vorig jaar. De cijfers reflecteren de naweeën van de aanslagen van 22 maart waardoor Brussels Airlines minder vluchten kon uitvoeren.

Brussels Airport, de thuisbasis van Brussels Airlines bleef gesloten voor alle vliegverkeer tot 3 april. Sindsdien bouwde Brussels Airlines haar vluchtaanbod stap voor stap terug op en werd het beperkte vluchtprogramma dat werd uitgevoerd vanuit de regionale luchthavens afgebouwd. Tegen het einde van de maand werd april kon ongeveer 85% van de Brussels Airlines vluchten opnieuw verzorgd worden.

Deze operationele uitdagingen en de commerciële impact die de aanslagen van 22 maart veroorzaakten, vertaalden zich in de maand april in een passagiersdaling met 16.9%. Dit is vooral het gevolg van de negatieve groei die tijdens de eerste helft van de maand werd geregistreerd. Naarmate de maand vorderde verbeterde de passagiersevolutie. Verder zijn de cijfers beïnvloed door het feit dat de drukke Paasvakantie vorig jaar in april viel en dit jaar in maart startte.

De terugval werd in hoofdzaak op het Europees netwerk geregistreerd. Aan boord van de vluchten naar Afrika werden bijvoorbeeld 2.6% meer passagiers verwelkomd. De transatlantische vluchten naar Noord-Amerika trokken, onder meer dankzij de lancering van de nieuwe bestemming Toronto, 9.8% meer passagiers aan.

Operationele impact

“De cijfers reflecteren een periode waarin ons vluchtprogramma nog niet normaal kon verlopen door de infrastructuurbeperkingen. Sinds de meimaand van start ging is de operationele situatie flink verbeterd. Passagiers hoeven nu niet meer vroeger naar de luchthaven te komen en de lange wachtrijen zijn helemaal verleden tijd. We hebben verschillende commerciële initiatieven ondernomen om de marktvraag verder te stimuleren.”

-- Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines

 

De bezettingsgraad van de vluchten bedroeg in april gemiddeld 66,5%. De Europese vluchten haalden een gemiddelde bezettingsgraad van 71,4%, op de vluchten naar/van Afrika en de States waren respectievelijk 61 en 63% van de zetels gevuld. De cargo bezettingsgraad naar Afrika bedroeg 68% (80% in 2015) terwijl de cargovolumes aan boord van de vluchten van Afrika naar Brussel ongeveer gelijk bleven.

Naast haar lijnvluchtactiviteit verzorgde Brussels Airlines in april 2016 ook vakantievluchten en groepsreizen op vraag van reisorganisatoren. De passagiercijfers van deze activiteit zijn niet inbegrepen in de maandcijfers van dit persbericht.

 

 

April 2016

April 2015

Jaar/jaar verschil in %

Passagiers

 

542.226

652.532

- 16,9

Available seat-kilometres ASK (000)

1.412,27

1.386,30

+ 1,9 

Revenue Passenger-kilometres RPK (000)

938,63

1.023,78

- 8,3

Freight ton-kilometres FTK

(000)

15.343

17.324

- 11,4

Freight Load Factor

65%

80%

- 15 pct. punt

Passenger Load Factor

66,5%

73,9%

- 7,4 pct. punt

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com