Aprilcijfers reflecteren naweeën van 22/3

Aprilcijfers reflecteren naweeën van 22/3

Tijdens de voorbije maand april vlogen 542.226 passagiers met Brussels Airlines. Dat zijn er 16.9% minder dan in de aprilmaand vorig jaar. De cijfers reflecteren de naweeën van de aanslagen van 22 maart waardoor Brussels Airlines minder vluchten kon uitvoeren.

Brussels Airport, de thuisbasis van Brussels Airlines bleef gesloten voor alle vliegverkeer tot 3 april. Sindsdien bouwde Brussels Airlines haar vluchtaanbod stap voor stap terug op en werd het beperkte vluchtprogramma dat werd uitgevoerd vanuit de regionale luchthavens afgebouwd. Tegen het einde van de maand werd april kon ongeveer 85% van de Brussels Airlines vluchten opnieuw verzorgd worden.

Deze operationele uitdagingen en de commerciële impact die de aanslagen van 22 maart veroorzaakten, vertaalden zich in de maand april in een passagiersdaling met 16.9%. Dit is vooral het gevolg van de negatieve groei die tijdens de eerste helft van de maand werd geregistreerd. Naarmate de maand vorderde verbeterde de passagiersevolutie. Verder zijn de cijfers beïnvloed door het feit dat de drukke Paasvakantie vorig jaar in april viel en dit jaar in maart startte.

De terugval werd in hoofdzaak op het Europees netwerk geregistreerd. Aan boord van de vluchten naar Afrika werden bijvoorbeeld 2.6% meer passagiers verwelkomd. De transatlantische vluchten naar Noord-Amerika trokken, onder meer dankzij de lancering van de nieuwe bestemming Toronto, 9.8% meer passagiers aan.

Operationele impact

“De cijfers reflecteren een periode waarin ons vluchtprogramma nog niet normaal kon verlopen door de infrastructuurbeperkingen. Sinds de meimaand van start ging is de operationele situatie flink verbeterd. Passagiers hoeven nu niet meer vroeger naar de luchthaven te komen en de lange wachtrijen zijn helemaal verleden tijd. We hebben verschillende commerciële initiatieven ondernomen om de marktvraag verder te stimuleren.”

-- Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines

 

De bezettingsgraad van de vluchten bedroeg in april gemiddeld 66,5%. De Europese vluchten haalden een gemiddelde bezettingsgraad van 71,4%, op de vluchten naar/van Afrika en de States waren respectievelijk 61 en 63% van de zetels gevuld. De cargo bezettingsgraad naar Afrika bedroeg 68% (80% in 2015) terwijl de cargovolumes aan boord van de vluchten van Afrika naar Brussel ongeveer gelijk bleven.

Naast haar lijnvluchtactiviteit verzorgde Brussels Airlines in april 2016 ook vakantievluchten en groepsreizen op vraag van reisorganisatoren. De passagiercijfers van deze activiteit zijn niet inbegrepen in de maandcijfers van dit persbericht.

 

 

April 2016

April 2015

Jaar/jaar verschil in %

Passagiers

 

542.226

652.532

- 16,9

Available seat-kilometres ASK (000)

1.412,27

1.386,30

+ 1,9 

Revenue Passenger-kilometres RPK (000)

938,63

1.023,78

- 8,3

Freight ton-kilometres FTK

(000)

15.343

17.324

- 11,4

Freight Load Factor

65%

80%

- 15 pct. punt

Passenger Load Factor

66,5%

73,9%

- 7,4 pct. punt

Corporate Resultaten
Contacteer ons
Over Brussels Airlines


Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 80 bestemmingen, waarvan 17 in Sub-Sahara-Afrika, een markt dat Brussels Airlines als tweede thuis beschouwt. Naast Afrika biedt Brussels Airlines meer dan 65 bestemmingen aan in Europa, 3 in Noord Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf telt meer dan 4.000 werknemers en heeft 48 vliegtuigen. Met dagelijks ongeveer 250 vluchten verwelkomt de maatschappij jaarlijks meer dan 10 miljoen passagiers die naar, via en van Brussels Airport vliegen. Dankzij haar ‘no compromise’ positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de zes Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines maakt deel uit van Lufthansa Group en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG.

Meer informatie op brusselsairlines.com

Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem