Brussels Airlines boekt zeer sterke resultaten in tweede kwartaal met 31 miljoen euro aangepaste EBIT

Brussels Airlines boekt zeer sterke resultaten in tweede kwartaal met 31 miljoen euro aangepaste EBIT

Eerste semester sluit af op -12 miljoen euro aangepaste EBIT, een verbetering van 87%

Brussel, 3 augustus 2023 - Brussels Airlines sluit haar eerste semester van 2023 af op -12 miljoen euro, een verbetering van 87% in vergelijking met vorig jaar. Waar het eerste kwartaal nog eindigde op -44 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen en de seizoensgebondenheid van de luchtvaartsector, sluit het tweede kwartaal af op 31 miljoen euro aangepaste EBIT. De stabielere brandstofprijzen, de toenemende vraag en hogere rendementen geven het vertrouwen dat de luchtvaartmaatschappij solide zwarte cijfers zal behalen voor heel 2023.

In de eerste helft van 2023 verwelkomde Brussels Airlines 3,95 miljoen passagiers aan boord van haar vluchten. Dit is een stijging van 45% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Brussels Airlines verhoogde haar omzet met 253 miljoen euro, of 56%, jaar-op-jaar tot 705 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2023 (vorig jaar: 452 miljoen euro), dankzij de toegenomen vraag, stabielere operaties en hogere rendementen. Twee wet-lease toestellen en de toevoeging van twee middellangeafstandsvliegtuigen aan de vloot leidden tot een hoger aanbod van middellangeafstandsvluchten.

De operationele kosten stegen - in lijn met de productiestijging zoals een toename van 34% van het aantal vluchten - met in totaal 184 miljoen euro of 32% tot 756 miljoen euro (vorig jaar: 572 miljoen euro). De kosten werden ook sterk beïnvloed door het effect over het hele jaar van de inflatie en hogere luchthaventaksen en -heffingen.

Als gevolg hiervan bedroeg de aangepaste EBIT in het eerste semester van 2023 -12 miljoen euro (vorig jaar: -89 miljoen euro), een verbetering van 87% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. Het tweede kwartaal alleen resulteerde in een winst van 31 miljoen euro.

"De resultaten van ons eerste semester van 2023 zijn volledig in lijn met onze verwachtingen. In 2022 communiceerden we historisch hoge resultaten in het derde trimester. Dit jaar ben ik trots op dat we al ​ in het tweede semester een recordcijfer hebben kunnen neerzetten. Dit geeft ons veel vertrouwen om solide zwarte resultaten te behalen voor het hele jaar 2023."
- Nina Oewerdieck, CFO, Brussels Airlines
Story image

De klant opnieuw centraal
De geleidelijk verbeterende financiële cijfers na historisch lage resultaten als gevolg van de pandemie, creëren ruimte voor Brussels Airlines om opnieuw te investeren in het product en de klantervaring. Tijdens het eerste semester van het jaar werden verschillende initiatieven geïmplementeerd, zowel aan boord als op de grond.

Enkele voorbeelden van deze recente investeringen zijn het nieuwe cateringconcept voor Business Class passagiers op middellangeafstandsvluchten, het aangepaste aanbod 'speciale maaltijden' (zoals dieetbeperkingen of religieuze overwegingen) of de mogelijkheid om tijdens het online of mobiele inchecken een upgrade naar een hogere klasse te boeken.

In de nabije toekomst zal de luchtvaartmaatschappij nog meer investeren, zowel voor het personeel van Brussels Airlines als voor de passagiers.

Solide zwarte resultaten voor 2023
De lessen die werden getrokken uit de uitdagende zomer van 2022 werden omgezet in concrete acties voor de zomer van 2023. Het doel was om een stabielere zomer te creëren voor zowel het personeel als de passagiers van Brussels Airlines. De voortdurende dialoog en nauwe samenwerking met werknemers, vakbonden en externe partners hebben daar zeker toe bijgedragen.

De eerste resultaten tonen zowel een verbetering van de operationele stabiliteit als hogere inkomsten.

 

Joëlle Neeb For media requests only

 

 

 

 

 

 

Corporate
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt 3.200 werknemers te werk en exploiteert 40 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. In 2023 verwelkomt Brussels Airlines drie splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen. Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij een eerste vlucht uitvoeren met duurzame brandstof of SAF (Sustainable Aviation Fuel) tegen 2023.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem