Brussels Airlines dropt nieuwe uniformen

Nieuw design, duurzamere materialen en een inclusievere style guide

Brussel, 18 januari 2024 – Brussels Airlines heeft zonet nieuwe uniformen voorgesteld voor cabinepersoneel, piloten en luchthavenmedewerkers. De uniformen zijn ontworpen door Gabrielle Szwarcenberg, een jonge designer van de Antwerpse modeacademie. Er werd ook samengewerkt met verschillende Belgische merken, op deze manier onderstreept de luchtvaartmaatschappij nogmaals haar Belgitude. Innovatieve materialen, zoals druiven en cactussen maken het uniform duurzamer. De “style guide” die bij het uniform hoort werd ook volledig herzien en is nu inclusiever.

Tijdens een modeshow voor het personeel en de pers werden de nieuwe uniformen aan de wereld voorgesteld. Vanaf 1 maart zullen deze uniformen door meer dan 2.600 medewerkers gedragen worden, aan boord van de vliegtuigen en door het luchthavenpersoneel.

Het ontwerp
De nieuwe uniformen zijn in donker marineblauw met champagnekleurige details. Het nieuwe kleurenpallet en het ontwerp sluiten naadloos aan bij de nieuwe huisstijl van Brussels Airlines, die in november 2021 gelanceerd werd. De collectie is geïnspireerd op glamoureuze uniformen uit de jaren ’60, met hedendaagse en toch tijdloze silhouetten en de introductie van rolkragen en jurken met een A-lijn.

De nieuwe uniformen zijn comfortabel en passen mooi bij alle lichaamsvormen en bij mensen van alle leeftijden. Enkele unisex-items worden aan het uniform toegevoegd, ook sneakers zijn deel van de collectie net zoals geklede schoenen van veganistisch leer.

Het hele ontwerpproces heeft twee jaar in beslag genomen. Er waren grote enquêtes, workshops, ontwerpsessies en feedbackmomenten. Met andere woorden: het uniform is tot stand gekomen in zeer nauwe samenwerking met de mensen die het uniform zullen dragen. Uit verschillende ontwerpen heeft het personeel het uiteindelijke design gekozen.

“Ik wilde een ontwerp maken dat elegant en gesofisticeerd is, dat in de eerste plaats zeer praktisch is om te dragen. Daarom introduceren we rolkragen en sneakers, items die enorm comfortabel zijn. Doorheen het design ga je ook subtiele referenties vinden naar Belgische iconen, zoals het Atomium op de sjaaltjes en in de binnenvoering van de blazers. Ik hoop dat de medewerkers het uniform met veel plezier gaan dragen, net zoals ik ervan heb genoten om het uniform te ontwerpen.”
-
Gabrielle Szwarcenberg, designer

Samenwerken met de Koninklijke Modeacademie in Antwerpen, een instituut dat al verschillende wereldberoemde ontwerpers heeft afgeleverd, en specifiek met Gabrielle Szwarcenberg uit Antwerpen onderstreept nogmaals de Belgitude van Brussels Airlines, de ambitie om het beste van België aan de wereld te tonen. Om dezelfde reden wordt ook samengewerkt met merken als Atelier Content en Ambiorix voor de schoenen.

Duurzamere uniformen
Elke leverancier die betrokken is in het project kreeg hoge standaarden opgelegd in verband met duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden.

Van diervriendelijke wol, BCI-gecertifieerd katoen en innovatieve materialen zoals veganistisch leer op basis van druiven en cactussen tot de verpakking: de nieuwe uniformen van Brussels Airlines zijn een grote stap vooruit op vlak van duurzaamheid.

De huidige uniformen zullen worden ingezameld en gerecycleerd. Ze krijgen een tweede leven, meer details daarover worden binnenkort aangekondigd.

Inclusievere regels, evoluerend met de samenleving ​
Samen met het nieuwe uniform lanceert Brussels Airlines ook een nieuwe style guide. De luchtvaartmaatschappij heeft als missie dat iedereen zich thuis kan voelen, en dat geldt dus ook voor de medewerkers. De nieuwe richtlijnen zullen het welzijn van medewerkers verbeteren en zijn zeer comfortabel om te dragen.

Richtlijnen voor haarstijlen, make-up of juwelen zullen niet langer gendergebonden zijn. Bij make-up bijvoorbeeld zijn er bepaalde richtlijnen richting kleurenpallet die gevolgd moeten worden als iemand make-up draagt, die richtlijnen zijn er voor iedereen, ongeacht het geslacht. Met andere woorden: make-up is niet langer verplicht voor vrouwen en verboden voor mannen, maar optioneel voor iedereen. Ook voor haarstijlen is er geen verschil meer in gender, zodra het haar de schouders raakt moet het worden opgestoken, dat is een veiligheidsmaatregel.

Tot slot worden ook zichtbare tatoeages voor het eerst toegelaten, al zijn daar nog steeds enkele restricties bijvoorbeeld over de afmetingen en de tatoeages mogen niet aanstootgevend zijn.

“Deze nieuwe uniformen zijn perfect in lijn met het DNA van Brussels Airlines: de Belgitude, de samenwerking met jong talent, een focus op duurzaamheid en inclusiviteit. Ik ben heel blij met het resultaat en ik kan niet wachten om de uniformen te zien in de luchthaven en aan boord van onze vliegtuigen. Ik wil graag alle medewerkers van dit project bedanken, want hier is heel veel werk in gekropen.”
-
Tilman Reinshagen, COO, Brussels Airlines

Over duurzaamheid
Duurzamere uniformen, dat betekent:

  • Kwaliteit: kwalitatieve materialen zorgen ervoor dat de uniformen langer meegaan, minder herstellingen nodig hebben en minder vaak vervangen moeten worden.
  • Respect: zowel voor de mensen die het uniform dragen als voor de mensen die het uniform maken, en voor de planeet. Er worden hoge eisen gesteld tijdens de hele levenscyclus: van op de katoenplantage tot aan de recyclage achteraf.
  • Transparantie: zowel de materialen als de leveranciers werden zorgvuldig gekozen. Het is belangrijk om zicht te hebben op de volledige productielijn. Daarom hebben we de nodige certificaten verzameld zowel voor alle materialen en onderdelen, als voor de werkomstandigheden bij elke schakel van de supply chain.

Over de gebruikte materialen:

  • Diervriendelijke wol: alle wol die gebruikt is in het uniform is diervriendelijk en zogeheten “mulesing free”. De schapen worden goed verzorgd en de wol zelf is van goede kwaliteit, volgens de “Responsible Wool Standard”.
  • BCI-gecertifieerd katoen: enkel verantwoordelijk geteelde katoen volgens het “Better Cotton Initiative” werd gebruikt. Dit betekent dat de katoenvezels op een duurzamere manier worden geteeld waarbij zowel de werkomstandigheden als de impact op het milieu in overweging genomen worden.
  • Gerecycleerd polyester: er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van gerecycleerd polyester. Het textiel heeft het label "Global Recycled Standard", wat betekent dat minstens de helft van de vezels gerecycleerd zijn, bijvoorbeeld van plastic flessen of visnetten.
  • Schoenen van veganistisch leer: innovatieve materialen worden gebruikt, op basis van cactussen en druiven. Deze kunstleders zijn deels gemaakt van restproducten van andere industrieën en zijn 100% biologisch afbreekbaar in hun puurste vorm.

 

 

Nico Cardone

For media requests only

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com