Brussels Airlines en Brussels Airport starten het nieuwe jaar met eerste levering Sustainable Aviation Fuel via de NAVO-pijplijn

Vanaf vandaag, 1 januari 2023, wordt de NAVO-pijpleiding die Brussels Airport van kerosine bevoorraadt, opengesteld voor het transport van Sustainable Aviation Fuel (SAF). Brussels Airlines zal vandaag de allereerste lading duurzame vliegtuigbrandstof via deze weg transporteren tot op Brussels Airport. De maatschappij voert vandaag een symbolische eerste SAF-vlucht uit, van Brussel naar Malaga. Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven die volledig via de NAVO-pijpleiding bevoorraad wordt met kerosine. Vanaf nu kunnen ook duurzame brandstoffen op een snelle en milieuvriendelijke manier aangeleverd worden via dit systeem. Een belangrijke mijlpaal om het gebruik van duurzame brandstoffen de komende jaren op te voeren en de CO2-uitstoot te reduceren.

Duurzame vliegtuigbrandstoffen kunnen vanaf nu op een vlotte, veilige en CO2-vrije manier geleverd worden op Brussels Airport via de NAVO-pijpleiding (CEPS of Central Europe Pipeline System). Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven die volledig is aangesloten op dit netwerk van pijpleidingen en was al langer vragende partij om naast kerosine ook SAF via deze pijpleiding te kunnen ontvangen. Dankzij de medewerking van de NAVO is dit sinds vandaag mogelijk. Brussels Airlines is de allereerste maatschappij in België die vliegt met SAF die via dit systeem getransporteerd wordt.

SAF of Sustainable Aviation Fuel is de verzamelnaam voor verschillende duurzame brandstoffen voor luchtvaart. SAF vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80%* gedurende de levensduur van de brandstof in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof. De Neste MY Sustainable Aviation Fuel die Brussels Airlines gebruikt wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, 100% hernieuwbare afval- en restgrondstoffen, waaronder gebruikte bakolie en dierlijk vetafval. Brussels Airlines heeft voor dit pilootproject 2.000 vaten van elk 1.000 liter met een blend van 38% SAF aangekocht. De duurzame vliegtuigbrandstof werd op 1 januari vlak na middernacht door Brussels Airlines vanuit de mengfaciliteiten van Neste in Gent via de CEPS-pijpleiding vervoerd naar de brandstofopslag op Brussels Airport, zodat Brussels Airlines op 1 januari haar eerste SAF-vluchten kon uitvoeren.

"Om onze klimaatdoelstellingen te bereiken zullen we het gebruik van alternatieven voor fossiele brandstoffen de komende jaren drastisch moeten opvoeren. Naast vlootvernieuwing is duurzame vliegtuigbrandstof het meest effectieve instrument dat momenteel beschikbaar is om de uitstoot van vliegreizen te verminderen. Samen met de Lufthansa Group investeerden we al enkele jaren in de productie en het gebruik van SAF. Dat we de brandstof nu ook op een snelle en milieuvriendelijke manier van bij de producent tot in het vliegtuig op Brussels Airport kunnen krijgen, is een belangrijke stap om het gebruik van dit type brandstof op korte termijn te vergroten.”, zegt Peter Gerber, CEO van Brussels Airlines.
"Duurzame vliegtuigbrandstof is het meest effectieve instrument dat momenteel beschikbaar is om de uitstoot van vliegreizen te verminderen. Neste werkt samen met partners zoals Brussels Airlines en de Lufthansa Group, luchthavens en logistieke dienstverleners om SAF in heel Europa en wereldwijd beschikbaar te maken. Na de toestemming van de NAVO om SAF te vervoeren op het CEPS pijpleidingsysteem, zijn we trots om als eerste SAF te leveren in de pijpleiding naar de luchthaven van Brussel. Wij kijken ernaar uit het grootste pijpleidingsysteem in Europa te gebruiken om in de nabije toekomst andere luchthavens te bevoorraden. Pijpleidingen zijn de meest efficiënte manier om te leveren aangezien Neste de SAF-productiecapaciteit opschaalt naar 1,5 miljoen ton per jaar in 2023," aldus Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste.
“Dit is een belangrijke mijlpaal in het verduurzamen van de luchtvaart op Brussels Airport. Duurzame brandstoffen op de luchthaven beschikbaar maken was een prioriteit voor ons en we zijn blij dat we dit dankzij de steun van de NAVO al op zo’n korte termijn kunnen realiseren. We hebben als luchthaven, binnen het kader van ons Europese Stargate-programma, de ambitie geuit om te streven naar 5% SAF op de totale kerosine-invoer tegen 2026. Dat is sneller dan de Europese doelstelling, maar we willen hier samen met onze airline partners voluit op inzetten. Dat onze home carrier Brussels Airlines alvast het voortouw neemt met een eerste bestelling aan SAF, is een mooie start voor het realiseren van deze ambitie.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

SAF-ambities binnen Stargate

SAF vormen een belangrijk instrument in het vergroenen van de luchtvaart en het verkleinen van de CO2-uitstoot van het vliegverkeer. Waar vanuit de Europese Commissie (ReFuelEU) wordt gewerkt aan een verplichting van 2% SAF vanaf 2025 en 5% vanaf 2030, mikken Brussels Airport en haar partners in het kader van het Stargate-project op 5% SAF tegen 2026. Door het nu vlot beschikbaar te kunnen hebben via de reeds beschikbare infrastructuur op de luchthaven en de NAVO-pijpleiding, is de toelevering alvast geoptimaliseerd.

Om het ophalen van grondstoffen voor SAF te promoten, wordt binnen het Stargate-project ingezet op een bevolkingsonderzoek en sensibiliseringscampagne om het brede publiek te informeren en sensibiliseren om meer gebruikte frituurolie te kunnen ophalen voor de productie van SAF. Vanuit Stargate zal er ook verder gewerkt worden om SAF-gebruik op de luchthaven te promoten. Een grootschalige menginstallatie zoals eerst ging onderzocht worden is nu niet langer nodig, maar het kleinschaliger mengen van biobrandstof met kerosine met hoge blend ratio’s op vraag van partners wordt verder onderzocht en uitgewerkt. ​

 

*Bij gebruik in zuivere vorm (d.w.z. niet gemengd) en berekend met erkende methoden voor levenscyclusanalyse, zoals de CORSIA-methodologie.

 

Joëlle Neeb

For media requests only

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com