Brussels Airlines en Lufthansa Group lanceren nieuw tariefplan om ecologische impact vliegreizen verder af te bouwen

Passagiers dragen met nieuw ticket bij tot de aankoop van duurzame kerosine

Brussel, 16 februari 2023 - Passagiers van Brussels Airlines kunnen voortaan zelf bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van vliegreizen voor vluchten van en naar Europa of Noord-Afrika. De luchtvaartmaatschappij voegt samen met Lufthansa Group voor die bestemmingen een nieuw tariefplan toe aan zijn aanbod, genaamd ‘Green Fare’-ticket. Het ticket is wat duurder, maar met de extra bijdrage koopt Brussels Airlines meer duurzame kerosine (SAF) aan. Die kerosine, in combinatie met nieuwe zuinigere toestellen in de loop van 2023 en 2024, moet de Belgische luchtvaartmaatschappij in staat stellen om tegen 2030 zijn totale CO2-uitstoot te halveren.

Wat zes maanden geleden als een klein, maar ambitieus pilootproject startte voor vluchten van en naar Scandinavië, is goed op weg om de standaard te worden voor vliegreizen. Toch als het van Lufthansa Group en Brussels Airlines afhangt. De luchtvaartmaatschappij maakt het, samen met de andere luchtvaartmaatschappijen van Lufthansa Group, passagiers eenvoudiger om de impact van vliegen op het milieu te helpen verkleinen. Daarnaast helpt het nieuwe tariefplan Brussels Ailrines om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te bereiken door het gebruik van alternatieve en meer milieuvriendelijke brandstoffen drastisch op te voeren de komende jaren. ​ ​

Naar een duurzamere luchtvaart
Het nieuwe tariefplan ‘Green Fares’ van Lufthansa Group en Brussels Airlines kadert binnen de ambitieuze doelen van de Lufthansa Group om tegen 2030 de netto CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2019. Brussels Airlines moderniseert in de loop van 2023 met de steun van de groep haar vloot met drie nieuwe, energiezuinigere Airbus A320neo’s. Twee andere toestellen volgen in 2024.

Naast de vernieuwing van de vloot zijn duurzame vliegtuigbrandstoffen vandaag het meest effectieve middel om de uitstoot van vliegreizen te verminderen. Samen met Lufthansa Group investeert Brussels Airlines al jaren in de productie en het gebruik van ‘sustainable aviation fuel’ (SAF).

Die brandstoffen verminderen de uitstoot van broeikasgassen tot 80%[1] gedurende de levensduur van de brandstof in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof. Nadeel is dat die brandstoffen momenteel drie tot vijf keer zo duur zijn dan klassieke kerosine. Met de extra bijdrage van de passagiers via het nieuwe tariefplan zal Brussels Airlines meer duurzamere kerosine kunnen aankopen.

Nieuw tariefplan geeft passagiers keuze steentje bij te dragen
Brussels Airlines maakt met de lancering van het nieuwe tariefplan voor alle vluchten van en naar Europa en Noord-Afrika op grote schaal passagiers bewust van het feit dat ze kunnen helpen de impact van vliegen op onze planeet te verkleinen. Wie voor een ‘Green Fare’-tarief kiest, compenseert zijn CO2-uitstoot en wordt daarvoor ook beloond. Zo kan je een ecologischer vliegticket bijvoorbeeld altijd gratis omboeken.

"Mensen willen niet alleen vliegen en de wereld ontdekken. Ze willen haar tegelijkertijd ook beschermen. Wij ondersteunen onze passagiers daarin met passende producten. We hadden al het meest uitgebreide aanbod voor meer duurzame reizen en breiden dit nu verder uit met de Green Fares. De productlancering is een belangrijke bouwsteen in onze inspanningen om de luchtvaart klimaatvriendelijker te maken."
Christina Foerster, CEO ad interim van Brussels Airlines

Meer ecologisch aanbod ook voor bedrijven
Niet alleen particuliere reizigers, maar ook zakelijke klanten kunnen via Brussels Airlines vanaf nu duurzamer vliegen binnen Europa en naar en van Noord-Afrika. Bedrijven die kiezen voor het tarief ‘Green Fare’ krijgen bovendien na het boeken van hun vlucht automatisch een CO2-reductiecertificaat. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze met hun zakenvlucht hebben bijgedragen tot de CO2-reductie van het vliegverkeer via duurzame vliegtuigbrandstof.

Het reductiestappenplan van Lufthansa Group richting 2030 werd in augustus 2022 gevalideerd door het onafhankelijke Science Based Targets initiative (SBTi). Daarmee is de Lufthansa Group de eerste luchtvaartgroep in Europa met een wetenschappelijk onderbouwde CO₂-reductiedoelstelling in lijn met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs van 2015. ​

 

1 Bij gebruik in zuivere vorm (d.w.z. niet gemengd) en berekend met erkende methoden voor levenscyclusanalyse, zoals de CORSIA-methodologie

 

Joëlle Neeb

For media requests only

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com