Brussels Airlines en sociale vertegenwoordigers bereiken akkoord over pilotenintegratie

De laatste stap in de volledige integratie van SN Brussels Airlines en Virgin Express in Brussels Airlines is gezet. Directie en sociale vertegenwoordigers hebben zopas een akkoord bereikt over de volledige integratie van de twee pilotenpopulaties in één enkele bedrijfsentiteit. Na het grond-, administratief en cabinepersoneel zullen nu ook de piloten voor Brussels Airlines gaan werken. De piloten die in het verleden voor SN Brussels Airlines werkten gaan nog wel een keuze maken met betrekking tot de regeling voor de rust- en vlieguren. Alle vliegoperaties zullen binnenkort onder één enkele licentie (AOC) uitgevoerd worden.

De onderhandelingen over het samenvloeien van het vliegend cockpitpersoneel werden de voorbije maanden in alle discretie gevoerd door de sociale vertegenwoordigers en de directie. Deze gesprekken waren nodig omdat de twee pilotenpopulaties totnogtoe volgens verschillende loon- en werkvoorwaarden en voor een verschillende operator werkten. De  passagiers merkten daar niets van omdat alle vluchten onder de merknaam Brussels Airlines werden gecommercialiseerd.

Het akkoord dat zopas werd bereikt, was de allerlaatste stap die nodig is om het fusieproces van SN Brussels Airlines en Virgin Express helemaal te voltooien. 

De overeenkomst is een grote stap voorwaarts voor het in maart 2007 boven de doopvont gehouden Brussels Airlines. De overeenkomst versterkt het vertrouwen van de Raad van Bestuur in de toekomstige ontwikkeling en in de groeiplannen van het luchtvaartbedrijf. 

“De integratiediscussie is een zeer complexe oefening geweest”, zegt Executive Vice President Human Resources Rudi Nerinckx. “Er dienden immers belangrijke keuzes te worden gemaakt die een rechtstreekse impact hebben op de toekomst van het bedrijf. De sociale vertegenwoordigers hebben constructief met ons meegedacht en hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Het resultaat is dat we voortaan de ganse pilotenpopulatie een attractievere loopbaan kunnen aanbieden met doorgroeikansen. We zijn er tegelijkertijd ook in geslaagd een balans te vinden tussen loonsvoorwaarden en loonkosten, sociaal leven en productiviteit. Dit gebeurde in een open dialoog met de werknemers vertegenwoordiging. Deze open dialoog is en blijft een zeer belangrijk element van onze bedrijfscultuur.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com