Brussels Airlines groeit opnieuw

De luchtvaartmaatschappij voegt twee nieuwe vliegtuigen voor middellange afstand toe aan haar vloot deze zomer

Brussels Airlines heeft besloten twee vliegtuigen voor middellange afstand toe te voegen aan haar vloot voor dit zomerseizoen. De groei komt vroeger dan voorzien in het transformatieplan REBOOT Plus (en in de staatsleningovereenkomst) omdat het bedrijf een opportuniteit ziet in de stijgende vraag. Met een extra Airbus 319 en een extra A320 wilt Brussels Airlines inspelen op de grote vraag naar vakantiereizen en haar positie op de markt als Belgische nationale luchtvaartmaatschappij verdedigen.

Op het Europese netwerk noteert Brussels Airlines een aanzienlijke stijging van de vraag naar vakantievluchten deze zomer. Met 75% meer reservaties door touroperators, 140% meer aanvragen voor chartervluchten in vergelijking met 2020, en de verwachting dat deze toeristische vraag nog verder zal toenemen in de aanloop naar de zomer, voorziet de luchtvaartmaatschappij dat ze haar vloot zal moeten uitbreiden om aan deze vraag te kunnen voldoen.

In het kader van Reboot Plus heeft Brussels Airlines haar vloot voor korte en middellange trajecten teruggebracht van 42 toestellen in 2019 naar 30 in 2020. Omdat vooral de toeristische markten zich sneller herstellen dan oorspronkelijk voorspeld, besliste de luchtvaartmaatschappij om de leasing van een A319 te verlengen tot oktober 2022 en de ingebruikname van een A320 te vervroegen naar juni 2022. Hiermee zal Brussels Airlines 80% van de zomerproductie van 2019 kunnen aanbieden.

"We zien duidelijke signalen dat aan deze crisis langzaam maar zeker een einde komt. Het vrijetijdssegment in de markt heeft zich sneller hersteld dan oorspronkelijk verwacht en we zien ook een langzame maar gestage toename van de vraag naar zakenreizen. Tegen 2024 zouden we opnieuw het niveau van 2019 moeten bereiken in het zakenreissegment. Dit is zeker het juiste moment om ons marktaandeel te vergroten en onze positie als nationale luchtvaartmaatschappij opnieuw te bevestigen."

  • Peter Gerber, CEO Brussels Airlines

Deze vlootuitbreiding zal de piloten van de maatschappij, die momenteel een deeltijds contract hebben zoals voorzien in haar transformatieplan in 2020 om alle piloten aan boord te houden, de mogelijkheid bieden om twee jaar vroeger dan voorzien terug te keren naar een voltijds werkregime. Bij het cabinepersoneel zijn de aanwervingen aan de gang. Zoals beloofd in 2020, heeft Brussels Airlines eerst contact opgenomen met haar ex-collega's die hun contract dat jaar niet verlengd zagen als gevolg van de pandemie en het Reboot Plus-programma. 135 van de 165 collega's die gevraagd werden om terug te keren, hebben die vraag positief beantwoord en stappen weer aan boord bij Brussels Airlines.

In december kondigde Brussels Airlines al een groei aan in haar intercontinentale sector, vooral in Afrika, dankzij een 9de A330 vliegtuig. Dit extra toestel laat Brussels Airlines toe om de frequenties naar haar verschillende bestemmingen in Sub-Sahara Afrika te verhogen en om haar vluchten naar Ouagadougou (Burkina Faso) en Conakry (Guinée), die in 2020 werden stopgezet, te hervatten.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com