Brussels Airlines haalt Belgische tweesterrenchef Michaël Vrijmoed aan boord

Luchtvaartmaatschappij serveert Business Class reizigers op langeafstandsvluchten Gents sterrenmenu waarbij Belgische groenten hoofdrol spelen

Brussel, 4 september 2023 - Vanaf 1 oktober 2023 genieten Business Class passagiers op de langeafstandsvluchten van Brussels Airlines van creaties van de hand van de Gentse sterrenchef Michaël Vrijmoed van het gelijknamige restaurant Vrijmoed**. Vrijmoed wordt zo de veertiende sterrenchef in een rijtje van Belgische topchefs, waarmee de luchtvaartmaatschappij sinds 2013 haar passagiers met culinaire hoogstandjes in de watten legt. Belgische groenten staan het komende jaar centraal in de gastronomische menu’s. De Oost-Vlaamse tweesterrenchef volgt bij Brussels Airlines chef-kok Mario Elias op.

Wat tien jaar geleden met gastronomische menu’s van sterrenchef Geert Van Hecke begon, is anno 2023 uitgegroeid tot een ware traditie voor de reizigers op intercontinentale vluchten bij Brussels Airlines. Elk jaar bedenkt een Belgische Star Chef een driegangenmenu op basis van typische Belgische recepten en ingrediënten. Vanaf oktober komen de menu’s, die elke drie maanden zullen veranderen, uit de hoed van tweesterrenchef Michaël Vrijmoed. De bijhorende wijnen van Belgische bodem zijn net als de voorbije jaren zorgvuldig uitgekozen door Master of Wine, Jan De Clercq. De Belgische, lokale bieren zijn dan weer geselecteerd door Biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Het is een hele eer om als sterrenchef voor de Business Class reizigers van Brussels Airlines te mogen koken. Ik treed er in de voetsporen van Peter Goossens, één van mijn leermeesters mee. Hij was in 2015 als sterrenchef voor de luchtvaartmaatschappij aan de slag. Ik zal de wereld via mijn gerechten voor Brussels Airlines onder meer de smaakvolle Belgische groenten leren ontdekken net als enkele Oost-Vlaamse streekbieren en kazen van kaasraffineurs Van Tricht.” ​ ​
- Michaël Vrijmoed, chef-kok van het Oost-Vlaamse restaurant Vrijmoed**

Tweede Oost-Vlaamse sterrenchef bij luchtvaartmaatschappij
Vrijmoed startte zijn culinaire carrière als sous-chef in Hof van Cleve als rechterhand van topchef Peter Goossens. In 2013 startte hij zijn eigen restaurant in Gent. De voorbije jaren groeide dat uit tot één van de beste groenterestaurants ter wereld. Michaël Vrijmoed is de tweede Oost-Vlaamse chef-kok, na Peter Goossens, waarmee Brussels Airlines samenwerkt.

Brussels Airlines is de vliegende ambassadeur van Belgische lekkernijen. We laten als luchtvaartmaatschappij de wereld kennismaken met al het lekkers uit ons land. We zijn blij dat we met Michaël Vrijmoed ook deze keer onze lokale producten en recepten extra in de kijker kunnen zetten. Onze passagiers ontdekken naast de gerechten ook streekbieren als Steenuilke, Liefmans Goudenband en Adriaen Brouwer Oaked kennen. Alledrie worden ze gebrouwen door traditionele Belgische brouwerijen als De Ryck, Liefmans en Roman.” ​
- Philip Mortier, Inflight Product Manager, Brussels Airlines

Hoofdrol voor Belgische seizoensgebonden groenten
Dat restaurant Vrijmoed tot één van de beste groenterestaurants van de wereld behoort, vertaalt zich ook in de menu’s die Michaël Vrijmoed heeft samengesteld voor Brussels Airlines. De Business Class reizigers op de intercontinentale vluchten zullen voor het voor- en hoofdgerecht kunnen kiezen uit een vis- of vleesgerecht of een vegetarisch alternatief. ​
Het menu zal elke drie maanden evolueren om zo het beste te halen uit seizoensgebonden producten.

Passagiers kunnen uit twee voorgerechten kiezen waaronder onder meer één van mijn persoonlijke favorieten: rode biet met Doyenné du Comice peer, mosterdzaad en saus van mierikswortel. Als hoofdgerecht serveren we als vegetarische keuze een knolseldervariatie (met grondwitloof en krokante aardpeer). Daarnaast is er de keuze tussen Fazant (met grondwitloof grondwitloof, boschampignons, veenbessen, zilveruitjes, aardpeer, fine champagne saus en aardpeerpuree) of Paling in 't groen (met kruidensalade en kasteelaardappelen. Als afsluiter kunnen reizigers kiezen uit een kaasplankje met Oost-Vlaamse klassiekers als Belgische Wittekop of Biloete, twee kazen uit het Oost-Vlaamse Lotenhulle of Hazelnoot-chocolade taart met vanille-koffiesaus als dessert.
- Michaël Vrijmoed

 

Joëlle Neeb

For media requests only

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com