Brussels Airlines kondigt aanzienlijke verbetering financiële resultaten aan

Brussels Airlines realiseert in 2013 een duidelijke verbetering van haar financiële resultaten, dankzij inspanningen in het kader van haar plan "Beyond 2012-2013". Ondanks de moeilijke economische marktomstandigheden kon de maatschappij ook positieve commerciële resultaten optekenen. De verbeterde kostenpositie en geplande investeringen in product en diensten moeten de basis leggen voor een verdere verbetering van het resultaat in 2014.

2013 is, zoals werd voorspeld door het management, een sleuteljaar geworden in de geschiedenis van Brussels Airlines. Het plan Beyond 2012-2013, waarvoor de aanzet werd gegeven in 2012, leidde vorig jaar tot een daling van de algemene kostenstructuur met 10 procent en een significante verbetering van de productiviteit. Daarnaast werd verder geïnvesteerd in de harmonisatie van de vloot en een kwaliteitsupgrade van het luchthaven & in-flight service. Met de ingebruikname van een bijkomend lange afstandsvliegtuig en de lancering van verschillende nieuwe productformules en partnerships werd bovendien ook de commerciële strategie verstevigd. De economische marktomstandigheden waren omwille van de zwakke economische groei, de dure vliegtuigbrandstof en de toegenomen concurrentie in Europa en Afrika desalniettemin zeer uitdagend.

Brussels Airlines sluit 2013 af met een passagiersgroei van twee procent, een verbetering van de bezettingsgraad met 2,6% % punten  en een groei van het cargovolume met 4.000 ton. Dit leidde tot een record omzet van 1,138 miljard euro (+2,2%). Het operationeel resultaat verbeterde zo met 63,4 miljoen euro ten opzichte van het jaar voordien. Ook het nettoresultaat verbeterde gevoelig: terwijl het nettoverlies in 2012 nog 60,7 miljoen euro bedroeg, werd het vorig jaar teruggedrongen tot – 21,95 miljoen euro. 

 

“We hebben dankzij onze grote inspanningen, waarvoor we al onze werknemers en partners zeer erkentelijk zijn, duidelijk de fundamenten gelegd voor een performanter, flexibeler en competitievere luchtvaartmaatschappij. Onze kostenstructuur ligt gevoelig lager en ons productaanbod is beter afgestemd op de marktvraag. We hebben nu de voedingsbodem gecreëerd voor de verdere groei van Brussels Airlines. De eerste resultaten van 2014, waarbij we zowel in januari als februari het aantal passagiers met meer dan 11 procent zagen toenemen, zijn een duidelijke indicatie van het performantere Brussels Airlines dat we dankzij een ambitieus investeringsprogramma volop aan het ontwikkelen zijn.”

-- Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines

Het investeringsprogramma dat momenteel wordt geïmplementeerd bestaat onder meer uit een groei en verdere harmonisatie van de vloot, de opening van 11 nieuwe Europese bestemmingen, de lancering van een nieuwe website, de introductie van nieuwe productformules en de opening van nieuwe luchthavenlounges. Samen met de inspanningen van het plan Beyond 2012-2013 moet dit leiden tot een verdere verbetering van de bedrijfsresultaten in 2014. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com