Brussels Airlines onthult Aerosmurf

7 maanden, 1415 ingezonden ideeën en 14 verfdagen na de start van de Belgian Icon wedstrijd is Brussels Airlines’ vijfde iconische vliegtuig klaar om zijn Belgische kleuren uit te dragen in heel Europa en zelfs daarbuiten. Het door het publiek verkozen Smurfendesign van de Italiaanse Marta Mascellani zal België vertegenwoordigen op een Brussels Airlines Airbus A320 met de naam Aerosmurf.

Als trotse ambassadeur van België voegde Brussels Airlines zaterdag een vijfde vliegtuig toe aan haar reeks van Belgian Icons, een serie van uniek beschilderde vliegtuigen die tonen waar België trots op is. In aanwezigheid van winnares Marta en finalisten van de wedstrijd, onthulde Brussels Airlines zaterdag Aerosmurf. De Smurfen, die dit jaar hun 60ste verjaardag vieren, zijn één van België’s meest populaire tekenfiguurtjes en dus de ideale vliegende ambassadeur voor België. Sinds zondag 25 maart brengt Aerosmurf, die trots de Belgische driekleur draagt, samen met de vier andere Belgian Icons Rackham (Kuifje), Magritte, Trident (Rode Duivels) en Amare (Tomorrowland) de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

De naam Aerosmurf is de titel van een stripalbum van de Smurfen dat het verhaal vertelt van een kleine smurf die ervan droomt om te vliegen. De Smurf probeerde op verschillende manieren te vliegen, maar niets werkte, tot hij een vliegtuig bouwde. Sindsdien is de Smurf bekend als Aerosmurf.

 “Om ons vijfde Belgian Icon te ontwerpen wouden we te weten komen wie volgens het publiek de beste vliegende ambassadeur voor België zou zijn. Daarom lanceerden we een wedstrijd waarbij iedereen die België een warm hart toedraagt zijn design of idee kon insturen. Het aantal ideeën was overweldigend, van frieten tot de saxofoon.”

  • Tanguy Cartuyvels, VP Marketing bij Brussels Airlines.

“Het is een eer om de smurfen ons land te zien vertegenwoordigen als Belgian Icon en een fantastische manier om hun 60ste verjaardag te vieren. Mijn vader zou trots zijn om Aerosmurf nu echt te zien vliegen.”

  • Véronique Culliford, Peyo’s dochter en president en stichter van IMPS

Het design

De tekenaars van studio Peyo herwerkten Marta’s design tot een 3D versie die past op de romp van het vliegtuig. Het resultaat is een vliegtuig met 19 smurfen, zowel passagiers als crew, die met elkaar interageren. In de cockpit vinden we Smurfin terug als kapitein, naast co-piloot Grote Smurf.

Het design bevat vele Belgische details die verwijzen naar de vele andere ideeën die ingediend werden tijdens de wedstrijd. Op de linkerkant van het vliegtuig zien we Muzieksmurf die de Brabançone speelt op een saxofoon – een Belgische uitvinding – samen met een andere smurf die harmonica speelt, verwijzend naar Toots Thielemans. Op de trolley van de crew smurf vinden we een miniatuur versie van het atomium. Op de rechterkant van het vliegtuig serveert een crew smurf Belgische frieten en wafels aan de smurf passagiers. Aerosmurf heeft ook nog twee geheime passagiers, Gargamel en Azrael, die proberen te ontsnappen door een luik in de buik van het vliegtuig. Een visuele traktatie voor de vliegtuigspotters, aangezien de twee enkel zichtbaar zijn tijdens het opstijgen en landen.

Voor de passagiers die met Aerosmurf meevliegen gaat de ervaring verder binnenin het vliegtuig. Kleine smurfenvoetstappen leiden de reizigers naar hun zetel, terwijl een smufenvideo en aangepaste boardingmuziek de smurfenervaring compleet maakt.

Onder leiding van Airbrush specialist André Eisele werkten 14 artiesten 14 dagen non-stop om het elf meter hoge en 37,56 meter lange design met de hand op het vliegtuig te schilderen. Ze gebruikten daarvoor 28 kleuren, 420 liter verf, 24.000 meter tape en 4.500 m² stencil papier. Aerosmurf zal tot 2023 deel uitmaken van de Brussels Airlines vloot.

Als winnaar van de wedstrijd volgde de Italiaanse Marta Mascellani het designproces en de creatie van het vliegtuig van dichtbij achter de schermen. Zaterdag stond ze op de eerste rij bij de onthulling en gisteren bracht Aerosmurf Marta naar huis in Milaan, met in de cockpit haar broer, die piloot is bij Brussels Airlines en Marta’s persoonlijke connectie met België.

“Het is ongelooflijk om te zien hoe ze mijn design echt tot leven hebben gebracht. Tekenen is mijn passie, mijn eigen ontwerp zien op een vliegtuig dat zal rondvliegen over heel Europa is een fantastische manier om mijn passie te delen met de wereld.”

  • Marta Mascellani, designer Aerosmurf

Zondag 25 maart, om 09.50 uur steeg Aerosmurf op voor zijn allereerste vlucht naar Londen (vlucht SN2093). Het volledige vluchtenschema van het nieuwe Belgian Icon is terug te vinden op https://www.brusselsairlines.com/en-be/misc/meet_aerosmurf.aspx

Bekijk de onthulling van Aerosmurf op de Facebook pagina van Brussels Airlines of volg Aerosmurf via #SNSmurfs op sociale media.

********************************************************************************************

De Belgian Icon reeks

Als vijfde Belgian Icon Aerosmurf vervoegt Rackham, Magritte, Trident en Amare in de Belgian Icons serie. Om het beste van België uit te dragen naar de wereld besloot Brussels Airlines in 2015 om een vliegtuig op te dragen aan Kuifje. Met Aerosmurf lanceert de maatschappij vandaag een mogelijke opvolger voor Rackham als één van de meest gefotografeerde vliegtuigen ter wereld.

Twee jaar later volgden Magritte en ook Trident, opgedragen aan het Belgische nationale voetbalteam. Net als twee jaar geleden voor het Europees Kampioenschap voetbal zal Brussels Airlines ook dit jaar de Rode Duivels en hun supporters naar het WK brengen. De vlucht met de Rode Duivels vertrekt op 13 juni naar Rusland.

Vorig jaar creëerden Brussels Airlines en Tomorrowland samen Amare, als ode aan het ondertussen iconische Belgische festival. Ook deze zomer brengt de maatschappij met haar partyflights festivalgangers vanuit de hele wereld naar Tomorrowland in Boom.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com