Brussels Airlines onthult "Atomium": de nieuwste Belgian Icon

Zo brengt de luchtvaartmaatschappij nog een stukje België in de lucht

Brussel, 26 maart 2025 - Brussels Airlines is trots om, in samenwerking met het Atomium, haar nieuwste Belgian Icon voor te stellen, gewijd aan dit bekende monument. Na een wedstrijd in augustus vorig jaar werd het winnende ontwerp van architect Thomas Faes (Faes Architecture) tot leven gebracht. "Atomium" is een eerbetoon aan Belgische creativiteit en innovatie. De Airbus 320 met registratie OO-SNM ​ arriveerde vanochtend vroeg in Brussel vanuit de hangar waar het vliegtuig geverfd werd en zal morgen een eerste vlucht naar Praag uitvoeren.

Tijdens een groots evenement in de hangar van Brussels Airlines kwamen media, gasten en werknemers samen om de onthulling bij te wonen. "Atomium" is een eerbetoon aan een van de meest erkende symbolen van België.

Dit vliegtuig krijgt zo een plek op de prestigieuze lijst van Belgian Icons en toont eens te meer hoe de luchtvaartmaatschappij het nationale erfgoed wereldwijd in de kijker zet. Zo creëert ze opnieuw een klein stukje België in de lucht.

Van wedstrijd tot realiteit boven de wolken

In augustus lanceerde Brussels Airlines een wedstrijd waarbij Belgen en inwoners werden uitgenodigd om ontwerpen in te sturen die de essentie van het land weergeven. De respons was indrukwekkend met meer dan 900 creatieve inzendingen die het Belgische erfgoed in de kijker zetten: van wielrennen en art nouveau tot stripfiguren en natuurlijk het Atomium. Na een rigoureus selectieproces werden 15 finalisten gekozen en een publieke stemming van meer dan 50.000 deelnemers bracht hen terug tot de top vijf.

Een gerenommeerde jury - waaronder zangeres Sandra Kim, muzikant Alex Callier, kunstenaar Philippe Geluck en ontwerpster Gabrielle Szwarcenberg - koos uiteindelijk het Atomium-ontwerp van de Belgische architect Thomas Faes (Faes Architecture). Zijn ontwerp omvatte de historische betekenis en tijdloze aantrekkingskracht van het iconische gebouw. Thomas was als kind al geboeid door het bouwwerk, een fascinatie die zijn technische ontwerpstijl heeft beïnvloed.

"Er zijn veel parallellen tussen een architectuurproject en het ontwerp van een vliegtuig. In beide gevallen moet je een aantal fasen doorlopen en rekening houden met beperkingen. Wat me het meest is bijgebleven van deze laatste maanden, zijn al de ontmoetingen die ik gehad heb. Ik zal ook nooit de allereerste 3D-simulatie vergeten - ​ dat moment waarop je echt kunt zien dat het de gewenste impact heeft. Net zo onvergetelijk is het moment waarop je het vliegtuig in het echt ziet en de magische overgang van concept naar realiteit ervaart. Ik ben ongelooflijk trots op het resultaat, dat elegantie combineert met moderniteit." ​
- Thomas Faes, ontwerper van de Belgian Icon “Atomium”
Thomas Faes
Thomas Faes
"Hoewel de uiteindelijke beslissing niet makkelijk was, is de keuze voor het ontwerp van Thomas Faes achteraf gezien de perfect. Het Atomium is al lang verweven in onze identiteit, van de negen rode stippen in ons logo of op de staart van onze vliegtuigen tot de voering van de blazers of de sjaals in onze uniformen. Ik ben erg blij dat ons nieuwste lid van de Belgian Icon's familie zich bij onze vloot voegt voor de komende vijf jaar."
- Dorothea von Boxberg, CEO, Brussels Airlines

Het Atomium in de lucht
Om het concept van Thomas Faes (Faes Architecture) om te zetten in realiteit, verfijnde het marketingteam van Brussels Airlines zijn ontwerp zodat het aan alle technische specificaties voldeed. Voor het schilderproces was meer dan 400 liter verf nodig en van begin tot eind nam het ongeveer 2.400 uur in beslag. De befaamde XXL airbrush-kunstenaar André Eisele, die aan alle acht vorige Belgian Icons werkte, creëerde opnieuw een verbluffend meesterwerk.

Het interieur van deze Belgian Icon is ook opmerkelijk en leidt passagiers door de geschiedenis van het bouwwerk. Van originele schetsen en historische foto's van de bouw in 1958 tot hedendaagse beelden, het ontwerp vertelt het verhaal van het iconische monument van België.

"Deze samenwerking tussen het Atomium en Brussels Airlines is een perfecte samensmelting van twee Belgische iconen die al lang als ambassadeurs fungeren voor de innovatie en creativiteit van ons land. Net zoals het Atomium sinds 1958 bezoekers uit de hele wereld verwelkomt, verbindt Brussels Airlines België dagelijks met wereldwijde bestemmingen. Ons geliefde monument door de lucht zien zweven is niet alleen een prachtig visueel eerbetoon, maar ook een krachtig symbool van onze gezamenlijke missie om het beste van België internationaal in de kijker te zetten. We zijn ongelooflijk trots om het Atomium te zien vliegen en een stukje België te brengen naar elke uithoek van de wereld die Brussels Airlines bereikt."
- Julie Almau Gonzalez, Algemeen Directeur, Atomium

Allereerste vlucht
De eerste commerciële vlucht van het vliegtuig staat gepland voor 27 maart 2025, met vertrek naar Praag (SN2809) om 9.25 uur.

Tthe 'making of' Atomium:

Enkele feiten over "Atomium”
-
Voor het ontwerp is ongeveer 400 liter verf gebruikt.
- Het schilderproces nam van begin tot eind naar schatting 2.400 uur in beslag.

Over de Belgian Icons van Brussels Airlines
Het idee achter de Belgian Icons is om het beste van België aan de wereld te tonen. De Icon zijn wereldwijd bekend en maken vliegen nog leuker.

De allereerste Belgian Icon van Brussels Airlines, Rackham, werd in 2015 geïntroduceerd en is een eerbetoon aan Kuifje, de wereldberoemde Belgische stripheld. In november 2022 werd de nieuwe versie van Trident voorgesteld - het vliegtuig dat gewijd is aan de Rode Duivels en de Red Flames, de Belgische nationale voetbalploegen. In april 2024 werd de tweede editie van Amare onthuld, een samenwerking met het wereldberoemde muziekfestival Tomorrowland. Atomium is de vierde Belgische Icon in de vloot van de luchtvaartmaatschappij.

Dit zijn de vorige Belgian Icons:
- Magritte vloog voor Brussels Airlines tussen 2016 en 2021. Het vliegtuig was een eerbetoon aan René Magritte, de Belgische surrealistische schilder.
- Aerosmurf smurfte tussen 2018 en 2023. Het ontwerp van dit vliegtuig ontstond ook tijdens een wedstrijd georganiseerd door Brussels Airlines.
- De Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude, een Belgisch icoon uit de 16e eeuw, reisde tussen 2019 en 2023 de wereld rond.

 

Share

Latest News

Website preview
U kreeg een upgrade: Brussels Airlines verbetert Business Class op langeafstandsvluchten
Design servies en een meer persoonlijke service worden geïntroduceerd voor premium reizigers
press.brusselsairlines.com
Website preview
Brussels Airlines, Beobank en Mastercard lanceren kredietkaarten met exclusieve voordelen
Brussel, 21 maart 2025 - Brussels Airlines, Beobank en Mastercard kondigen de lancering aan van drie nieuwe cobranded kredietkaarten in samenwerking met Miles & More. Deze kaarten zijn gekoppeld aan een aantrekkelijk getrouwheidsprogramma en zijn speciaal ontworpen voor reizigers die op zoek zijn naar flexibiliteit en exclusieve voordelen.
press.brusselsairlines.com
Website preview
Star Alliance verbetert intermodale connectiviteit met ÖBB uit Oostenrijk
De 25 aangesloten luchtvaartmaatschappijen bieden lucht-spoorverbindingen naar vier bestemmingen op het ÖBB-netwerk
press.brusselsairlines.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Sinds eind 2024, heeft Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com