Brussels Airlines organiseert vijfde editie Bike for Africa

Brussels Airlines organiseert vijfde editie Bike for Africa

Medewerkers fietsen 320 kilometer door Rwanda

Brussels Airlines lanceert haar vijfde editie van Bike for Africa, een vijfdaagse mountainbiketocht om duurzame ontwikkeling in Rwanda te bevorderen, door de steun van enkele lokale ondernemers en organisaties. Van 31 januari tot 4 februari zullen 52 medewerkers van Brussels Airlines, Eurowings en Lufthansa een mountainbiketocht van 320 kilometer maken door de noordwestelijke provincies van Rwanda, rond het Kivu-meer.

Vandaag vertrekken 52 medewerkers van Brussels Airlines, Eurowings en Lufthansa naar Kigali voor de vijfde editie van Bike for Africa, een initiatief waarbij ze een vijfdaagse mountainbiketocht zullen aanvatten om lokale ondernemers en organisaties te steunen. De fietsers zullen delen van de beroemde Congo Nijlroute ontdekken, terwijl ze door het "Land van de Duizend Heuvels" trekken. Met dat initiatief wil Brussels Airlines haar werknemers van dichtbij kennis laten maken met Afrika en haar inwoners, want dat is een belangrijke markt voor het bedrijf.

"Het algemene doel van het initiatief, dat door de medewerkers van Brussels Airlines gelanceerd werd, is niet alleen om geld in te zamelen, maar ook om onze vaardigheden en kennis te gebruiken en te delen, meer bepaald door op het vlak van de Design Thinking-methodologie innovatie aan te moedigen. Het is de eerste keer dat het Bike for Africa-team niet alleen bestaat uit mountainbikers, want een Design Thinking-team zal ook deelnemen om lokale ondernemers te ondersteunen".
- Ilse Verhelst, CSR Manager Brussels Airlines
"Aangezien Afrika een belangrijke markt is voor ons, hebben Brussels Airlines en vooral haar medewerkers een nauwe band met Afrika. Het is dan ook van groot belang voor ons dat we onze sociale verantwoordelijkheid nemen en we de omstandigheden van de lokale gemeenschappen helpen verbeteren. Samen met Help Alliance, de hulporganisatie van de Lufthansa Groep, willen we elke dag bijdragen aan een betere wereld. Met Bike for Africa kunnen we dit nog verder stimuleren. Door persoonlijk betrokken te zijn bij lokale initiatieven proberen we bij te dragen aan wat, volgens ons, het continent van de toekomst is."
- Herman Carpentier, VP Aeropolitical Affairs Brussels Airlines

Het belangrijkste humanitaire project dat Bike for Africa 2020 zal steunen is het "Rwanda Charity Eye Hospital", opgericht door de Belgische oogarts Piet Noë. Een van de problemen in Rwanda is de schaarste aan oogartsen, slechts 14 voor de totale bevolking van 12 miljoen inwoners. Piet, die al zijn spaargeld in het ziekenhuis investeerde en vrienden en familieleden vroeg om te helpen met de fondsenwerving, opende het ziekenhuis in 2018 met als doel oogzorg te bieden aan alle Rwandezen die dat nodig hebben. De Bike for Africa-groep zal op de laatste dag van hun verblijf het ziekenhuis bezoeken en een cheque overhandigen, waarmee het ziekenhuis verder kan investeren in apparatuur.

Bike for Africa 2020 zal ook twee lokale bedrijven, een koffiebedrijf en een producent van dierenvoeding, ondersteunen die op de route liggen. Met de hulp van ENABEL, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, en LCF Fund Rwanda, zal een team van Brussels Airlines-medewerkers die bedrijven helpen bij het uitwerken van een plan voor duurzame groei van hun business. Daarbij gebruikt het team hun vaardigheden en kennis, meer in het bijzonder op het gebied van Design Thinking, dat innovatie en ondernemerschap bevordert. Bovendien zal Bike for Africa 2020 beide bedrijven een financieel duwtje in de rug geven om de ideeën die tijdens de workshops werden gegenereerd, te realiseren.

Het vierde lokale project waarvoor de Brussels Airlines, Lufthansa- en Eurowings-collega’s geld inzamelen, is Berwa Kinunu. Het werd opgericht door Odette Nyiramilimo, gastvrouw van de Rushel Lodge in Kinunu, voormalig Minister van Sociale Zaken in de Rwandese regering en huidig Senator. Het project wil helpen bij de reïntegratie van zeer jonge, alleenstaande moeders in de maatschappij door hen op te leiden in een ambacht en hen zo een inkomen te verschaffen.  De meisjes maken nu schooluniformen voor kinderen op maat.  Bike for Africa zal hen voorzien van garen en doek.

Brussels Airlines organiseerde Bike for Africa voor het eerst in 2011 in Rwanda en Burundi om SOS Kinderdorpen te steunen.  Drie jaar later fietsten de mountainbikers door Oeganda en zamelden geld in voor het CoRSU-ziekenhuis in Kampala en voor het United Fund for Belgium.  Voor de derde editie werd er gekozen voor de West-Afrikaanse landen Senegal en Gambia, waardoor Bike for Africa zich niet alleen richtte op fondsenwerving, maar ook op de heropbouw van de reputatie van het continent na de uitbraak van Ebola.  De editie in 2018 werd gehouden in Kameroen en gaf Mercy Ships en drie andere lokale en Belgische projecten een financiële impuls.

 

Bike For Africa
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem