Brussels Airlines passagiers kunnen voortaan hun ​ CO2 uitstoot compenseren

Passagiers die met Brussels Airlines vliegen kunnen op vrijwillig basis voortaan het CO2 verbruik van hun vliegreis compenseren met een kleine financiele bijdrage. De opbrengst wordt in eerste instantie gebruikt om CO2-reducerende/milieuvriendelijke houtvuren in Afrika aan te kopen. Intussen blijft Brussels Airlines zélf ook talrijke groene initiatieven lanceren voor haar vluchtoperaties.

Vanaf heden kunnen alle Brussels Airlines passagiers hun CO2 voetafdruk berekenen via de website brusselsairlines.com. Op basis van internationale normen berekent de calculator in enkele seconden tijd de CO2 uitstoot van de vlucht. Dit werkinstrument laat ook meteen toe om deze CO2-uitstoot te compenseren ("offsetten") door een financiële bijdrage te leveren. Passagiers die dit doen krijgen meteen een digitaal bewijscertificaat in hun mailbox.

De opbrengst gaat exclusief naar milieubeschermende en CO2-reducerende projecten in Afrika die internationaal erkend en gecontroleerd worden (Gold Standard/Verenigde Naties). Zo wordt het geld bijvoorbeeld besteed om ecologisch vriendelijke houtkacheltjes te kopen voor de Oegandese bevolking die nog altijd massaal hout en houtskool gebruikt als brandstof. Dit leidt tot ontbossing in het land. Met deze kacheltjes kan het houtverbruik per gezin met ruim veertig procent verminderd worden en een CO2 uitstoot van 1,4 ton per gezin per jaar vermeden worden. Deze houtkacheltjes zorgen ook voor een reductie van de schadelijke uitstoot van andere polluenten die bij vrouwen en kinderen in Afrika frequent zorgen voor ademhalingsproblemen zoals longontstekingen. UNICEF schat dat 2 miljoen kinderen jaarlijks sterven door een longontsteking. Op de website brusselsairlines.com vindt u meer informatie over dit project.


Vrijwillig


Brussels Airlines verplicht CO2 compensatie niet. Passagiers worden ervoor uitgenodigd bij reservatie en kunnen er op vrijwillige basis voor kiezen. Dit initiatief heeft dan ook geen invloed op de ticketprijs omdat de passagier zélf bepaalt om al dan niet te compenseren. Het CO2 compensatieprogramma werd samen met CO2logic ontwikkeld. CO2logic is in België de toonaangevende organisatie voor CO2 compensatie en werkt met verschillende Belgische bedrijven en overheden samen.


Groene inspanningen


Brussels Airlines zet intussen haar "groene" inspanningen onverminderd verder. De luchtvaartmaatschappij ontloopt haar verantwoordelijkheid niet. Nadat eerder al het brandstofverbruik en de uitstoot gevoelig werd teruggedrongen door de verlaging van het vliegtuiggewicht en de introductie van wingtips op Boeing 737 toestellen staan er ook volgende maanden talrijke nieuwe ecovriendelijke initiatieven op stapel. De luchtvaartmaatschappij heef heeft hiervoor een "b.green" actiegroep opgericht die regelmatig nieuwe initiativen voorstelt.

Brussels Airlines test bijvoorbeeld momenteel samen met Brussels Airport en Belgocontrol een nieuwe milieuvriendelijke landingsprocedure uit. In de loop van 2011 wordt ook het gewicht van de Airbus A 319 vloot verminderd door de ingebruikname van lichtere vliegtuigzetels. Er lopen ook talrijke initiatieven om het papier- en energieverbruik van de luchtvaartmaatschappij te verminderen en het personeel wordt aangemoedigd om meer gebruik te maken van openbaar vervoer. Zo verplaatsen werknemers zich tussen de parking en hun werkplaats met reguliere busdiensten van De Lijn. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele groene projecten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com