Brussels Airlines stelt uniek Magritte vliegtuig voor

Vandaag stelt Brussels Airlines haar langverwachte Magritte vliegtuig voor, een surrealistische Airbus A320 opgedragen aan Belgisch kunstenaar René Magritte. Het vliegtuig volgt in de voetsporen van Rakcham, het Kuifje vliegtuig dat de maatschappij vorig jaar lanceerde, en is dus het tweede in een reeks van vliegtuigen die Brussels Airlines opdraagt aan iconische Belgen.

Brussels Airlines’ Magritte vliegtuig werd vandaag onthuld in het bijzijn van Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, Brussels Airlines voorzitter Burggraaf Etienne Davignon en Brussels Airlines CEO Bernard Gustin, Voorzitter van de Stichting Magritte Charly Herscovici en genodigden en werknemers van de maatschappij.

Het vliegtuig, dat de naam Magritte kreeg, is een 37m lang vliegend kunstwerk dat tot stand kwam dankzij een nauwe samenwerking tussen Brussels Airlines en de Stichting Magritte, de organisatie die het oeuvre van Magritte beschermd.

Aan de buitenkant bestaat het design uit twee van Magritte”s werken, nl. La Clairvoyance (1936) en Le Retour (1940). Het interieur van de cabine onderging ook een surrealistische makeover en toont een zwerm vogels uit Le Retour (1940) en ook het werk La Belle-Société (1965-66) met de bekende man met de bolhoed.

Het design van het vliegtuig werd gecreëerd door drie jonge Belgische designers die in het marketing team van Brussels Airlines werken. Het schilderwerk werd uitgevoerd door airbrush artiest André Eisele, die eerder ook al Rackham beschilderde. Hij had de moeilijke opdracht om het Magritte design te vertalen naar een vliegtuigromp. De werken vonden plaats bij Eirtech in Ostrava, Tsjechië. 

 

“Ik ben ontzettend trots om dit vliegtuig eindelijk in het echt te zien vandaag. Magritte had een heel nauwe band met de wereld van de luchtvaart en hij zou blij zijn om zijn werk in de lucht te zien gaan. Ik denk dat we geslaagd zijn in onze missie: het werk van Magritte vertalen naar een prestigieus en emblematisch medium als een vliegtuig.”

-- Charly Herscovici, President Stichting Magritte

 

“Als een Belgisch bedrijf willen we onze passagiers van over de hele wereld laten zien wat ons land uniek maakt. We hebben grote artiesten die ons land op de kaart zetten, zoals Magritte. De hele wereld kent de surrealistische artiest, maar sommigen weten vast niet dat hij Belg was. Magritte liet zijn stempel achter op de hele culturele wereld en hij had een sterke band met de luchtvaart en met de lucht, wat ook een terugkerend thema is in zijn werk. Daarom hebben we een vliegtuig aan hem opgedragen, om zijn nalatenschap te eren.”

-- Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines

Na het succes van ons Kuifje vliegtuig, één van de meest gefotografeerde vliegtuigen in de wereld, onthullen we vandaag een ander uniek vliegtuig, ter ere van Magritte. Het thema van onze speciale vliegtuigdesignserie is Belgische iconen: zowel Kuifje als Magritte staan voor iets iconisch uit België. Daarom dragen beide vliegtuigen ook de slogan “We fly you to the home of…”.

-- Lars Redeligx, Chief Commercial Officer Brussels Airlines

“Vandaag schrijven we geschiedenis: dit is een waar vliegende kunstwerk. Ons Magritte vliegtuig eert twee werelden die veel gemeenschappelijk hebben: de lucht, wolken, dromen,… Dit is Brussels Airlines’ manier om een van de grootste Belgische iconen ter wereld te eren.”

--  Nathalie Erdmanis, VP Marketing Brussels Airlines

“Ik was onder de indruk van de moed die Brussels Airlines had om aan dit project te beginnen dat uniek is in Europa. Er zijn niet veel luchtvaartmaatschappijen die dit zouden aandurven. We hadden een geweldig team die een hele week op het schilderen heeft gewerkt. Het teamwork van iedereen, hoe klein of hoe groot hun bijdrage ook was, heeft dit kunstwerk tot een succes gemaakt.”

-- Andre Eisele, Airbrush artist Aircraftstyle

 

Na de onthulling vanochtend, vertrekt Magritte voor haar luchtdoop: een 2 uur en 20 minuten durende vlucht naar Madrid. Voor de gelegenheid biedt Neuhaus alle passagiers op de eerste vlucht een doos chocolade aan uit hun special Magritte collectie.

Spotters, vliegtuigliefhebbers en Magritte fans kunnen het uurrooster van Magritte volgen op brusselsairlines.com en worden uitgenodigd om hun foto’s van het vliegtuig te delen op Twitter en Instagram met de hashtag #SNMagritte.

Wie niet meteen de kans krijgt om met Magritte te vliegen heeft de kans om het vliegtuig virtueel te bezoeken, dankzij een 360° beleving die gecreëerd werd door Belgische startup AroundMedia.

Het speciale Magritte design blijft op de Brussels Airlines Airbus tot 2022.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com