Brussels Airlines verbetert halfjaarresultaat 2022 met 38% tot -89 miljoen euro EBIT

Brussel, 4 augustus - Brussels Airlines sluit het eerste semester van 2022 af op -89 miljoen euro, een verbetering met 38% ten opzichte van het jaar voordien. De eerste maanden van het jaar werden nog steeds beïnvloed door de gevolgen van Omicron, terwijl juni gekenmerkt werd door vier dagen van vluchtonderbrekingen ten gevolge van stakingsacties. De inflatie en de hoge brandstofkosten blijven de resultaten van de luchtvaartmaatschappij beïnvloeden, maar dankzij de herstructurering beschikt de maatschappij over een concurrerende kostenpositie om de toekomst aan te kunnen.

In de eerste helft van dit jaar verwelkomde Brussels Airlines 2,73 miljoen passagiers op haar vluchten, drie keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronapandemie en het daaropvolgende reisverbod de vraag naar luchtvervoer sterk deden dalen.

Brussels Airlines heeft haar inkomsten in het eerste halfjaar van 2022 met 314 miljoen euro of 228% op jaarbasis verhoogd tot 452 miljoen euro (vorig jaar: 138 miljoen euro), met als voornaamste redenen een uitbreiding van de vluchtactiviteiten en hogere rendementen. De inkomsten in de eerste helft van 2022 werden nog beïnvloed door de trage vraag begin dit jaar als gevolg van de Omicron-golf. Later in juni kreeg de luchtvaartmaatschappij te maken met vier dagen getekend door verstoringen van het vluchtaanbod als gevolg van een nationale manifestatie en sociale acties. Als geen rekening wordt gehouden met de stakingsdagen, was juni een EBIT-positieve maand, in lijn met de ramingen van het herstructureringsplan van Brussels Airlines.

De bedrijfskosten stegen met in totaal 282 miljoen euro of 97% tot 572 miljoen euro (vorig jaar: 290 miljoen euro), als gevolg van het hogere volume en de sterke stijging van de kosten.

“Niet alleen de staking heeft diep in onze resultaten gesneden, maar ook de automatische indexering in België heeft onze loonkost dit jaar alleen al met 6% opgedreven, en met 8% als we de indexering van november in aanmerking nemen. De nog steeds zeer hoge brandstofprijs en algemene inflatie, in combinatie met de sterke positie van de dollar, maken dat onze kosten aanzienlijk zijn gestegen. De impact van de staking op onze financiën toont aan hoe cruciaal sociale vrede is voor ons bedrijf. We gaan op dit vlak de goede richting uit door een hernieuwd partnerschap met onze vakbonden tot stand te brengen. We blijven daarnaast werken aan verbeteringen op lange termijn om ervoor te zorgen dat we groei en perspectief creëren voor Brussels Airlines, en tegelijk het evenwicht tussen werk en privéleven van onze medewerkers vrijwaren.”
Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines

De aangepaste EBIT bedroeg in de verslagperiode -89 miljoen euro (vorig jaar: -143 miljoen euro), een verbetering met 38% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2021.

“We zien een grote verbetering van ons resultaat ten opzichte van vorig jaar en zullen verbeteringen blijven zien omdat we een zeer concurrerende kostenpositie hebben bereikt dankzij ons herstructureringsprogramma en onze positieve rendementsontwikkeling. Ook operationeel presteren we vrij goed gezien de zeer uitdagende omstandigheden in de luchtvaartsector in heel Europa als gevolg van het zeer snelle herstel van de marktvraag. Dit is te danken aan de inspanningen van al onze medewerkers en al onze partners.”
Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines
H1 2022 results Brussels Airlines
H1 2022 results Brussels Airlines

Afrika blijft een sterkhouder
De Afrikaanse sector van Brussels Airlines blijft het goed doen, net als tijdens de Covid-pandemie. Dankzij een uitbereiding van haar aanbod op het Afrikaanse continent biedt Brussels Airlines deze zomer een grotere capaciteit aan dan in 2019. Met de toevoeging van een 9e langeafstandsvliegtuig versterkt Brussels Airlines haar positie in West-Afrika met de opening van Ouagadougou en Conakry. De eerste resultaten zien er zeer positief uit.

Vooruitblik
Door de nog onbekende evolutie van het COVID-19 virus is het vierde kwartaal voor de maatschappij nog een vraagteken. Toch streeft Brussels Airlines naar een break-even resultaat in het tweede semester. Gezien de onvoorzien hoge kosten ligt het geplande break-even resultaat voor het volledige jaar echter niet meer binnen bereik.

“Dankzij Reboot Plus zijn we nu goed geherstructureerd om onze doelstellingen te bereiken. We zijn erin geslaagd ons bedrijf naar een zeer competitieve kostenpositie te brengen. In combinatie met de succesvolle verhoging van onze rendementen, zijn we klaar voor een duurzame toekomst. Externe kostenfactoren kunnen de resultaten echter nog beïnvloeden.”
Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines

Medewerkers
In het eerste semester heeft Brussels Airlines duidelijk een bladzijde omgeslagen door van herstructurering over te gaan naar groei met een succesvolle aanwervingscampagne, wat aantoont dat de luchtvaartmaatschappij een aantrekkelijke werkgever blijft op de markt. Brussels Airlines stelt nu opnieuw meer dan 3.200 mensen tewerk (+6% vergeleken met juni 2021). Er zijn momenteel nog 65 vacatures in verschillende afdelingen van het bedrijf.

Sinds 1 juli 2022 is Tilman Reinshagen lid van de Management Board van Brussels Airlines als Chief Operating Officer (COO).

Joëlle Neeb

Joëlle Neeb

For media requests only

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com