Brussels Airlines verbetert jaarresultaat 2022 met 115 miljoen euro

De aangepaste EBIT bedraagt daarmee -74.1 miljoen euro

  • In 2022 verwelkomde Brussels Airlines 6,8 miljoen passagiers (+96% t.o.v. 2021)
  • De omzet van de maatschappij steeg tot 1.217 miljoen euro (+117% t.o.v. 2021)
  • De nationale luchtvaartmaatschappij wierf meer dan 300 nieuwe werknemers aan.
  • Met de vroege terugbetaling van het stabilisatiepakket van de Belgische overheid, haar groei, vlootvernieuwing en netwerkuitbreiding, ligt Brussels Airlines voor op haar vooropgestelde business plan.


Brussel - Vrijdag 3 maart 2023 - Brussels Airlines sluit 2022 af met een aangepaste EBIT van -74.1 miljoen euro, een verbetering van 115 miljoen euro ten opzichte van het jaar voordien. Dankzij haar herstructurering heeft de nationale luchtvaartmaatschappij een concurrentiële kostenpositie die haar klaarmaakt voor de toekomst. Bovendien ligt de luchtvaartmaatschappij, ondanks de uitdagingen van 2022, voor op haar businessplan, wat zich vertaalt in een groei van de vloot, nieuwe aanwervingen en de vervroegde terugbetaling van het stabilisatiepakket aan de Belgische regering op 15 december 2022, dankzij de steun van Lufthansa Group.

De eerste maanden van 2022 werden nog beïnvloed door de gevolgen van Omicron. Ook de zes stakingsdagen verspreid over het jaar hadden een aanzienlijke invloed op de algemene resultaten. Bovendien werden de resultaten van de maatschappij beïnvloed door de torenhoge inflatie en de hoge brandstofkosten die slechts gedeeltelijk werden gecompenseerd door extra inkomsten.

De sterk winstgevende tweede helft van het jaar - inclusief het hoogste kwartaalresultaat in de 20-jarige geschiedenis van Brussels Airlines dat werd behaald tussen juli en september - volstond niet om de gecumuleerde verliezen in het eerste halfjaar van 2022 te compenseren.

Verdubbeling aantal passagiers in 2022
Gedurende het afgelopen jaar verwelkomde Brussels Airlines 6,8 miljoen passagiers aan boord van haar vluchten, een stijging van 96% ten opzichte van 2021.

Ook de inkomsten van de luchtvaartmaatschappij stegen in 2022. Met een verbetering van 117% ten opzichte van 2021 behaalt Brussels Airlines een omzet van EUR 1.217 miljoen.

Deze resultaten zijn de vertaling van de sterke wens van passagiers om weer te reizen, een evolutie die zicht toont in het verdere herstel van vrijetijdsreizen.

De bedrijfskosten stegen tot EUR 1.363 miljoen, voornamelijk als gevolg van het hogere productievolume, een sterke stijging van de brandstofkosten, een sterke positie van de dollar en de inflatie die gevolgen had voor bijna alle kosten.

Als resultaat bedraagt de aangepaste EBIT voor 2022 EUR -74,1 miljoen.

Wanneer we terugkijken op 2022 waren er duidelijk uitdagingen te overwinnen zoals de Omicron-golf, zes stakingsdagen en de torenhoge inflatie die onder meer resulteerde in een automatische loonindexering van ongeveer 12% in België. Ondanks deze hindernissen kan ik met trots zeggen dat Brussels Airlines voorligt op haar businessplan, zowel op vlak van de groei van onze vloot, de aanwerving van nieuwe medewerkers en de terugbetaling van de staatslening aan de Belgische overheid.” ​
Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer bij Brussels Airlines

Afrika blijft sterkhouder, zelfs in moeilijke tijden
Brussels Airlines heeft een lange traditie in het vliegen van en naar het Afrikaanse continent, een sector die ook tijdens de Omicron-golf goed stand hield. ​
De laatste zes maanden van 2022 bereikte de bezettingsgraad met 85% opnieuw het recordniveau van vóór de crisis.

Met de toevoeging van een 9e langeafstandsvliegtuig versterkte de Belgische luchtvaartmaatschappij haar positie in West-Afrika met de opening van Ouagadougou (Burkina Faso) en Conakry (Guinee). Dit brengt het aantal bestemmingen naar Sub Sahara Afrika ten op 17. Daarvan worden Dakar (Senegal), Kinshasa (DRC), Douala (Kameroen), Entebbe (Oeganda) en Abidjan (Ivoorkust) dagelijks verbonden. Nog eens 14 andere bestemmingen in Sub Sahara Afrika worden door de andere maatschappijen van de Lufthansa Groep aangevlogen.

Meer dan 300 nieuwe collega’s in 2022
In 2022 verwelkomde Brussels Airlines meer dan 300 nieuwe werknemers, wat het totale aantal op bijna 3.250 brengt. Daarnaast staan op dit moment nog een 100-tal vacatures open in alle afdelingen van het bedrijf.

Ook in 2023 blijft Brussels Airlines investeren in haar personeel en richt de maatschappij een nieuwe crewroom in op de luchthaven om haar werknemers een vlottere start van de werkdag te bieden. Daarnaast wil Brussels Airlines eind dit jaar een nieuw uniform invoeren en biedt het bedrijf een permanent trainingsaanbod.

“De zomer van 2022 was zonder twijfel een uitdaging door het snelle opvoeren van onze activiteiten. Ik wil onze collega's bedanken omdat ze tot het uiterste gegaan zijn voor onze passagiers. Dankzij hen zijn we erin geslaagd de zomer relatief vlot door te komen. We zijn ook voortdurend in gesprek geweest met onze vakbondsafgevaardigden en zijn blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is bereikt voor de cockpit collega’s. We hebben er vertrouwen in dat hetzelfde zal gebeuren voor onze andere afdelingen gezien de goede vooruitgang die er gemaakt is. Wij danken onze sociale partners voor de constructieve uitwisselingen en het geloof in de gedeelde verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze luchtvaartmaatschappij."
Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer bij Brussels Airlines

Focus op vlootvernieuwing, groei en duurzaamheid in 2023
Om haar positie als marktleider op Brussels Airport te versterken, zal de Belgische luchtvaartmaatschappij in 2023 haar vloot verder uitbreiden met vier middellangeafstandstoestellen. Van de vier extra toestellen zullen twee Airbus A320's de vloot van Brussels Airlines permanent vervoegen. Daarnaast gaat de maatschappij in zee met wetleasepartner CityJet, die gedurende de zomerperiode met twee CRJ toestellen zal vliegen. Deze kleinere toestellen met 85 tot 100 zitplaatsen zullen vluchten uitvoeren naar secundaire markten zoals Bordeaux (Frankrijk) en Billund (Denemarken), waardoor deze gebieden kunnen worden aangesloten op het intercontinentale en Europese netwerk van de luchtvaartmaatschappij.

Daarmee groeit de vloot van Brussels Airlines tot 36 middellangeafstands- en 9 langeafstandsvliegtuigen, tegenover respectievelijk 30 en 8 na de herstructurering in 2020. Met deze vloot- en netwerkuitbreiding realiseert Brussels Airlines haar beoogde groei drie jaar eerder dan gepland.

Voor het eerst in haar geschiedenis zal Brussels Airlines gloednieuwe A320neo’s verwelkomen, waarvan drie in 2023 en nog eens twee in 2024. Deze toestellen zullen oudere A319's en A320's vervangen.

Vlootvernieuwing en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) zijn de krachtigste hefbomen om de CO2- en geluidsemissies van vluchten te verminderen. Brussels Airlines is daarom ook trots om als eerste luchtvaartmaatschappij SAF te vervoeren via de CEPS-pijplijn van de NAVO. De eerste lading SAF werd op 1 januari 2023 door Brussels Airlines via deze weg getransporteerd.

Sinds mei 2022 kunnen passagiers van Brussels Airlines bijdragen tot de aankoop van SAF door hun vlucht er gedeeltelijk mee te compenseren. Met de introductie van “Green Fares” voor alle vluchten van en naar Europa en Noord-Afrika op 15 februari dit jaar, wil Brussels Airlines haar passagiers ervan bewust maken dat ook zij kunnen helpen om de klimaatimpact van vliegen te verminderen.

Brussels Airlines mikt op sterke zwarte cijfers voor het komende jaar
In 2023 zullen de nog steeds hoge brandstofprijzen en de gevolgen van de indexering invloed hebben op het eindresultaat. Het is daarnaast ook cruciaal voor de toekomst om tot een gelijk speelveld te komen op de Belgische markt. Brussels Airlines heeft er echter alle vertrouwen in dat het de komende jaren duurzaam winstgevend kan worden.

 

Joëlle Neeb

For media requests only

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com