Brussels Airlines verbetert resultaat eerste kwartaal tot -62 miljoen euro EBIT

Brussels Airlines verbetert resultaat eerste kwartaal tot -62 miljoen euro EBIT

Brussels Airlines sluit het eerste kwartaal af op -62 miljoen euro, een verbetering met 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het eerste kwartaal, traditioneel de laagst presterende periode van het jaar in de luchtvaartsector, werd nog steeds beïnvloed door de gevolgen van de Covid-pandemie.

De inkomsten van Brussels Airlines stegen met 102 miljoen euro of185% tot 157 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2022 (vorig jaar: 55 miljoen euro), dankzij een stijging van de productie (Available Seat-Kilometres) met 160%. Het eerste kwartaal van 2021 werd sterk beïnvloed door het niet-essentiële reisverbod dat door de Belgische regering werd ingesteld, terwijl het begin van 2022 te lijden had onder het stijgende aantal COVID-besmettingen als gevolg van de Omicron-variant.

De bedrijfskosten stegen met in totaal EUR 97 miljoen of 75% tot EUR 227 miljoen(vorig jaar: EUR 130 miljoen), voornamelijk als gevolg van hogere volumes en een prijsgerelateerde stijging van de brandstofkosten, alsook hogere volumegebonden vergoedingen en kosten. De aangepaste EBIT bedroeg in de verslagperiode EUR -62 miljoen (vorig jaar: EUR -70 miljoen).

"In het eerste kwartaal voelden we nog steeds de impact van de pandemie, hoewel we ons aanbod met 160% konden verhogen. De directe impact van de Russisch-Oekraïense oorlog bleef voor ons tot nu toe beperkt, aangezien Brussels Airlines geen geplande vluchten had naar of over de getroffen regio. Wat we wel voelen is de stijging van de brandstofprijzen, ook al zijn we voorlopig nog goed beschermd voor een groot deel dankzij onze hedging politiek. We kijken nu vooruit naar een zomer met een grote vraag, nu mensen na de pandemie weer gaan reizen."
- Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer bij Brussels Airlines

 

Brussels Airlines wil dit jaar haar capaciteit opvoeren tot 80% van het niveau van 2019, dankzij de toevoeging van twee vliegtuigen voor middellange afstand en één extra vliegtuig voor lange afstand, om haar positie in West-Afrika te versterken en haar hub in Brussel verder te versterken. Verwacht wordt dat de vraag zeer groot zal zijn naarmate de pandemische beperkingen in de wereld afnemen.

Tilman Reinshagen, momenteel Vice President Ground Operations Hub Airlines Frankfurt, wordt met ingang van 1 juli 2022 lid van de Management Board van Brussels Airlines als Chief Operating Officer (COO); zijn benoeming is nog onderworpen aan de goedkeuring van de Raad van Bestuur van SN Airholding; hij volgt Edi Wolfensberger op, die met ingang van 1 april 2022 de functie van COO bij Eurowings op zich heeft genomen.

 

Story image
Maaike Andries For media requests only

 

 

 

 

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt 3.200 werknemers te werk en exploiteert 40 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. In 2023 verwelkomt Brussels Airlines drie splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen. Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij een eerste vlucht uitvoeren met duurzame brandstof of SAF (Sustainable Aviation Fuel) tegen 2023.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem