Brussels Airlines - vijftien jaar naar Afrika
Brussels Airlines viert deze zomer de vijftiende verjaardag van haar vluchten naar Afrika. In die tijd maakten meer dan 8 miljoen passagiers van de vluchten tussen Brussels Airport en Afrika. Met 17 sub-Sahara bestemmingen en 79 vluchten per week is Brussels Airlines zowel op vlak van passagiers als vracht één van de belangrijkste Europese spelers in Afrika.
Deze zomer is het exact vijftien jaar geleden dat de allereerste Brussels Airlines vlucht naar Kinshasa plaats vond. Al snel na de oprichting van de luchtvaartmaatschappij startte Brussels Airlines met haar Afrikaanse netwerk, waarmee het de jarenlange aanwezigheid van de Belgische luchtvaart op het continent verderzette.
Het Afrikaanse netwerk bestond in 2002 uit 13 bestemmingen die verspreid over de lente en de zomer werden geopend: Kinshasa, Dakar, Banjul, Conakry, Monrovia, Douala, Yaoundé, Kigali, Entebbe, Nairobi, Abidjan, Luanda en Freetown. De bestemmingen werden met 3 lange afstandsvliegtuigen aangevlogen die op weekbasis 38 vluchten uitvoerden.
Vijftien jaar later bestaat het Brussels Airlines Afrika aanbod uit 82 vluchten per week en 17 bestemmingen. Het Afrikaanse vluchtprogramma, waarvoor nu 7 vliegtuigen worden ingezet, breidde in de loop der jaren uit met Bujumbara, Cotonou, Accra en Ouagadougou. Bovendien werd naar de bestaande bestemmingen het aantal vluchten flink verhoogd.
Afrika hub
In die vijftien jaar werden meer dan 8,2 miljoen passagiers verwelkomd aan boord van de vluchten van en naar Afrikaanse bestemmingen en ruim 300.000 ton cargo getransporteerd.
Terwijl voor een aantal verbindingen (Kinshasa, Kigali, Dakar, …) België een topbestemming blijft, zijn er ook heel wat passagiers die via Brussels Airport met Brussels Airlines of met Star Alliance partners verder reizen naar andere landen (in Europa hoofdzakelijk naar Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en Scandinavië. Intercontinentaal vooral naar de States en Canada). Brussels Airlines bouwde zo op Brussels Airport een echte Afrika hub uit waar in de voormiddag elke dag enkele duizenden Afrika passagiers aankomen, vertrekken of overstappen.
In de cargoruimte van de toestellen die van en naar Afrika vliegen worden voornamelijk verse groenten en fruit, vis, wisselstukken, post en medische zendingen geladen. Brussels Airlines staat niet enkel in de passagiersmarkt, maar ook in de vrachtmarkt bekend als een Afrika specialist. Voor de cargomarkt ontwikkelde Brussels Airlines Cargo bijvoorbeeld met succes een ‘Fresh to shelve’ service die het Afrikaanse telers en kwekers van landbouwproducten toelaat om groenten en fruit al enkele uren na de oogst naar Europa te zenden met Brussels Airlines zodat ze 24 uur later al in de winkelrekken beschikbaar zijn. Ook voor pharmaceutische producten, die zeer gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen, investeerde Brussels Airlines Cargo in oplossingen die een optimale temperatuurcontrole kunnen garanderen over de hele transportlijn.
Tewerkstelling
Om de vluchten van en naar Afrika mogelijk te maken worden elke dag ongeveer 140 bemanningsleden ingezet aan boord. In de luchthavens zijn er dagelijks honderden werknemers van de gronddiensten (maintenance, check-in, tarmacdiensten, security, catering, cargo, …) aan de slag. Op het Afrikaanse continent biedt Brussels Airlines vandaag directe werkgelegenheid aan bijna 400 personeelsleden. Een veelvoud daarvan werkt voor onderaannemers die gronddiensten verzorgen voor Brussels Airlines.
Corporate Social Responsibility
Ook qua Corporate Social Responsibility is Brussels Airlines zeer actief in Afrika. ” De Brussels Airlines b.foundation for Africa, die goede doelen steunt, heeft een sterke focus op gezondheidszorg in Afrika. Ook verschillende werknemers van de maatschappij hebben op eigen projecten in Afrika gelanceerd die door de luchtvaartmaatschappij ondersteund worden. Om de twee jaar organiseert Brussels Airlines ook een ‘Bike for Africa’ mountain bike tour, waarbij 70 deelnemers doorheen een Afrikaans land fietsen om geld in te zamelen voor een lokale organisatie en om het land en zijn inwoners van dichtbij te leren kenen. De volgende editie vindt plaats in Kameroen in februari 2018.