Brussels Airlines - vijftien jaar naar Afrika

Brussels Airlines viert deze zomer de vijftiende verjaardag van haar vluchten naar Afrika. In die tijd maakten meer dan 8 miljoen passagiers van de vluchten tussen Brussels Airport en Afrika.  Met 17 sub-Sahara bestemmingen en 79 vluchten per week is Brussels Airlines zowel op vlak van passagiers als vracht één van de belangrijkste Europese spelers in Afrika. 

Deze zomer is het exact vijftien jaar geleden dat de allereerste Brussels Airlines vlucht naar Kinshasa plaats vond. Al snel na de oprichting van de luchtvaartmaatschappij startte Brussels Airlines met haar Afrikaanse netwerk, waarmee het de jarenlange aanwezigheid van de Belgische luchtvaart op het continent verderzette.

Het Afrikaanse netwerk bestond in 2002 uit 13 bestemmingen die verspreid over de lente en de zomer werden geopend: Kinshasa, Dakar, Banjul, Conakry, Monrovia, Douala, Yaoundé, Kigali, Entebbe, Nairobi, Abidjan, Luanda en Freetown. De bestemmingen werden met 3 lange afstandsvliegtuigen aangevlogen die op weekbasis 38 vluchten uitvoerden.

Vijftien jaar later bestaat het Brussels Airlines Afrika aanbod uit 82 vluchten per week en 17 bestemmingen. Het Afrikaanse vluchtprogramma, waarvoor nu 7 vliegtuigen worden ingezet, breidde in de loop der jaren uit met Bujumbara, Cotonou, Accra en Ouagadougou. Bovendien werd naar de bestaande bestemmingen het aantal vluchten flink verhoogd.

Afrika hub

In die vijftien jaar werden meer dan  8,2 miljoen passagiers verwelkomd aan boord van de vluchten van en naar Afrikaanse bestemmingen en ruim 300.000 ton cargo getransporteerd.

Terwijl voor een aantal verbindingen (Kinshasa, Kigali, Dakar, …) België een topbestemming blijft, zijn er ook heel wat passagiers die via Brussels Airport met Brussels Airlines of met Star Alliance partners verder reizen naar andere landen (in Europa hoofdzakelijk naar Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en Scandinavië. Intercontinentaal vooral naar de States en Canada). Brussels Airlines bouwde zo op Brussels Airport een echte Afrika hub uit waar in de voormiddag elke dag enkele duizenden Afrika passagiers aankomen, vertrekken of overstappen.

In de cargoruimte van de toestellen die van en naar Afrika vliegen worden voornamelijk verse groenten en fruit, vis, wisselstukken, post en medische zendingen geladen. Brussels Airlines staat niet enkel in de passagiersmarkt, maar ook in de vrachtmarkt bekend als een Afrika specialist. Voor de cargomarkt ontwikkelde Brussels Airlines Cargo bijvoorbeeld met succes een ‘Fresh to shelve’ service die het Afrikaanse telers en kwekers van landbouwproducten toelaat om groenten en fruit al enkele uren na de oogst naar Europa te zenden met Brussels Airlines zodat ze 24 uur later al in de winkelrekken beschikbaar zijn. Ook voor pharmaceutische producten, die zeer gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen, investeerde Brussels Airlines Cargo in oplossingen die een optimale temperatuurcontrole kunnen garanderen over de hele transportlijn.

Tewerkstelling

Om de vluchten van en naar Afrika mogelijk te maken worden elke dag ongeveer 140 bemanningsleden ingezet aan boord. In de luchthavens zijn er dagelijks honderden werknemers van de gronddiensten (maintenance, check-in, tarmacdiensten, security, catering, cargo, …) aan de slag. Op het Afrikaanse continent biedt Brussels Airlines vandaag  directe werkgelegenheid aan bijna 400 personeelsleden.  Een veelvoud daarvan werkt voor onderaannemers die gronddiensten verzorgen voor Brussels Airlines.

Corporate Social Responsibility

Ook qua Corporate Social Responsibility is Brussels Airlines zeer actief in Afrika. ”  De Brussels Airlines b.foundation for Africa, die goede doelen steunt, heeft een sterke focus op gezondheidszorg in Afrika. Ook verschillende werknemers van de maatschappij hebben op eigen projecten in Afrika gelanceerd die door de luchtvaartmaatschappij ondersteund worden. Om de twee jaar organiseert Brussels Airlines ook een ‘Bike for Africa’ mountain bike tour, waarbij 70 deelnemers doorheen een Afrikaans land fietsen om geld in te zamelen voor een lokale organisatie en om het land en zijn inwoners van dichtbij te leren kenen. De volgende editie vindt plaats in Kameroen in februari 2018. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com