Brussels Airlines zet Belgian Icons reeks voort

Zes jaar geleden lanceerde Brussels Airlines haar eerste Belgian Icon vliegtuig, een toestel met een handgeschilderd design. Samen met Moulinsart creëerde de maatschappij “Rackham”, een vliegtuig beschilderd met 37 meter lange zwarte haai uit de wereldbekende stripreeks “Kuifje”, gebaseerd op de originele tekening van de hand van Hergé. De Belgian Icons reeks is een van de vele manieren waarop Brussels Airlines haar rol als ambassadeur van haar land benadrukt. De maatschappij zal ook in de toekomst het beste van België naar de wereld blijven brengen.

Nu Rackham - nog steeds één van de meest gefotografeerde vliegtuigen ter wereld – de deadline voor herschildering bereikt heeft, zijn Moulinsart en Brussels Airlines overeengekomen hun samenwerking te verlengen en de beschildering van het vliegtuig in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, wat betekent dat Rackham nog ten minste 5 jaar in de vloot van de luchtvaartmaatschappij zal blijven. Terwijl de buitenkant van het toestel bijna identiek blijft aan de huidige beschildering zal de binnenkant van het toestel een upgrade krijgen met nog meer illustraties van de hand van Hergé. Met de vernieuwing van haar eerst Belgian Icon wil Brussels Airlines de voortzetting van haar rol als ambassadeur voor België benadrukken. Daarbovenop bevestigt de maatschappij dat haar vloot altijd minstens 5 Belgian Icon toestellen zal tellen.

Moulinsart, die de originele tekeningen heeft aangepast aan de ongewone rondingen van een Airbus A320, zal samen met het Maintenance departement van Brussels Airlines het herschilderen van Rackhams romp opvolgen. De restauratie van het schilderwerk en de aanpassingen van het interieur zullen klaar zijn in de loop van juni.

Na Rackham in 2015 verwelkomde de maatschappij twee speciale vliegtuigdesigns in 2016: Magritte en Trident, opgedragen aan de Rode Duivels. Eén jaar later vervoegde Amare – een eerbetoon aan muziekfestival Tomorrowland – de vloot. Aerosmurf en Bruegel volgden in 2018 en 2019.

Terwijl Rackham in zijn originele staat hersteld wordt zal OO-SNC, het toestel dat vijf jaar lang het Europese luchtruim kleurde met de tekeningen van Magritte, omgevormd worden tot Star Alliance vliegtuig. Star Alliance is de grootste luchtvaartalliantie ter wereld, waarvan Brussels Airlines lid is sinds december 2009. Na 6.403 vluchten en 8.371.324 gevlogen kilometers zwaait Brussels Airlines het Magritte toestel uit. De voorbije vijf jaar kregen 866.331 passagiers de kans om mee te vliegen het bijzondere toestel dat bedekt was met de beroemde wolken en vogels uit drie schilderijen van René Magritte.

Trident, het vliegtuig opgedragen aan de Rode Duivels, blijft een eerbetoon aan de populairste sport in België: voetbal. Het populaire toestel krijgt een gedeeltelijke herschildering aan de buitenkant alsook een update binnenin. Vanaf 25 mei zal het toestel met registratienummer OO-SNA rondvliegen met portretten van zowel de Rode Duivels als de Red Flames aan de binnenkant. Trident blijft deel uitmaken van de Brussels Airlines vloot tot November 2022, wanneer toestel OO-SNA definitief de vloot verlaat.

Amare, het Brussels Airlines toestel opgedragen aan ’s Werelds Beste Muziekfestival, draagt het Tomorrowland-design tot 2023. Het vijfde toestel in de Belgian Icon reeks, Aerosmurf, blijft rondvliegen met de geliefde, kleine blauwe smurfen tot 2024. Het jongste speciale toestel uit de reeks werd opgedragen aan één van de meest getalenteerde artiesten in de zestiende eeuw, Vlaamse Meester Pieter Bruegel de oude. Bruegel zal tot 2024 deel uitmaken van de vloot. Mogelijke aanpassingen of vervangingen voor deze laatste drie beschilderingen zijn nog niet gekend. Wel is zeker dat de maatschappij de Belgian Icon reeks wil voortzetten in de toekomst met minstens 5 toestellen die België in de kijker zetten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com