Brussels Airport en Brussels Airlines testen “self-service bagage drop-off”

Brussel  Airport, dinsdag 26 maart 2013 - Brussels Airport lanceert in samenwerking met Brussels Airlines een uniek proefproject dat passagiers van intra-Europese vluchten toelaat om zélf hun bagage in te checken op de luchthaven. Het nagelnieuwe self service bagage –drop-off systeem, dat de volgende maanden uitvoerig getest wordt, laat passagiers toe om in een mum van tijd hun bagage te wegen en te labelen. Niets dan tijdswinst, gezien er niet meer moet aangeschoven worden aan een bemande check-in balie.

Steeds meer reizigers maken gebruik van self-check-in machines in de vertrekhal of checken online in voor ze naar de luchthaven vertrekken. Dat doen ze thuis, op kantoor of via hun smartphone. Als ze reizen met ruimbagage, moeten ze wel nog langs bij een balie op de luchthaven voor een versnelde check-in procedure die enkel de bagage verwerkt. Het nieuwe systeem dat momenteel getest wordt bevrijdt de passagier nu ook van die laatste stap. Voortaan kan een passagier zichzelf én zijn bagage inchecken.

Brussels Airport is een van de eerste Europese luchthavens die automatische check-in systemen voor ruimbagage inbouwt in bestaande check-in balies. Enige voorwaarde is dat passagiers in het bezit moeten zijn van een papieren of elektronische boarding pass. De passagier plaatst eerst zijn koffer op een band met weegschaal en scant zijn boarding pass aan het toestel. Het toestel weegt en controleert vervolgens automatisch de afmetingen van de bagage, print het bagagelabel en toont de passagier hoe het label aan de bagage moet bevestigd worden. Hierna start de ingecheckte koffer het normale traject via het bagagesorteersysteem van de luchthaven tot in het vliegtuig. De hele procedure vergt van de reiziger ongeveer één minuut. Indien de bagage zwaarder weegt dan het toegelaten gewicht of niet voldoet aan de afmetingen wordt de passagier doorverwezen naar een bemande balie in deze testfase. Ook passagiers met meerdere stuks bagage worden momenteel nog doorverwezen.

Tijdens de proefperiode, die nog tot de zomer loopt, zullen in de vertrekhal van Brussels Airport - ter hoogte van de Brussels Airlines check-in rij 5 - twee self-service bagage drop-off- toestellen staan. Passagiers die reizen met Brussels Airlines zullen door het luchthavenpersoneel worden aangemoedigd om ze ook effectief te gebruiken. “We zullen tijdens de testfase uitvoerig het gebruiksgemak van de technologie testen”, zegt Brussels Airlines Vice President Ground Operations Peter Cornillie. “Als de resultaten positief zijn wordt dit systeem een permanente check-in optie voor al onze passagiers die binnen Europa reizen.”

Ward Decaluwé, Director Operations van The Brussels Airport Company licht toe dat ook andere luchtvaartmaatschappijen op termijn gebruik kunnen maken van deze technologie: “Brussels Airlines is onze vaste partner voor belangrijke testprojecten als deze. De technologie en de opstelling waar we samen voor kozen vergt vergaande integratie in de klassieke bagage- en check-in systemen; zowel bij ons als bij de luchtvaartmaatschappij.”

Dit proefproject kadert binnen de inspanningen van Brussels Airport en Brussels Airlines om hun passagiers nog meer reiscomfort aan te bieden. Passagiers die gebruik maken van het systeem versnellen hun check-in proces, maar ook de wachtrijen voor andere reizigers worden hierdoor korter. . Als het proefproject succesvol is, komt daar dus definitief de self-service bagage drop-off bij.

De toestellen die in Brussels Airport geplaatst worden, werden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Type22, een spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Zij brengen het toestel op de markt onder de naam ‘Scan&Fly’.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com