De jury heeft beslist: de volgende Brussels Airlines Belgian Icon wordt een ode aan het Atomium

Het Atomium lokt al jaren bezoekers naar België, nu kan het iconische Belgische monument zelf de wereld rondreizen

Brussel, 5 November 2024 - Brussels Airlines is verheugd om de volgende Belgian Icon bekend te maken: het volgende vliegtuig met een wereldberoemde speciale beschildering zal opgedragen zijn aan het Atomium, een iconisch monument in Brussel. Het ontwerp werd gekozen uit meer dan 900 inzendingen. De winnaar van de ontwerpwedstrijd is Thomas Faes, een Belgische architect die met zijn design Belgische architectuur in de bloemetjes wil zetten. Het Atomium werd gebouwd in 1958 om het beste van België aan de wereld te tonen, wat volledig in lijn is met de ambitie van Brussels Airlines.

Het ontwerp van het Atomium-vliegtuig werd ingediend door Thomas Faes (44), een architect uit Orp-Jauche (Waals-Brabant).

“Enkele uren voor de deadline om een ontwerp in te dienen, heb ik besloten om mijn oorspronkelijke voorstel weg te gooien en helemaal opnieuw te beginnen. Ik wilde iets ontwerpen dat echt universeel was. Voor mij is het Atomium hét symbool van België. Ik heb er herinneringen aan uit mijn kindertijd, toen we er op schooluitstap zijn geweest. Ik herinner me hoe ik vol verbazing aan de voet van dit iconisch monument stond. Hoe de bollen reflecteren en je er zo verschillende effecten in kan zien. Als architect heb ik geprobeerd om dat perspectief te vertalen in een technische tekening. Ik ben zo trots op het feit dat het Atomium binnenkort de lucht in gaat op een vliegtuig van Brussels Airlines.
-
Thomas Faes, ontwerper van de volgende Belgian Icon

Brussels Airlines lanceerde een wedstrijd in augustus, er werden uiteindelijk meer dan 900 ontwerpen ingestuurd. Een interne jury koos de 15 beste designs, waarop het brede publiek kon stemmen. Meer dan 50.000 mensen hebben gestemd, de top 5 werd uiteindelijk gepresenteerd aan een externe jury. Daarin zaten onder meer Sandra Kim (Songfestivalwinnaar), Alex Callier (Hooverphonic), Philppe Geluck (tekenaar Le Chat), Sandrine Corman (TV presentatrice), Michèle George (paralympisch athlete), Gabrielle Szwarcenberg (modeontwerpster), Elisia Poelman (schilder) en Griet Aesaert (handtassenontwerpster). Ook de CEO van Brussels Airlines maakte deel uit van de jury. Deze jury heeft het uiteindelijke ontwerp gekozen.

“Het was een heel interessant debat, en een moeilijk knoop om door te hakken. Alle ontwerpen in de top 5 hadden inspirerende onderwerpen en zouden goede Belgian Icons zijn. Het Atomium werd gebouwd voor de wereldtentoontstelling in 1958 en is een populaire toeristische attractie sindsdien. Het beste van België aan de wereld tonen, is ook onze missie bij Brussels Airlines. Het Atomium is vandaag al zichtbaar op onze uniformen, en zelfs ons logo is met negen bollen een knipoog naar het Atomium. Daarom voelt dit aan als een zeer natuurlijke keuze.”
-
Dorothea von Boxberg, CEO, Brussels Airlines

Teams van Brussels Airlines zullen nu met Thomas Faes aan de slag gaan om het ontwerp te vertalen in een technische tekening die op een vliegtuig kan, en er komt ook een ontwerp voor de binnenkant van het vliegtuig. Het resultaat wordt voorgesteld in de lente van 2025.

Over het Atomium
Het monument werd ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958. Het Atomium was er hét pronkstuk en embleem van dit event. Het monument werd gebouwd als een hommage aan wetenschappelijke vooruitgang en symboliseert een ijzerkristal dat 165 miljard maal vergroot is. Het monument moest ook de Belgische ingenieurskunsten in de verf zetten.

Het Atomium lokt meer dan 800.000 bezoekers per jaar, niet enkel voor het gebouw zelf maar ook omwille van de culturele programmatie. Het is een van de populairste toeristische attracties in de hoofdstad van Europa.

“Het Atomium werd gebouwd als symbool voor Belgische creativiteit en innovatie, end we vinden het geweldig dat het Atomium letterlijk vleugels zal krijgen dankzij dit inspirerend initiatief van Brussels Airlines. Deze samenwerking tussen twee Belgian Icons is een ode aan onze gedeelde rol in het promoten van toerisme in België. Nu het Atomium aan een reis rond de wereld begint, hopen we dat dit mensen zal inspireren om dit wonder en België met eigen ogen te komen ontdekken.”
- Julie Almau Gonzalez, General Director, the Atomium

Over de Belgian Icons van Brussels Airlines

De eerste Belgian Icon van Brussels Airlines, Rackham, werd in 2015 geïntroduceerd en is een eerbetoon aan Kuifje, de wereldberoemde Belgische stripheld.

Eerder dit jaar werd Amare aan de wereld gepresenteerd, de meest recente Belgian Icon in samenwerking met muziekfestival Tomorrowland.

De derde Belgian Icon dat momenteel in de vloot zit, is Trident, het officiële vliegtuig van de Rode Duivels en de Red Flames, respectievelijk het mannelijke en vrouwelijke nationale voetbalteam.

Deze Belgische Iconen maakten vroeger deel uit van de vloot:

- Magritte vlog voor Brussels Airlines tussen 2016 en 2021. Het vliegtuig was een eerbetoon aan René Magritte, de Belgische surrealistische schilder.

- Aerosmurf smurfte tussen 2018 en 2023. Het ontwerp van dit vliegtuig ontstond ook tijdens een wedstrijd georganiseerd door Brussels Airlines.

- De Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude, een Belgian Icon uit de 16e eeuw, reisde de wereld rond tussen 2019 en 2023.

Het idee achter de Belgian Icons is om het beste van België aan de wereld te tonen. De Belgian Icons zijn wereldwijd bekend en maken vliegen nog leuker.

Nico Cardone

Nico Cardone

For media requests only

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com