Eerste kwartaal traditioneel zwak, maar Brussels Airlines behoudt ambitieuze doelstellingen voor 2024

De Belgische nationale luchtvaartmaatschappij sluit het eerste kwartaal af met een aangepaste EBIT van -58 miljoen euro

Brussel, 30 april 2024 – Brussels Airlines sluit het eerste kwartaal van 2024 af met een aangepaste EBIT van -58 miljoen euro. Negatieve cijfers in het eerste kwartaal zijn niet ongewoon in de luchtvaartsector, omdat de vraag naar reizen in die periode traditioneel lager is. Ondanks het feit dat het eerste kwartaal van 2024 zwakker was dan dezelfde periode vorig jaar, blijft Brussels Airlines ambitieus om betere jaarresultaten neer te zetten dan in 2023.

In januari, februari en maart vervoerde Brussels Airlines 4% meer passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet en bezettingsgraad (seat load factor) stegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Desondanks is de aangepaste EBIT -58 miljoen euro en ligt de winstmarge 5,9% lager.

Een negatief eerste kwartaal is niet uitzonderlijk in de luchtvaartsector, omdat de vraag naar reizen traditioneel lager is. Dit jaar werd het eerste kwartaal ook gekenmerkt door enkele stakingen en stakingsaanzeggingen die een duidelijke impact hadden op de financiële resultaten. Brussels Airlines schat dat de sociale onrust ongeveer 14 miljoen euro heeft gekost.

“Zodra er met een staking gedreigd wordt, zien we een onmiddellijke impact op onze reizigers. Bij onzekerheid stoppen mensen met boeken. Voor mensen die al geboekt hadden, zorgden deze stakingsdreigingen voor stress bij onze passagiers. We verontschuldigen ons daarvoor. Ik ben opgelucht dat we ondertussen akkoorden hebben bereikt over de lonen van onze piloten en cabinepersoneel, en dat de stabiliteit nu kan terugkeren.”
- Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines

Brussels Airlines blijft wel de ambitie behouden om in 2024 meer winst te maken dan in 2023.

Ondanks de negatieve resultaten in het eerste kwartaal zijn er ook enkele hoogtepunten te delen over het eerste kwartaal, zoals de herstart van vluchten naar Krakau (Polen), de ontvangst van een derde Airbus A320neo en de opening van een gloednieuw training center voor het vliegend personeel.

Ook in het tweede kwartaal zijn er enkele spannende projecten, zoals Amare, de nieuwe Belgian Icon die onlangs werd voorgesteld in samenwerking met Tomorrowland. Andere hoogtepunten zijn de lancering van vluchten naar Nairobi en de opening van de nieuwe de nieuwe crew room op Brussels Airport.

 

 

Joëlle Neeb

For media requests only

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com