Internationale Vrouwendag: Brussels Airlines vliegt met 100% vrouwelijke cockpit naar Marseille

De bagage werd verzorgd door een team van vrouwen van Alyzia en het boarden van de passagiers door een vrouwelijk team van Brussels Airlines

Brussel, 8 maart 2023 - Een Airbus A319 van Brussels Airlines is vanochtend met twee vrouwelijke pilotes in de cockpit van Brussels Airport naar Marseille gevlogen. Een team vrouwen van bagage-afhandelaar Alyzia zorgde voor de bagage en ook het instappen van de passagiers werd verzorgd door een volledig vrouwelijk team van Brussels Airlines. Met deze symbolische vlucht op Internationale Vrouwendag benadrukt de Belgische luchtvaartmaatschappij het belang van gendergelijkheid en inclusiviteit.

Op deze 112de Internationale Vrouwendag vestigt Brussels Airlines nogmaals de aandacht op het belang van een wereld waarin mannen en vrouwen gelijk zijn. Daarom voeren Captain Catherine, First Officer Justine en cabin crewleden Hilke, Kedy en Maureen vandaag vlucht SN 3597 naar Marseille uit. Onder het cabinepersoneel reist ook één man symbolisch mee, Christophe.

"De afgelopen jaren heeft Brussels Airlines gewerkt aan meer gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen, een ambitie die we ook sterk uitdragen", zegt Cedric Vanasbroeck, Diversity & Inclusion Manager bij Brussels Airlines. "Maar ook inclusie in bredere zin staat hoog op onze agenda. Iedereen is welkom in ons ruimdenkend en multicultureel bedrijf, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, religie en seksuele geaardheid."

Meer dan de helft vrouwen

Ruim de helft (53%) van het personeel bij Brussels Airlines is vandaag vrouwelijk. Al is er over alle afdelingen heen nog ruimte voor meer evenwicht. Wanneer we het cabinepersoneel en de airport passenger services-medewerkers (respectievelijk 72% en 75%) buiten beschouwing laten, ligt het aantal vrouwelijke medewerkers dan ook lager. Maar dan nog behoort Brussels Airlines tot de koplopers in de luchtvaart. Zo is voorlopig één op de tien piloten bij de luchtvaartmaatschappij vrouwelijk, wat bijna dubbel zoveel is als doorgaans in de luchtvaart (5 tot 6%). Ook voor managementfuncties ligt het percentage vrouwen met 35% hoger dan het gemiddelde en ruim boven de doelstellingen voor gendergelijkheid voor leidinggevende functies zoals gedefinieerd door IATA (International Air Transport Association). Er is ook een sterke vrouwelijke vertegenwoordiging in de commerciële afdeling (56%) en in de Back Office-activiteiten (47%).

In minder voor de hand liggende domeinen zoals IT en de technische functies bij Maintenance & Engineering blijft de uitdaging om vrouwen aan boord te krijgen groot: bij Maintenance is slechts 5% vrouw, terwijl bij IT 34% vrouw is.

“We blijven onze inspanningen vergroten om diversiteit en inclusie in alle divisies van het bedrijf te garanderen”, zegt Cedric Vanasbroeck. “Empowerment van vrouwen is nog steeds één van onze prioriteiten. De komende maanden zoeken we actief goed 100 nieuwe medewerkers. In die zoektocht willen we vrouwen aanmoedigen naar de jobopportuniteiten te kijken en duidelijk maken dat ze meer dan welkom zijn in álle functies, van cabinetechnieker, product manager tot flight operation officer.”

Het verschil tussen mannen en vrouwen nog meer verkleinen

Isabelle Careme, intussen 15 jaar aan de slag als cabinetechnieker, ging haar toekomstige collega’s alvast voor. “Zowel in het onderwijs als bij Brussels Airlines zie je dat er dezer dagen alles aan gedaan wordt om vrouwen in alle soorten jobs te introduceren. Ik voel vandaag ook geen verschil tussen mijn mannelijke collega’s en mezelf. Wat je wel nog eens ziet, is dat sommige passagiers nog verbaasd opkijken als ze een vrouw aan boord zien die technische werken uitvoert in de cabine. Dat doet me altijd glimlachen. Het is dan ook vaak een verschil van cultuur over de generaties heen. Ik heb nog steeds goede hoop dat de volgende generaties geen verschil zullen maken tussen mensen.”

En ook Catherine Agneessens, al 21 jaar piloot en de Captain op de symbolische vlucht naar Marseille, ervaart dat binnen de samenleving sommige opvattingen over vrouwen nog ouderwets kunnen zijn. “Ouders kunnen daarin een belangrijke rol spelen en nog meer het verschil maken, door meisjes regelmatig dat extra duwtje in de rug geven wanneer ze het nodig hebben. Zowel in het leven als in hun carrière later. Ik moedig vrouwen alvast aan om voor hun dromen te vechten. Twijfel nooit aan je keuzes en je capaciteiten. Ga er altijd voor, voor de volle 100%.”

Focus op flexibel werkregime

Brussels Airlines streeft naast gelijkheid en inclusie ook steeds naar een zo goed mogelijk werkklimaat. Zo kan elke collega zijn of haar carrièrepotentieel ten volle ontplooien en tegelijk een goed evenwicht bewaren tussen werk- en privéleven. Het HR-beleid legt een sterke focus op initiatieven zoals een parttimeregime, flexibele werktijden, sabbatical, ​ thuiswerkoplossingen en interne mobiliteit.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com