Lufthansa en Brussels Airlines bouwen samen aan de toekomst

Deutsche Lufthansa AG neemt SN Airholding voor 100% over

Vanaf 2018 zal Brussels Airlines volledig geïntegreerd worden in de Lufthansa Group en onderdeel worden van de Eurowings Group. De unieke karakteristieken van Brussels Airlines, waaronder haar aantrekkelijke Brusselse markt, haar goed uitgebouwd Afrikaanse netwerk en haar voordelige kostenstructuur die de Belgische luchtvaartmaatschappij toelaat om op de Belgische markt succesvol te concurreren met de low-cost maatschappijen, zullen de Lufthansa Group en Eurowings Group positie verder versterken.

Nadat Lufthansa en de aandeelhouders van de SN Airholding een akkoord bereikten over de modaliteiten van de volledige overname, besloot de Executive Board van Deutsche Lufthansa AG gisteren om de call optie voor de resterende 55 procent van de aandelen in SN Airholding uit te oefenen. De call optie wordt uitgeoefend voor 31 december 2016. De transactie zal begin januari 2017 afgerond zijn.

De prijs voor de overname van de resterende 55 procent van de aandelen werd al vastgelegd in 2008 toen er een akkoord over de call optie werd bereikt. De prijs voor de overname van de resterende 55 procent van de aandelen bedraagt nu 2.6 miljoen euro. Het bedrag wordt uitbetaald aan het consortium van 30 aandeelhouders van SN Airholding.

“Na de overname van 45% van de aandelen van SN Airholding acht jaar geleden, zetten we nu een volgende stap in onze solide en succesvolle samenwerking.  Als langdurige aandeelhouder en partner van Brussels Airlines zijn we al erg nauw verbonden met elkaar. Daarom hechten we veel waarde aan België en zeker aan Brussel. Het zijn zeer aantrekkelijke markten die ons aanbod in het hart van Europa aanvullen. Bovendien heeft Brussels Airlines een zeer competitieve kostenstructuur en voegt het een goed gevestigd lange afstandsnetwerk, vooral van en naar Afrika, toe aan de Lufthansa Group portfolio. We appreciëren ook de hoge kwalificaties, motivatie en prestaties van de 3.500 Brussels Airlines werknemers.”

-- Carsten Spohr, Chairman of the Board en CEO van Deutsche Lufthansa AG

Na de overname zal Brussels Airlines een netwerk van van 23 lange afstandsbestemmingen en 79 bestemmingen in Europa opereren als onderdeel van de Eurowings Groep. Het merk Brussels Airlines zal na verloop van tijd aangevuld worden met “lid van de Eurowings Groep”. De gezamenlijke doelstelling van Lufthansa en Brussels Airlines is om de marktpositie van de Belgische luchtvaartmarkt verder te verstevigen.

De vlootharmonisering die momenteel aan de gang is naar Airbus A320 vliegtuigen, wordt verdergezet. Met haar vloot van 42 korte en middellange afstandstoestellen, inclusief twee ‘wetlease’ vliegtuigen, en negen Airbus A 330 langeafstandsvliegtuigen heeft Brussels Airlines haar passagiersaantallen gevoelig verhoogd. Tussen 2013 en 2015 steeg het aantal passagiers met 30% tot 7,5 miljoen. Op middellange termijn zijn investeringen voorzien om zowel de efficiëntie alsook de capaciteit van de korte en lange afstandsvloot verder te verhogen.

De voorbije 3 jaar verlaagde Brussels Airlines haar algemene kosten met 15% en creëerde het duurzame en efficiënte structuren. Tijdens het financiële jaar 2015 werd een operationeel resultaat van 43,4 miljoen euro gerealiseerd. Dankzij de volledige integratie van Brussels Airlines in de Lufthansa Group zullen er op jaarbasis synergieën kunnen gecreëerd worden die jaarlijks kunnen oplopen tot een bedrag van meerdere tientallen miljoen euro.

Voorzitter van de Raad Van Bestuur Burggraaf Etienne Davignon: “De voorbije acht jaar heeft onze samenwerking met Lufthansa haar potentieel bewezen om zowel toekomstperspectieven te bieden als werkgelegenheid te behouden. Meer dan ooit is consolidering aan de orde in de luchtvaartsector. Volledig lid worden van de Lufthansa Group laat ons toe om nog meer synergieën te creëren en dat terwijl we onze karakteristieke eigenschappen kunnen blijven behouden. Door onderdeel te zijn van de Lufthansa Group kunnen we onze concurrentiekracht nog verder versterken en dat in een harde marktomgeving. Dit zal ons ook toelaten om zowel ons korte- als langeafstandsnetwerk verder te ontwikkelen. Bovendien laat de Lufthansa Group sterkte ons toe om onze positie als Afrika specialist uit te bouwen, want Brussels Airport zal als de Sub-Sahara Afrika hub van de Group gepositioneerd worden.” 

-- Burggraaf Etienne Davignon, Voorzitter van de Raad Van Bestuur 

Brussels Airlines zal dankzij haar ervaring en expertise, gebaseerd op haar hybride hub-model, een belangrijke rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de Eurowings Group in een pan-Europees platform met een groot kort- en langeafstandsnetwerk. Om persoonlijk het integratieproces te kunnen begeleiden zal Carsten Spohr, Bestuursvoorzitter van Deutsche Lufthansa AG, de Brussels Airlines Raad van Bestuur vervoegen als co-voorzitter naast huidig voorzitter Burggraaf Etienne Davignon. Lufthansa beschikt in 2017 over een meerderheid in die Bestuursraad, maar gedurende die tijd zullen beslissingen met consensus worden genomen. Van de Belgische bestuurders heeft Luc Coene besloten om wegens persoonlijke redenen ontslag te nemen. De Raad van Bestuur heeft daarom besloten om Bernard Marchant, CEO van de Rossel Groep, te co-opteren als nieuw bestuurslid. “We bedanken Luc Coene voor zijn buitengewone bijdrage ten voordele van ons bedrijf en dat al sinds de start”, zegt Burggraaf Etienne Davignon. “We verwelkomen Bernard Marchant als nieuw bestuurslid.”

De Brussels Airlines Management Board, onder de leiding van CEO Bernard Gustin, blijft ongewijzigd. Er wordt daarnaast ook een Integratiecomité en een Adviesraad opgericht.

 “Als belangrijke luchtvaartgroep hebben we al verschillende keren aangetoond dat we bij expansieplannen de belangen van de thuismarkten respecteren. We willen het belang van Brussel als luchtvaartlocatie op een duurzame manier versterken en de connectiviteit van de Europese hoofdstad nog verder vergroten. Op basis van haar succesvolle ontwikkeling kan Brussels Airlines een leidinggevende rol spelen om het platform van de pan-Europese Eurowings Group naar nieuwe hoogtes te brengen. Samen zullen we succesvol zijn voor onze klanten, aandeelhouders, personeelsleden en zeker ook voor België.”

-- Carsten SpohrChairman of the Board en CEO van Deutsche Lufthansa AG

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com