Nieuwe Congolese luchtvaartmaatschappij heet airDC

De nieuwe Congolese luchtvaartmaatschappij die de Brussels Airlines groep samen met Hewa Bora Airways via haar Mauritiaans filiaal Pan African Airlines opricht, krijgt de naam ‘airDC’. De eerste commerciële passagiersvluchten van ‘airDC’ zijn voorzien in het voorjaar 2008. Het nieuws over de oprichting van de maatschappij die een referentie wil worden inzake veiligheid, stiptheid en betrouwbaarheid werd bijzonder goed onthaald in Congo en door de Congolese Gemeenschap in het buitenland.

De naamkeuze ‘airDC’ verwijst naar ‘RDC’ (République démocratique du Congo) zoals de Congolese Republiek in de Franse taal vaak wordt afgekort. airDC wordt dan ook een luchtvaartmaatschappij voor de Congolese Gemeenschap die lijnvluchten gaat aanbieden tussen de hoofdstad Kinshasa en het uitgestrekte binnenland van Congo. 

Daarnaast zal ‘airDC’ ook internationale vluchten verzorgen en dankzij een nauwe samenwerking met Brussels Airlines ook een luchtvaartlink met Europa en het uitgebreide Brussels Airlines netwerk hebben. 

Méér informatie over het vluchtaanbod van airDC wordt binnenkort bekendgemaakt. De maatschappij plant de start van haar vliegprogramma in het  voorjaar 2008. De operationale en organisatorische voorbereidingen zijn volop aan de gang.

Over de startdatum van de operaties zal definitief beslist worden nadat de installaties en organisatie van het onderhoud op de luchthaven van N’Djili op poten zullen staan volgens de internationaal geldende normen, voor ingewijden bekend als JAR 145 normen .

airDC wordt een IATA luchtvaartmaatschappij en zal volgens internationale normen met Boeing 737 en BAE 146 toestellen opereren vanuit haar thuisbasis op de luchthaven van Kinshasa N’Djili. Vliegveiligheid, stiptheid, betrouwbaarheid en comfort staan centraal in de operaties. De maatschappij zal op alle Congolese luchthavens waar ze actief is zélf haar grond- en afhandelingsdiensten verzorgen.

Philippe de Moerloose (Hewa Bora Airlines) en Michel Meyfroidt (Brussels Airlines) werden beiden benoemd tot Co-Chairman van de Raad van Bestuur.

Het dagelijks bestuur van de maatschappij wordt waargenomen door Johan Maertens, die werd aangesteld als Algemeen Directeur van airDC. Tot voor kort was Johan Maertens African Projects Manager bij Brussels Airlines. Stavros Papaioannou, CEO van Hewa Bora, werd benoemd tot Administrateur Generaal en zal zijn grondige luchtvaartkennis, en in het bijzonder zijn goede relaties met de Congolese autoriteiten, ten dienste stellen van airDC. 

airDC werd opgericht door de Groep Brussels Airlines en de Congolese luchtvaartgroep Hewa Bora Airways. Brussels Airlines bezit via haar dochtermaatschappij Pan African Airlines -met zetel op Mauritius - 49 procent van de aandelen en Hewa Bora Airways heeft de overblijvende 51 pct.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com