Opnieuw een recordzomer voor Brussels Airlines, dankzij tiende langeafstandsvliegtuig en betere stiptheid

De Belgische luchtvaartmaatschappij sluit het derde kwartaal af met een aangepaste EBIT van 78 miljoen euro

Brussel, 29 oktober 2024 - In de periode van juli tot september heeft Brussels Airlines een aangepaste EBIT behaald van 78 miljoen euro, wat opnieuw een record is voor de Belgische luchtvaartmaatschappij. Dit resultaat werd bereikt dankzij meer productie op het langeafstandsnetwerk en een verbeterde stiptheid. In totaal heeft Brussels Airlines dit jaar voorlopig lagere resultaten dan in de eerste negen maanden van 2023. Dit komt omdat de luchtvaartmaatschappij niet op volle kracht kon vliegen tijdens de eerste helft van het jaar, zowel door interne als externe factoren. De sterke zomer bewijst echter dat de strategie van Brussels Airlines werkt.

Tijdens het derde kwartaal van 2024 heeft Brussels Airlines 2,5 miljoen reizigers vervoerd op meer dan 17.000 vluchten. Het aantal passagiers is met 1,3% gestegen tegenover het derde kwartaal vorig jaar. Het totale aantal vluchten is echter met 2,5% gedaald. Brussels Airlines voegde een tiende langeafstandsvliegtuig toe aan de vloot om de capaciteit richting sub-Saharaans Afrika op te drijven. Nairobi werd toegevoegd aan het netwerk, en deze bestemming haalde meteen de hoogste bezettingsgraad van het hele langeafstandsnetwerk bij Brussels Airlines. Op het Europese netwerk was er echter minder capaciteit dan vorig jaar, omdat er geen wet-lease (huur van vliegtuigen met personeel) partner was tijdens de piekperiode in de zomer.

Daarnaast kon Brussels Airlines de stabiliteit van het vluchtschema significant verbeteren. Tussen juli en september werd 99% van de vluchten uitgevoerd zoals voorzien1, 72% van alle vluchten kwam op tijd2 op de bestemming aan. Daarmee is Brussels Airlines in de top 5 van meest stipte grote luchtvaartmaatschappijen in Europa. Hoge stiptheidscijfers zijn niet enkel goed voor de reizigers, het heeft ook een positieve impact op de financiële resultaten omdat onregelmatigheden gepaard gaan met hoge kosten. Brussels Airlines wil daarom ook de stiptheid nog verder verbeteren in de toekomst.

De hoge stiptheid en de toegenomen productie hebben gezorgd voor een aangepaste EBIT in het derde kwartaal van 78 miljoen euro, dat is 8% beter dan in de zomer van 2023.

“We hebben klantentevredenheid en groei als prioriteiten gekozen, en die strategie blijkt goed te werken. Het tiende langeafstandsvliegtuig heeft een duidelijke positieve impact op onze financiële resultaten. Dat is waarom we beslist hebben om nog drie extra Airbus A330-toestellen in onze vloot op te nemen in de komende jaren. Ik ben blij om te zien dat een gezond Brussels Airlines kan groeien en uitbreiden op een winstgevende manier. Ik wil dan ook alle collega’s bedanken voor hun harde werk tijdens de zomer.”
- Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines

Tijdens de eerste negen maanden van het jaar heeft Brussels Airlines een aangepaste EBIT van 32 miljoen euro behaald. Dat is 27 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt voornamelijk door problemen met de toelevering van vliegtuigmotoren in het tweede kwartaal en de sociale onrust tijdens het eerste kwartaal. Brussels Airlines blijft wel vertrouwen hebben in solide winstgevende resultaten voor het hele jaar 2024.

De onzekerheid in het Midden-Oosten blijft een uitdaging. Normaal gezien heeft Brussels Airlines 10 tot 14 vluchten per week naar de regio, die zijn op dit moment echter geannuleerd. Brussels Airlines blijft paraat om de regio te verbinden met Brussel en de rest van de wereld, zodra de situatie het toelaat.

Beter omspringen met seizoensgebonden vraag
De vraag naar vliegtickets is traditioneel zeer seizoensgebonden, met veel vraag in de zomer en minder vraag in de winter. Brussels Airlines springt hiermee om door meer vluchten toe te voegen naar warme bestemmingen in de winter, zodat mensen naar de zon kunnen tijdens de koude en donkere wintermaanden. Tijdens het winterseizoen lanceert Brussels Airlines vluchten naar Fuerteventura (Canarische Eilanden, Spanje), en zal het aantal vluchten verhogen naar Alicante, Malaga, Valencia (Spanje), Faro, Lissabon, Porto (Portugal) en Athene (Griekenland).

Tegelijkertijd heeft Brussels Airlines ook een wet-lease overeenkomst gesloten met Air Baltic. Deze Letse luchtvaartmaatschappij zal tijdens de zomer vier A220 vliegtuigen in Brussel stationeren. Deze toestellen zullen vluchten uitvoeren in opdracht van Brussels Airlines. Zo kan de capaciteit in de zomer verhoogd worden, en opnieuw verlaagd worden in de winter.

“Het is leuk om te zien hoe we geleidelijk aan groeien, en om elke dag nieuwe collega’s te zien starten bij Brussels Airlines. Tijdens de zomer van 2025 zullen we voor het eerst ook jobstudenten inschakelen als cabin crew member. Zij zullen geselecteerd en opgeleid worden zoals al onze andere cabinemedewerkers, om onze hoge standaarden wat betreft veiligheid en service in stand te houden. Dankzij deze jobstudenten kunnen we ons personeelsbestand maximaal uitbreiden tijdens de drukke zomermaanden.”
- Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines

1 Uitgevoerd zoals voorzien: vluchten die binnen een bepaald timeframe worden uitgevoerd
2 Op tijd: met minder dan 15 minuten vertraging

Nico Cardone

Nico Cardone

For media requests only

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.500 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk, dat in 1997 werd opgericht als de eerste echte wereldwijde luchtvaartalliantie, is gebaseerd op een waardeproposities voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen aan, met een focus op het verbeteren van de klantervaring tijdens het hele traject binnen de alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.500 dagelijkse vluchten naar meer dan 1.150 luchthavens in bijna 190 landen.

Persdienst Star Alliance: +65 8729 6691; mediarelations@staralliance.com
Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com