Positief derde kwartaal voor Brussels Airlines dankzij sterke zomer

Positief derde kwartaal voor Brussels Airlines dankzij sterke zomer

Dankzij de grote vraag naar vakantievluchten en een competitieve kostenstructuur als gevolg van haar herstructureringsprogramma, rapporteert Brussels Airlines een aangepaste EBIT van 1 miljoen euro in het derde kwartaal van het jaar (vorig jaar: - 51 miljoen euro). Voor de eerste negen maanden van het jaar rapporteert de luchtvaartmaatschappij een stijging van de inkomsten van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar terwijl de bedrijfskosten gedaald zijn met 10%. De aangepaste EBIT in de periode januari-september verbeterde met 39% tot -142 miljoen, een resultaat dat nog steeds sterk wordt beïnvloed door de Covid-19 pandemie.

 

De inkomsten van Brussels Airlines stegen in de eerste negen maanden van het verslagjaar met 12% tot 380 miljoen euro (vorig jaar: 339 miljoen euro), terwijl de operationele inkomsten 7% hoger lagen dan vorig jaar op 402 miljoen euro (vorig jaar: 374 miljoen euro).

De bedrijfskosten daalden met 10% tot 544 miljoen euro (vorig jaar: 607 miljoen euro), dankzij lagere personeelskosten, lagere kosten voor externe technische diensten en verdere effecten van het succesvolle herstructureringsprogramma Reboot Plus.

De aangepaste EBIT in de eerste negen maanden bedroeg -142 miljoen euro (vorig jaar: -233 miljoen euro); de EBIT in dezelfde periode bedroeg eveneens -142 miljoen euro (vorig jaar: -256 miljoen euro), waarbij het cijfer van vorig jaar werd belast door bijzondere waardeverminderingsverliezen op vliegtuigen en gebruiksrechten voor vliegtuigen ten bedrage van 31 miljoen euro.

Brussels Airlines sloot het derde kwartaal af met een aangepaste EBIT van 1 miljoen euro, tegenover -51 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. In juni 2021 heeft Brussels Airlines haar hubstructuur opnieuw opgestart en haar aanbod tijdens de zomermaanden aanzienlijk verhoogd als reactie op de toegenomen marktvraag. De zomerpiek, die traditioneel begin september eindigt, kende dit jaar een inhaaleffect en duurde bijgevolg langer.

"We zien dat veel mensen die door de lockdowns tijdens de coronapandemie niet gereisd hebben deze zomer graag opnieuw wilden reizen, zowel tijdens de zomervakantie als in september buiten de traditionele vakantieperiodes. Dit heeft voor ons tot een verlengde zomerpiek geleid. De grote vraag naar vakantievluchten, samen met een verbeterde kostenpositie als gevolg van onze herstructurering in het Reboot Plus-programma, hebben geleid tot een positief resultaat in het derde kwartaal."
- Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer van Brussels Airlines

 

Binnen haar Reboot Plus transformatieprogramma heeft Brussels Airlines de herstructureringsfase, waarbij de vloot met 30% verkleind werd en het personeelsbestand met 25%, bijna afgerond. Naast andere bijkomende maatregelen binnen Reboot Plus, zijn sinds januari 2021 voor alle personeelsgroepen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten van kracht, die een competitieve kostenstructuur genereren op het niveau van de personeelskosten. Brussels Airlines is intussen gestart met de tweede fase van Reboot Plus, de verbeteringsfase, om een duurzame en rendabele toekomst voor het bedrijf te creëren. Deze fase omvat investeringen in personeel, in tools om processen efficiënter te maken en in de vernieuwing van de vloot. Één van deze investeringen is de verwelkoming van drie A320neo vliegtuigen, die tegen de zomer van 2023 aan de vloot van Brussels Airlines worden toegevoegd. Deze ultramoderne toestellen, met aanzienlijk lagere CO2- en geluidsemissies, zullen drie oudere A319-toestellen vervangen. De modernisering van de vloot is voor Brussels Airlines van cruciaal belang om haar doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050 te bereiken.

Story image

 

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem