Positief derde kwartaal voor Brussels Airlines dankzij sterke zomer

Dankzij de grote vraag naar vakantievluchten en een competitieve kostenstructuur als gevolg van haar herstructureringsprogramma, rapporteert Brussels Airlines een aangepaste EBIT van 1 miljoen euro in het derde kwartaal van het jaar (vorig jaar: - 51 miljoen euro). Voor de eerste negen maanden van het jaar rapporteert de luchtvaartmaatschappij een stijging van de inkomsten van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar terwijl de bedrijfskosten gedaald zijn met 10%. De aangepaste EBIT in de periode januari-september verbeterde met 39% tot -142 miljoen, een resultaat dat nog steeds sterk wordt beïnvloed door de Covid-19 pandemie.

 

De inkomsten van Brussels Airlines stegen in de eerste negen maanden van het verslagjaar met 12% tot 380 miljoen euro (vorig jaar: 339 miljoen euro), terwijl de operationele inkomsten 7% hoger lagen dan vorig jaar op 402 miljoen euro (vorig jaar: 374 miljoen euro).

De bedrijfskosten daalden met 10% tot 544 miljoen euro (vorig jaar: 607 miljoen euro), dankzij lagere personeelskosten, lagere kosten voor externe technische diensten en verdere effecten van het succesvolle herstructureringsprogramma Reboot Plus.

De aangepaste EBIT in de eerste negen maanden bedroeg -142 miljoen euro (vorig jaar: -233 miljoen euro); de EBIT in dezelfde periode bedroeg eveneens -142 miljoen euro (vorig jaar: -256 miljoen euro), waarbij het cijfer van vorig jaar werd belast door bijzondere waardeverminderingsverliezen op vliegtuigen en gebruiksrechten voor vliegtuigen ten bedrage van 31 miljoen euro.

Brussels Airlines sloot het derde kwartaal af met een aangepaste EBIT van 1 miljoen euro, tegenover -51 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. In juni 2021 heeft Brussels Airlines haar hubstructuur opnieuw opgestart en haar aanbod tijdens de zomermaanden aanzienlijk verhoogd als reactie op de toegenomen marktvraag. De zomerpiek, die traditioneel begin september eindigt, kende dit jaar een inhaaleffect en duurde bijgevolg langer.

"We zien dat veel mensen die door de lockdowns tijdens de coronapandemie niet gereisd hebben deze zomer graag opnieuw wilden reizen, zowel tijdens de zomervakantie als in september buiten de traditionele vakantieperiodes. Dit heeft voor ons tot een verlengde zomerpiek geleid. De grote vraag naar vakantievluchten, samen met een verbeterde kostenpositie als gevolg van onze herstructurering in het Reboot Plus-programma, hebben geleid tot een positief resultaat in het derde kwartaal."
- Nina Öwerdieck, Chief Financial Officer van Brussels Airlines

 

Binnen haar Reboot Plus transformatieprogramma heeft Brussels Airlines de herstructureringsfase, waarbij de vloot met 30% verkleind werd en het personeelsbestand met 25%, bijna afgerond. Naast andere bijkomende maatregelen binnen Reboot Plus, zijn sinds januari 2021 voor alle personeelsgroepen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten van kracht, die een competitieve kostenstructuur genereren op het niveau van de personeelskosten. Brussels Airlines is intussen gestart met de tweede fase van Reboot Plus, de verbeteringsfase, om een duurzame en rendabele toekomst voor het bedrijf te creëren. Deze fase omvat investeringen in personeel, in tools om processen efficiënter te maken en in de vernieuwing van de vloot. Één van deze investeringen is de verwelkoming van drie A320neo vliegtuigen, die tegen de zomer van 2023 aan de vloot van Brussels Airlines worden toegevoegd. Deze ultramoderne toestellen, met aanzienlijk lagere CO2- en geluidsemissies, zullen drie oudere A319-toestellen vervangen. De modernisering van de vloot is voor Brussels Airlines van cruciaal belang om haar doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050 te bereiken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com