Smurfen en Art Nouveau finalisten voor 5de Belgian icon

Smurfen en Art Nouveau finalisten voor 5de Belgian icon

Donderdag 14 september 2017 — In de zoektocht naar haar 5de Belgian Icon lanceerde Brussels Airlines een oproep naar haar klanten en fans van België om te weten welke Belgische persoon of idee zij door de lucht willen zien klieven op een Airbus A320. Uit de meer dan 1400 ideeën, heeft de jury twee finalisten gekozen. Tot 24 september kan het publiek nu stemmen voor zijn of haar favoriet. Het winnende design zal vanaf maart te zien zijn op een speciaal geschilderd vliegtuig.

Begin augustus lanceerde Brussels Airlines een oproep om het vijfde Belgian Icon vliegtuig te ontwerpen in haar serie van speciale vliegtuigen opgedrage aan legendarische Belgen of Belgische cultuur. De airline ontving een overweldigend aantal ideeën en designs, 1415 in totaal die stuk voor stuk het beste van België weergeven.

In het land van het surrealisme blijkt geen idee te gek. Zo werden er onder andere vliegtuigontwerpen ingestuurd van dansende witlof en het kapsel van Rode Duivel Fellaini. De populairste ideeën waren echter Belgische strips (de Smurfen, Marsupilami, Lucky Luke, Le Chat,…), muziek (Toots Thielemans, de saxofoon, Jacques Brel,…) en culinaire cultuur (chocolade, frieten, wafels,…). De ingezonden designs kwamen overigens niet enkel vanuit België, maar ook vanuit onder andere Frankrijk, Duitsland, Oeganda en zelfs Libanon en Colombia.

De jury, met daarin Tomorrowland General Manager Dave Sips, Olympisch kampioene Olivia Borlée, Pairi Daiza CEO Eric Domb, CEO en artistiek directeur van BOZAR Paul Dujardin, Belgian Star Chef Yves Mattagne en producer en muzikant Netsky hadden als jury dan ook geen makkelijke taak om uit al deze inzendingen de twee finale kanshebbers te selecteren. Op maandagavond kwamen ze samen met Brussels Airlines, waar ze met o.a. CEO Bernard Gustin tot een beslissing kwamen. De Smurfen van Marta Mascellani en Art NouveauHorta van Ahmet Sefer zullen nu strijden om een plaats op de Airbus A320! De jury hield rekening met verschillende criteria, waaronder de internationale bekendheid en het unieke karakter van de ideeën en ook of het icoon een goede Belgische ambassadeur is.

“Ik ben heel blij dat er twee zo uiteenlopende ideeën om de eerste plaats strijden. Het was geen gemakkelijke beslissing omdat er zoveel geweldige designs en ideeën zijn ingestuurd en België heeft veel iconen die het verdienen om geëerd te worden. De Smurfen en Art Nouveau zijn beide wereldwijd bekend en helpen om België op de kaart te zetten, dus ik ben heel nieuwsgierig wie het zal worden!

-- Bernard Gustin, Brussels Airlines CEO

 

Nu laat Brussels Airlines opnieuw de keuze aan het publiek. Tot 24 september kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete design op brusselsairlines.com/belgianicon. Naast eeuwige roem, krijgt de winnaar de kans om het unieke designproces en de beschildering van het vliegtuig achter de schermen te volgen. Daarnaast zal hij of zij op de eerste rij zitten tijdens de grote onthulling van het toestel en meevliegen op de eerste vlucht. De nieuwe Belgian Icon wordt in maart 2018 voorgesteld aan het grote publiek.

Brussels Airlines is een trotse ambassadeur van België en draagt de ‘belgitude’ echt in het hart. Momenteel pronken Kuifje, Magritte, de Rode Duivels en Tomorrowland al als Belgian Icon op vier Airbus vliegtuigen. Daarnaast doet Brussels Airlines er ook aan boord alles aan om haar passagiers onder te dompelen in de Belgische cultuur: van pralines, bieren en menu’s van Belgische sterrenchefs tot een cabin crew uniform uitsluitend van Belgische makelijk!

5th Belgian Icon - choosing the 2 finalists

The Smurfs - by Martha Mascellani
Art Nouveau / Horta by Ahmet Sefer
Jury event
Jury taking notes
Jury evening in the Brussels Airlines maintenance hangar
Jury evening in the Brussels Airlines maintenance hangar