Smurfen en Art Nouveau finalisten voor 5de Belgian icon

In de zoektocht naar haar 5de Belgian Icon lanceerde Brussels Airlines een oproep naar haar klanten en fans van België om te weten welke Belgische persoon of idee zij door de lucht willen zien klieven op een Airbus A320. Uit de meer dan 1400 ideeën, heeft de jury twee finalisten gekozen. Tot 24 september kan het publiek nu stemmen voor zijn of haar favoriet. Het winnende design zal vanaf maart te zien zijn op een speciaal geschilderd vliegtuig.

Begin augustus lanceerde Brussels Airlines een oproep om het vijfde Belgian Icon vliegtuig te ontwerpen in haar serie van speciale vliegtuigen opgedrage aan legendarische Belgen of Belgische cultuur. De airline ontving een overweldigend aantal ideeën en designs, 1415 in totaal die stuk voor stuk het beste van België weergeven.

In het land van het surrealisme blijkt geen idee te gek. Zo werden er onder andere vliegtuigontwerpen ingestuurd van dansende witlof en het kapsel van Rode Duivel Fellaini. De populairste ideeën waren echter Belgische strips (de Smurfen, Marsupilami, Lucky Luke, Le Chat,…), muziek (Toots Thielemans, de saxofoon, Jacques Brel,…) en culinaire cultuur (chocolade, frieten, wafels,…). De ingezonden designs kwamen overigens niet enkel vanuit België, maar ook vanuit onder andere Frankrijk, Duitsland, Oeganda en zelfs Libanon en Colombia.

De jury, met daarin Tomorrowland General Manager Dave Sips, Olympisch kampioene Olivia Borlée, Pairi Daiza CEO Eric Domb, CEO en artistiek directeur van BOZAR Paul Dujardin, Belgian Star Chef Yves Mattagne en producer en muzikant Netsky hadden als jury dan ook geen makkelijke taak om uit al deze inzendingen de twee finale kanshebbers te selecteren. Op maandagavond kwamen ze samen met Brussels Airlines, waar ze met o.a. CEO Bernard Gustin tot een beslissing kwamen. De Smurfen van Marta Mascellani en Art NouveauHorta van Ahmet Sefer zullen nu strijden om een plaats op de Airbus A320! De jury hield rekening met verschillende criteria, waaronder de internationale bekendheid en het unieke karakter van de ideeën en ook of het icoon een goede Belgische ambassadeur is.

“Ik ben heel blij dat er twee zo uiteenlopende ideeën om de eerste plaats strijden. Het was geen gemakkelijke beslissing omdat er zoveel geweldige designs en ideeën zijn ingestuurd en België heeft veel iconen die het verdienen om geëerd te worden. De Smurfen en Art Nouveau zijn beide wereldwijd bekend en helpen om België op de kaart te zetten, dus ik ben heel nieuwsgierig wie het zal worden!

-- Bernard Gustin, Brussels Airlines CEO

 

Nu laat Brussels Airlines opnieuw de keuze aan het publiek. Tot 24 september kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete design op brusselsairlines.com/belgianicon. Naast eeuwige roem, krijgt de winnaar de kans om het unieke designproces en de beschildering van het vliegtuig achter de schermen te volgen. Daarnaast zal hij of zij op de eerste rij zitten tijdens de grote onthulling van het toestel en meevliegen op de eerste vlucht. De nieuwe Belgian Icon wordt in maart 2018 voorgesteld aan het grote publiek.

Brussels Airlines is een trotse ambassadeur van België en draagt de ‘belgitude’ echt in het hart. Momenteel pronken Kuifje, Magritte, de Rode Duivels en Tomorrowland al als Belgian Icon op vier Airbus vliegtuigen. Daarnaast doet Brussels Airlines er ook aan boord alles aan om haar passagiers onder te dompelen in de Belgische cultuur: van pralines, bieren en menu’s van Belgische sterrenchefs tot een cabin crew uniform uitsluitend van Belgische makelijk!

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com