Stabiliseringspakket van de Belgische federale overheid en Lufthansa effenen het pad voor de transformatie van Brussels Airlines

Stabiliseringspakket van de Belgische federale overheid en Lufthansa effenen het pad voor de transformatie van Brussels Airlines

  • Lening van 290 miljoen euro van de Belgische staat en bijkomend een kapitaalinjectie van 170 miljoen euro door Lufthansa
  • Het akkoord tussen de Belgische federale overheid en Lufthansa verzekert de positie van Brussels Airlines als een van de hub airlines de Lufthansa Groep gebaseerd in Brussel.
  • De financiële steun van Lufthansa stelt Brussels Airlines in staat om haar transformatieplan uit te voeren en daarmee voor lange termijn een structureel winstgevende toekomst voor het bedrijf te creëren.
  • Het volledige financieringspakket is afhankelijk van de goedkeuring van het Economisch Stabilisatiefonds (WSF) van de Bondsrepubliek Duitsland en de toestemming van de Europese Commissie.

 

De Belgische federale regering, Lufthansa en Brussels Airlines hebben een akkoord bereikt om de toekomst van Brussels Airlines en daarmee de lange termijnontwikkeling van de Belgische luchtvaartmaatschappij veilig te stellen.

Het stabiliseringspakket van 290 miljoen van de Belgische federale overheid en de financiële steun van 170 miljoen euro van Lufthansa dekken een deel van de verliezen die Brussels Airlines leidde als gevolg van de crisis en stelt tegelijkertijd tienduizenden directe en indirecte banen veilig die verbonden zijn aan de activiteiten van Brussels Airlines. Dankzij Lufthansa kan de maatschappij haar herstructureringsplan financieren en hiermee het bedrijf op lange termijn een structureel winstgevende toekomst bieden. De finanicële steun van Lufthansa toont aan dat het Duitse moederbedrijf alle vertrouwen heeft in het slagen van het transformatieplan van Brussels Airlines.

De stabiliseringsmaatregelen stellen Brussels Airlines in staat om de huidige crisis te boven te komen en haar vluchten voort te zetten om voldoende middelen te genereren om de lening terug te betalen.

Een sterk en competitief Brussels Airlines creëren

"Net als in het verleden kan Brussels Airlines ook in de toekomst rekenen op de steun van haar moedermaatschappij Lufthansa. In de afgelopen jaren heeft Lufthansa meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd in ons bedrijf. Hiermee hebben we onze vloot kunnen verjongen en kunnen investeren in een nieuw cabine-interieur waardoor we onze concurrentiekracht vergrootten en onze CO2-voetafdruk verkleinden"; legt Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines, uit. "Vandaag geeft Lufthansa ons de middelen om ons transformatieplan uit te voeren en biedt het Brussels Airlines een toekomst met langetermijnperspectieven".

De Belgische federale overheid en Lufthansa zijn niet de enige belanghebbenden die de luchtvaartmaatschappij in zeer moeilijke tijden ondersteunen. De medewerkers van Brussels Airlines dragen enorm bij tot de creatie van een financieel gezond en sterk Brussels Airlines. 

"Ik ben erg dankbaar voor de steun en het vertrouwen dat we krijgen van de Belgische overheid en ons moederbedrijf Lufthansa. Maar ik ben ook bijzonder dankbaar voor het sterke engagement van de medewerkers van Brussels Airlines. In een ongeziene crisis die ons bedrijf enorm onder druk heeft gezet, blijft ons personeel honderd procent betrokken en staat het achter de inspanningen die we gezamenlijk moeten leveren om deze crisis te boven te komen en een sterke home carrier te creëren. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik kijk ernaar uit om samen met onze medewerkers een veelbelovende toekomst voor Brussels Airlines op te bouwen voor onze klanten, partners en serviceproviders. We hebben nu de unieke kans om het goed te doen en de meest betrouwbare luchtvaartmaatschappij te worden waar iedereen zich thuis voelt".

-        Dieter Vranckx, CEO van Brussels Airlines
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem