Statement - Verlaging werkdruk tijdens zomer 2022

"We betreuren dat er tijdens de verzoeningsvergadering met de sociale partners op dinsdag 7 juni geen akkoord uit de bus is gekomen.

​We gaan een drukke zomer tegemoet, een zomer die van cruciaal belang is voor onze sector. De opvoering van het vluchtschema na twee ongewoon rustige jaren naar een volle zomerplanning brengt een grote werkdruk met zich mee voor al ons personeel en in de gehele sector. Ons personeel heeft aangegeven dat ze vrezen dat de werkdruk in deze uitzonderlijke omstandigheden te hoog is. We hebben naar hen geluisterd en actie genomen om het werkschema te verlichten. Onder meer door het annuleren van 148 vluchten, waarvoor voldoende alternatieven voor passagiers beschikbaar zijn, willen we tegemoetkomen aan de vraag van het personeel om de werkdruk te verlichten. ​

​We hebben de voorbije maanden een zeer succesvolle rekrutering gekend om onze groei deze zomer mogelijk te maken. Er werden onder meer 225 extra cabin crew leden aangenomen, waarvan een groot deel met ervaring bij Brussels Airlines. Ook bij het luchthavenpersoneel en het onderhoudsdepartement werden extra werkkrachten aangeworven. Er worden dan ook geen vluchten geschrapt omwille van personeelstekorten. Het vooropgestelde vluchtschema was volledig in lijn met het personeelsbestand en binnen de afspraken van de huidige CAO. ​

​De annulatie van 148 vluchten zal een impact hebben op minder dan 1% van de passagiers, zij zullen door de maatschappij gecontacteerd worden op donderdag 9 juni via mail en sms en krijgen meteen ook de gegevens van hun nieuwe vlucht toegestuurd. Indien de klant niet tevreden is met het voorgestelde alternatief, bekijken we samen andere oplossingen. Als er tot slot geen oplossing uit de bus komt, kan de passagier altijd een terugbetaling aanvragen. ​

​We hopen dat de gesprekken met de sociale partners alsnog kunnen worden verdergezet om tot effectieve oplossingen te komen voor de aankomende zomer. Een staking aan het begin van de zomer zou op het slechtst mogelijke moment komen voor onze passagiers, voor al onze collega’s en voor ons bedrijf dat momenteel nog iedere dag uit de rode cijfers probeert te klauteren."

​- Maaike Andries, Woordvoerder Brussels Airlines

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com