Virtual Reality en oefenvlucht helpen Belgen af van vliegangst

Brussels Airlines en gedragstherapeuten The Human Link organiseren nieuwe cursus ‘Fear of Flying’

Brussel, 13 februari 2023 - Nu de reissector stilaan weer op volle toeren draait, zoeken ook Belgen met vliegangst vaker hulp. Daarom organiseren gedragstherapeuten van The Human Link en de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voor het eerst in vier jaar opnieuw een ‘Fear of Flying’-cursus. Opvallend is dat cursisten voortaan begeleid kunnen worden met Virtual Reality, een primeur. “VR maakt de drempel nog een stuk lager om daarna ook op een begeleide vlucht te stappen en je angst een plaats te geven”, klinkt het. Ruim acht op de tien deelnemers is na een cursus in staat om zorgeloos met het vliegtuig te reizen.

Afgelopen zomer maakten de Belgen alweer evenveel reizen als vóór de covid-pandemie, zo blijkt uit recent onderzoek van Statbel. En ook het aantal vliegreizen van en naar Brussels Airport draait stilaan weer op volle toeren. “Bijna logischerwijze zijn er ook weer meer vragen om hulp van mensen met vliegangst”, zegt psychologe en gedragstherapeute Marieke Impens van The Human Link. “Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking, van tieners tot zeventigers. En het zijn heus niet alleen zakenreizigers. Denk maar aan ouders van wie de kinderen op Erasmus gaan naar het buitenland, of mensen die een partner hebben gevonden van wie ze zielsveel houden en die de wereld wil zien. Sommigen werken zelfs in de vliegwereld en worden plots beperkt door angst.”

Om tegemoet te komen aan hun vraag, organiseert The Human Link einde maart opnieuw een cursus ‘Fear of Flying’, in samenwerking met Brussels Airlines. En dit voor het eerst in vier jaar. “De cursus werd in 2006 gecreëerd in samenwerking met de Universiteit Gent en is wetenschappelijk onderbouwd. De slaagkans lag steeds ver boven de 80 procent”, aldus Marieke Impens. “Door de Covid-pandemie hebben we de cursus een tijdlang ‘on hold’ gezet, maar sleutelden we wel verder aan onze aanpak. Zo hebben we inmiddels nog meer inzicht gekregen in hoe angst werkt en zijn we ervan overtuigd dat we mensen met vliegangst nog beter kunnen begeleiden.”

Programma in drie delen, met onder meer Virtual Reality
Concreet bestaat het programma uit drie delen. Eerst vindt een gesprek plaats met een van de therapeuten om goed in te schatten of de cursus wel de meest logische stap is voor iemand. Einde maart gaat dan de cursus zelf door. “Dan komen de deelnemers een volledige dag naar Brussels Airlines in Zaventem. Daar dompelt onze piloot je eerst onder in de wereld van de luchtvaart - hoe blijft een vliegtuig in de lucht, wat is turbulentie precies, enz.?”, zegt Luc Michiels, trainer en piloot bij Brussels Airlines. “De andere halve dag krijgen de cursisten concrete oefeningen met therapeuten om anders om te gaan met de gewaarwordingen die passagiers hebben wanneer ze angstig zijn.”

Nieuw is dat deelnemers ook de mogelijkheid krijgen om in Virtual Reality te oefenen in een vliegtuig. “Dat maakt alles een stukje realistischer en uiteindelijk de stap ook kleiner”, weet Marieke Impens. “Op de tweede cursusdag stappen we dan ook een écht vliegtuig op. Per drie deelnemers vliegt een therapeut met hen mee. Hij begeleidt hen om op een correcte manier met hun angst om te gaan, waardoor ze hun brein anders zullen programmeren. Ze leren opnieuw zelf keuzes maken, in plaats van de keuzes te laten bepalen door de angst. Doordat ze kunnen ervaren dat vliegen - zonder alle ‘veiligheidsmiddeltjes’ die ze zichzelf hebben eigen gemaakt in de loop der jaren - toch wel goed afloopt, zakt angst vaak redelijk snel.”

Geen kant-en-klare tips voor iedereen
Kant-en-klare tips die blijvend werken voor mensen met vliegangst, zijn er volgens de specialisten van The Human Link niet. “Op korte termijn kunnen tips als ‘drink geen cafeïne’ wel eens helpen, maar helaas doen ze op lange termijn meer kwaad dan goed. Je moet vooral beseffen dat het echt wel oké is om angstig te zijn. Je lichaam moet kunnen ondervinden dat je heelhuids uit een vliegtuig kan stappen, ook zonder trucjes.”

 

Meer informatie over de cursus
De eerste cursus wordt in het Nederlands aangeboden. In functie van de vraag zullen er ook Franstalige en eventueel Engelstalige sessies georganiseerd worden.

Intakegesprek

  • Het traject start met een gesprek van 1 uur
  • Locatie: In overleg te plannen op locatie in Antwerpen, West-Vlaanderen of online

Dag 1 - 25/03/2023

  • 9u30 tot 12u30: Theoretische uitleg over alle facetten van vliegen
  • 13u30 tot 16u30: Theoretische uitleg over angsten in combinatie met praktische, ervaringsgerichte oefeningen
  • Locatie: Brussels Airlines, Zaventem

(Optioneel: Een individuele sessie van 90 minuten met praktische oefeningen aan de hand van Virtual Reality, in te plannen in overleg)

Dag 2 - 27, 28 of 29/03/2023

  • Ervaringsgerichte oefeningen, tijdens een echte vlucht (timing afhankelijk van de vluchturen)
  • Locatie: Vliegveld Zaventem

Kostprijs: 1.099 euro (excl. btw)
Website: Ondersteuning Vliegangst | Brussels Airlines


Contact The Human Link

Marieke Impens
Klinisch psychologe - Gedragstherapeute
[email protected]
+32 478 82 54 91 - +32 (0)3 218 78 17

 

Joëlle Neeb

For media requests only


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com