Vliegende start voor Van Eyck 2020

Cultuur Gent, MSK Gent, VisitGent, Toerisme Vlaanderen en Brussels Airlines hebben op Brussels Airport het Van Eyck-jaar officieel op gang getrapt. 2 gates zijn voor de gelegenheid in een Van Eyck-thema gestoken. Vertrekkende passagiers van 25 Brussels Airlines vluchten krijgen de komende week een uniek Van Eyck-gadget overhandigd bij het instappen. De primeur was vanmorgen voor de passagiers naar Madrid. Zij kregen een feestelijk ontbijt aangeboden en ook een uniek Van Eyck-kussentje uit handen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir.

 

De passagiers van de Brussels Airlines-vlucht naar Madrid werden vanochtend extra in de watten gelegd met een ontbijt van de Gentse Jong Keukengeweld-chef Olly Ceulenaere. Daarna ontvingen ze een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Van Eyck-kussentje uit handen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de Gentse schepen van cultuur Sami Souguir. Eens aan boord van het Vlaamse Meesters-vliegtuig kregen ze ook nog een speciale Van Eyck-creatie in chocolade van de Gentse chocolatier Nicolas Vanaise van Yuzu.

“Na Rubens in 2018 en Bruegel in 2019 zetten we dit jaar voluit in op de gebroeders Van Eyck om culturele meerwaardezoekers van over de hele wereld naar Vlaanderen te halen. Want hun meesterlijke werken mogen dan wel in de meest gerenommeerde musea ter wereld hangen, enkel in Vlaanderen kan je écht komen ervaren hoe ze geleefd en gewerkt hebben.” Zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Op het reiskussentje staan ‘de zingende engelen’ uit het Lam Gods van de gebroeders van Eyck afgebeeld, samen met een verwijzing naar het cultureel-toeristisch themajaar dat in 2020 plaatsvindt in Gent onder de noemer ‘OMG, Van Eyck was here’. Gent brengt een jaar lang hulde aan Jan Van Eyck met een zinnenprikkelend programma in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk, het Lam Gods. Een niet te missen feest voor alle Vlamingen en buitenlandse bezoekers, dat de stad een jaar lang op zijn grondvesten zal doen daveren. Met “Van Eyck. Een optische revolutie” (01.02.20-30.04.20 in het MSK Gent), de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit, wordt het jaar alvast ingezet met een buitengewone ervaring.

“Dit jaar wordt Gent een echte Van Eyck-stad,” zegt Gents schepen van cultuur Sami Souguir. “Vanaf 1 februari kan iedereen genieten van een programma vol activiteiten en evenementen: beeldende kunst, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en shoppen in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk. We laten zien hoe de nalatenschap van één van ’s werelds meest virtuoze kunstenaars na 6 eeuwen nog steeds door de aderen van onze stad en haar inwoners stroomt. Het Van Eyck-jaar toont ook dat we inzetten op een aantrekkelijk Gent voor alle Gentenaren én voor toeristen. Met het Lam Gods als kroonjuweel en een breed palet aan activiteiten, spelen we de unieke troeven van Gent uit. Dat is het toeristisch beleid van de toekomst.”

 

 

Aan het kussentje dat de passagiers van Brussels Airlines ontvangen, is een leuke fotowedstrijd gekoppeld. Bedoeling is dat de reizigers een creatieve foto met het kussentje maken op hun bestemming en daarmee kans maken op een korte vakantie in Gent in het kader van het Van Eyck-jaar. In totaal krijgen in de loop van deze week 3 500 Brussels Airlines passagiers naar 25 Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen zo’n opvallend Van Eyck-kussentje aangeboden.

Aanleiding van de actie vanmorgen was de feestelijke start van het Van Eyck-jaar 2020. Visit Gent, Cultuur Gent, MSK Gent, Toerisme Vlaanderen, Brussels Airport en Brussels Airlines bundelen het komende jaar de krachten voor tal van projecten en promotionele activiteiten rond Van Eyck. Zo zijn er bijvoorbeeld themavluchten vanuit verschillende Europese bestemmingen en acties voor trouwe Brussels Airlines-klanten.

De verschillende Van Eyck-exposities maken ook deel uit van de Hi Belgium Pass van Brussels Airlines, een reispakket dat reizigers naast een vliegtuigticket ook ongelimiteerde toegang tot het NMBS-netwerk biedt alsook toegang tot 50 Belgische city-, experience- of culturele activiteiten.

 “Als nationale luchtvaartmaatschappij van België willen we een ambassadeur zijn voor ons land en haar indrukwekkende culturele erfgoed,” zegt Christian Dumortier, Head of strategic partnerships van Brussels Airlines. “Met de Hi Belgium Pass laat Brussels Airlines jaarlijks 3.000 reizigers gedurende een weekend de vele rijkdommen van België ontdekken, met de Belgische kunststeden als één van de hoogtepunten. Door onder meer de tentoonstellingen van het Van Eyck-jaar in onze Hi Belgium Pass op te nemen willen we de Vlaamse Meesters - en de Belgische kunst in het algemeen - promoten in heel Europa en zelfs daarbuiten.”

“Brussels Airport vindt het belangrijk om Belgische kunstenaars, streekproducten of sporters in de schijnwerpers te plaatsen en de passagiers de kans te bieden deze te ontdekken of te herontdekken”, legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company uit. “Interactieve zones werden in 2018 uitgewerkt in pier A en B, om de toeristische troeven van Vlaanderen in de verf te zetten. Net als in het Bruegel-jaar 2019, verwelkomen we graag het nieuwe initiatief van Toerisme Vlaanderen om onze passagiers te laten kennismaken met het werk van Van Eyck.”

 

Meer info over het Van Eyck-themajaar in Gent  www.vaneyckwashere.be

Stef Gits

Spokesperson VISITFLANDERS, VISITFLANDERS

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com