Who run Brussels Airlines? Women!

52% vrouwen bij Brussels Airlines, vrouwen zijn ook goed vertegenwoordigd op managementniveau

Brussel, 8 maart 2024 – Op internationale vrouwendag zet Brussels Airlines vrouwen in de kijker doorheen het hele bedrijf. Bij Brussels Airlines werken 52% vrouwen, en vrouwen zijn ook goed vertegenwoordigd op managementniveau: 9 van de 20 topmanagers in het bedrijf (45%) zijn vrouwen. Op directieniveau gaat het zelfs om 2 op de 3 mensen met een directiefunctie, oftewel 66% van het Management Board.

Het mission statement van Brussels Airlines is “We want to be the most reliable airline, making everyone feel at home”. Daarom is gendergelijkheid ook een heel belangrijk onderwerp voor Brussels Airlines. Vrouwen vertegenwoordigen 52% van het personeelsbestand van de luchtvaartmaatschappij. Dat is meer dan het gemiddelde van 41% in de luchtvaartsector1. Hoewel vrouwen dus goed vertegenwoordigd zijn in het bedrijf, zijn er wel nog grote verschillen tussen de departementen.

Bij de luchthavenmedewerkers werken er het hoogste aantal vrouwen (76%), net zoals bij het cabinepersoneel (72%). Departementen met veel minder vrouwen zijn IT (26%), Cockpit (10%) en Maintenance and Engineering, met slechts 5 procent. Hoewel het aantal vrouwen in de cockpit laag is, heeft Brussels Airlines wel dubbel zoveel vrouwen als piloot dan het gemiddelde in de sector (4%)2.

“Het is geen toeval dat Brussels Airlines meer vrouwen in de cockpit heeft dan het gemiddelde in onze sector. Toen ik 25 jaar geleden aan mijn carrière begon waren vrouwen in de cockpit nog een zeldzaamheid. Maar vanaf het moment dat ik begon te vliegen, heb ik me altijd heel ondersteund gevoeld door het bedrijf en ik weet dat ik altijd eerlijke kansen heb gekregen. Brussels Airlines omarmt diversiteit, dat helpt om vrouwen aan te trekken en hen hier te houden voor hun hele carrière.”
- Lauretta Verbist, Captain Airbus A330, Brussels Airlines
“Veel mensen zien een job in de hangar nog steeds als ‘mannenwerk’. Ik hoor vrouwen vaak zeggen dat ze zo’n job wel leuk zouden vinden, maar dat ze toch de stap niet durven zetten. Daarom is het belangrijk dat we tonen dat ook vrouwen deze job doen en andere vrouwen aansporen om hier ook te komen werken.”
- Pascale Slootmans, Cabin Technician, Brussels Airlines

Vrouwen goed vertegenwoordigd in managementposities
Bestuursorganen van Bel20 bedrijven hebben gemiddeld 22 procent vrouwen1. Bij Brussels Airlines zijn twee van de drie directieleden vrouwen (Dorothea von Boxberg als CEO en Nina Öwerdieck als CFO). In totaal zijn 9 op de 20 topmanagers (45%) vrouwen.

Dat is geen toeval. Het succes van Lufthansa Group hangt van een groot deel af van de verschillende skills, perspectieven en ervaringen die de medewerkers hebben. De meest efficiënte en innovatieve teams zijn divers samengesteld en maken van hun verschillen hun sterktes.

Brussels Airlines heeft vier werkgroepen rond diversiteit en inclusie. Een daarvan is NTWRKX, dat zich focust op ‘female empowerment’.

“NTWRKX ​ wil mensen bewust maken van stereotypes en onbewuste vooroordelen. We hebben allemaal die vooroordelen, en die beïnvloeden de manier waarop we beslissingen nemen, ook op het werk. Het is belangrijk om daarover te praten en ook voorbeelden te tonen van vrouwen die deze stereotypes overstijgen en zo het pad effenen voor andere vrouwen. We willen daar iedereen bij Brussels Airlines bij betrekken, want enkel samen zullen we échte gelijkheid kunnen bereiken.”
- Sarah Han en Susana Futo, NTWRKX, Brussels Airlines

NTWRKX organiseert op deze vrouwendag ook een workshop over stereotypes en vooroordelen, met een lezing van Tamara Makoni, een experte in dit domein.


1 Bron: Air Transport Action Group, ATAG
2 Bron: ICAO
3 Bron: De Standaard

 

Joëlle Neeb

For media requests only

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com