Achter de schermen bij Brussels Airlines: hoe een luchtvaartmaatschappij zich klaarmaakt voor heropstart na 12 weken

Achter de schermen bij Brussels Airlines: hoe een luchtvaartmaatschappij zich klaarmaakt voor heropstart na 12 weken

Vliegtuigen zijn niet gemaakt om stil te staan. En dat geldt ook voor onze collega's, die allen hun werk heel erg gemist hebben. We zijn blij dat we maandag eindelijk weer van start gaan. Maar het herstarten van de vluchtoperaties na 12 weken winterslaap gebeurt niet van de ene op de andere dag. Een vliegtuig uit de parkeermodus halen en weer luchtwaardig maken kost ongeveer evenveel tijd als het parkeren zelf. Het weer klaarstomen van ons vliegend personeel is ook een hele klus.

Een piloot die op regelmatige basis vliegt, ondergaat onder normale omstandigheden om de 6 maanden een strikt trainingsregime om up-to-date te blijven over alle procedures. Nu onze piloten al 3 maanden niet meer in de cockpit zaten en niet voldoen aan de verplichte "3 landingen in 90 dagen" standaard, moeten we ze omscholen vooraleer ze weer de cockpit in mogen. Een simulatortest, een theoretisch examen en een Crew Resource Management training helpen hen klaar te zijn voor 15 juni.

Ook onze collega's van het cabinepersoneel krijgen een opfriscursus en worden getraind om de nieuwe procedures en maatregelen die we hebben ingevoerd toe te passen.

Onze vliegtuigen zijn behoorlijk onderhoudsintensief, zelfs als ze aan de grond staan. Weet je nog dat we je vertelden dat het langetermijnparkeren van een vliegtuig ongeveer 400 manuren in beslag neemt en dat ze ook aan de grond steeds regelmatig gecontroleerd en onderhouden moeten worden? Nu, het uitpakken van een vliegtuig en het weer luchtwaardig maken ervan kost ook zo'n 200 manuren. Van het testen van alle computersystemen, het klaarmaken van de cabine, tot het uitpakken van het landingsgestel en de motoren, niets wordt aan het toeval overgelaten in de luchtvaart.

Deze serie foto's en video's toont het uitpakken van onze vliegtuigen en de opleiding van onze piloten. Je kan de onderstaande foto's downloaden en gebruiken met copyright Brussels Airlines. Beelden van het uitpakken en de opleiding van de piloten kan je hier downloaden

 

 

 

 

 

 

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem