Brussels Airlines boekt sterke resultaten in derde kwartaal met aangepaste EBIT van 51 miljoen euro

De Belgische luchtvaartmaatschappij zal de staatslening vervroegd terugbetalen en wil aanzienlijk groeien in 2023

Brussel, 27 oktober 2022 - Brussels Airlines sluit het derde kwartaal van 2022 af met 51 miljoen euro, het hoogste kwartaalresultaat in haar 20-jarige geschiedenis. Bovendien zal de luchtvaartmaatschappij de staatslening vervroegd terugbetalen, tegen het einde van dit jaar. De Belgische nationale luchtvaartmaatschappij verwelkomde bijna 50% meer passagiers in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Voor de toekomst mikt Brussels Airlines op een sterke en winstgevende groei door de uitbreiding van de vloot, de aanwerving van nieuwe medewerkers in alle afdelingen en de verdere positieve samenwerking met de sociale partners.

Tijdens het derde kwartaal van 2022 verwelkomde Brussels Airlines 2,28 miljoen passagiers aan boord van haar vluchten. Dit is een stijging van bijna 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook de inkomsten van de luchtvaartmaatschappij stegen in het derde kwartaal, tot 436 miljoen euro. Dit brengt het resultaat voor de eerste drie kwartalen op 888 miljoen euro, waarvan bijna de helft in het laatste kwartaal werd behaald.

Beide bovengenoemde resultaten zijn te verklaren door de combinatie van het toenemende zakelijke verkeer en het verdere herstel van de vraag naar vrijetijdsreizen, waarbij opnieuw een langdurige zomer wordt waargenomen.

De bedrijfskosten stegen tot EUR 408 miljoen, voornamelijk ten gevolge van het hogere productievolume, de sterke positie van de dollar en een sterke stijging van de kosten voor brandstof, personeel, luchthavenkosten en andere belastingen.

Daardoor kwam de aangepaste EBIT voor het derde kwartaal van 2022 uit op EUR 51 miljoen.

“Met een aangepaste EBIT van 51 miljoen euro in het derde kwartaal behalen we de beste kwartaalprestatie in onze geschiedenis . Ons herstructureringsplan REBOOT Plus en de daaruit voortvloeiende kostenbesparingen bewijzen hun succes. Ons bedrijf heeft laten zien dat het winstgevend kan vliegen, zelfs in de huidige uitdagende economische realiteit.”
Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer Brussels Airlines
“Ik wil al onze medewerkers bedanken om de hele zomer lang het beste van zichzelf te geven en onze klanten altijd centraal te stellen. We weten dat dit positieve resultaat niet genoeg zal zijn om het jaar break-even af te sluiten, maar we hebben bewezen dat we in staat zijn het tij te keren en ik ben ervan overtuigd dat we van onze toekomst een succes kunnen maken."
Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer Brussels Airlines

Brussels Airlines betaalt staatslening eind 2022 terug
In juli 2020 heeft de Belgische federale regering een stabiliseringspakket van 290 miljoen euro toegekend aan Brussels Airlines om de ongekende crisis als gevolg van de coronapandemie te boven te komen en een duurzame toekomst te creëren. Vandaag heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij aangekondigd deze lening, met de steun van de Lufthansa Group, voor het einde van dit jaar terug te betalen.

“Wij willen de Belgische regering bedanken voor haar vertrouwen en steun. De terugbetaling van de staatslening is een duidelijk teken van vertrouwen van de Lufthansa Group in onze weg vooruit. Met deze kapitaalinjectie bevestigen zij hun geloof dat een winstgevende toekomst voor Brussels Airlines binnen handbereik ligt.”
Peter Gerber, CEO Brussels Airlines

Brussels Airlines breidt haar vloot uit ​
Om haar positie als marktleider op Brussels Airport te versterken, zal de Belgische luchtvaartmaatschappij haar vloot in 2023 uitbreiden met 4 middellangeafstandsvliegtuigen. Terwijl de modaliteiten voor de vlootuitbreiding nog worden afgerond, is het duidelijk dat de maatschappij onder meer haar operaties naar de buurlanden zal uitbreiden en haar Europese point-to-point en feeder netwerk zal optimaliseren.

Samen met de twee middellangeafstands- en één langeafstandsvliegtuig die eerder dit jaar in dienst werden genomen, brengt deze extra groei de vloot van Brussels Airlines volgende zomer naar 36 middellangeafstands- en 9 langeafstandsvliegtuigen , tegenover respectievelijk 30 en 8 in 2020, zoals besloten werd in REBOOT Plus. Met deze vloot-, netwerk- en personeelsuitbreiding realiseert de Belgische luchtvaartmaatschappij haar beoogde groei vier jaar eerder dan gepland.

Meer details over de vlootuitbreiding en netwerkversterking zullen in de komende weken bekend gemaakt worden.

“De reorganisatie van ons bedrijf in 2020 was onvermijdelijk en maakte een aanzienlijke verlaging van onze kosten mogelijk op een moment dat dit absoluut noodzakelijk was om te overleven. Deze zomer hebben we bewezen winstgevend te kunnen opereren. We bevinden ons in de juiste positie om te groeien, en deze groei zal ons in staat stellen onze marktpositie te versterken en tegelijkertijd de eenheidskosten te verlagen.”
Peter Gerber, CEO Brussels Airlines

Gedeeltelijk herstel zakenverkeer nog steeds verwacht
Tijdens het vierde kwartaal verwacht Brussels Airlines een verder herstel van het zakenverkeer. Terwijl sommige sectoren zoals de publieke sector en de maritieme sector hun reizen volledig hebben hervat, reizen andere sectoren nog steeds aan een lager tempo. Brussels Airlines verwacht dit jaar 80% van het zakenverkeer van 2019 te bereiken.

Streven naar winst in 2023
Door de moeilijke eerste helft van het jaar en de opgestapelde verliezen, nog steeds zwaar beïnvloed door de pandemie en de enorme stijging van de brandstofkosten, zal Brussels Airlines voor het volledige jaar geen break-even bereiken. Voor 2023 mikt de luchtvaartmaatschappij nog steeds op een positief resultaat.

Brussels Airlines en haar sociale partners blijven werken aan de toekomst
Naast de beoogde groei voor 2023 groeide de luchtvaartmaatschappij het afgelopen kwartaal al met één langeafstands- en twee middellangafstandstoestellen. De recruteringscampagne die daarop volgde, bevestigde de aantrekkelijkheid als werkgever met meer dan 12.000 sollicitaties (waarvan meer dan 1.800 pilootkandidaten) die hebben geleid tot bijna 300 nieuwe aanwervingen. Brussels Airlines telt nu 3.217 werknemers.

“Naast de competitieve kostenpositie is de constructieve relatie die tijdens de zomer met de sociale partners werd opgebouwd essentieel om een toekomst voor Brussels Airlines te garanderen. Als we erin slagen om die kostenpositie te behouden en sociale conflicten te vermijden terwijl we volgend jaar groeien, ben ik ervan overtuigd dat we een winstgevende toekomst tegemoet gaan."
Peter Gerber, CEO Brussels Airlines

Maaike Andries

For media requests only

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 85 bestemmingen, waarvan 17 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.300 werknemers te werk en exploiteert 43 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

[email protected]

www.brusselsairlines.com