Brussels Airlines en haar sociale partners bereiken akkoord over structurele maatregelen die een rendabele toekomst op lange termijn mogelijk maken

Brussels Airlines en haar sociale partners bereiken akkoord over structurele maatregelen die een rendabele toekomst op lange termijn mogelijk maken

  • Vandaag hebben de directie van Brussels Airlines en haar ondernemingsraad een akkoord bereikt over een reeks structurele maatregelen die nodig zijn om competitiviteit van de luchtvaartmaatschappij te vergroten en daarmee haar werknemers een langetermijnperspectief te bieden.
  • De maatregelen beperken het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum .
     
  • De werknemers die het bedrijf verlaten, zullen uitgebreid ondersteund worden bij het zoeken naar een nieuwe job en/of het realiseren van een carrièreswitch.
     
  • Structurele maatregelen maken het mogelijk de productiviteit te verhogen en de kosten per eenheid te verlagen om een duurzame toekomst op lange termijn te creëren.

Vandaag werd een akkoord bereikt tussen de directie van Brussels Airlines en haar sociale partners, die de meer dan 4.000 werknemers van de verschillende afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigen: Piloten, Cabinepersoneel, Maintenance & Engineering, Ground Operations en ondersteunende functies.

In mei kondigde Brussels Airlines aan dat het substantiële maatregelen moet nemen om een langetermijntoekomst voor het bedrijf te creëren. De maatschappij moet haar kosten structureel verlagen tot een competitief niveau. Vandaag hebben de directie en ondernemingsraad van Brussels Airlines een akkoord bereikt dat toelaat om de noden van het bedrijf op korte en lange termijn aan te pakken.

"Het bereiken van een akkoord met onze sociale partners en het gezamenlijk nemen van de verantwoordelijkheid voor structurele veranderingen voor Brussels Airlines, is een belangrijke mijlpaal op weg naar een competitief bedrijf op lange termijn. Ik wil de vakbondsvertegenwoordigers bedanken voor het feit dat zij deze cruciale stap samen met ons gezet hebben. Met dit transformatieplan beginnen we met de opbouw van een financieel gezonde luchtvaartmaatschappij die in een eerste fase kleiner en structureel rendabel wordt, om daarna opnieuw te groeien. Dit transformatieplan biedt een toekomstperspectief aan zowel ons personeel als onze klanten en stakeholders."

Dieter Vranckx, CEO Brussels Airlines

Met de gesloten overeenkomst kunnen 75% van de jobs bij Brussels Airlines bewaard blijven, gelijkmatig verdeeld over de verschillende departementen. De prioriteit van zowel het management als de vakbonden was om te kijken naar alle mogelijke opties om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden. Dankzij alternatieve opties, zoals vervroegd pensioen, deeltijds werk, tijdskrediet, vrijwillig vertrek en onbetaald verlof, kan dat aantal worden beperkt tot een minimum.

Voor de werknemers die het bedrijf verlaten, biedt Brussels Airlines, in samenwerking met Travvant, gedurende 12 maanden outplacement aan om hen te helpen bij hun loopbaantransitie.

Hoewel het transitieplan noodzakelijk is om de crisis te boven te komen en structureel competitief te worden, blijven de lopende gesprekken om de financiering van het bedrijf te verzekeren essentieel. De Belgische maatschappij hoopt op een positief resultaat van de lopende gesprekken over de financiële steun die nodig is om de gevolgen van deze ongekende crisis te boven te komen en het bedrijf te herstructureren.

Persuitnodiging - briefing en interviews

Vanaf 16.00 uur zullen Dieter Vranckx, CEO en Bert Van Romaey, Hoofd HR en Change Management, meer details delen over de ondertekende documenten en vragen van de geschreven media beantwoorden. Vanaf 17.00 uur, tot 17.30 uur, zijn audiovisuele media welkom in b.house voor quotes. 

Corporate
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem