Brussels Airlines en haar sociale partners bereiken akkoord over structurele maatregelen die een rendabele toekomst op lange termijn mogelijk maken

  • Vandaag hebben de directie van Brussels Airlines en haar ondernemingsraad een akkoord bereikt over een reeks structurele maatregelen die nodig zijn om competitiviteit van de luchtvaartmaatschappij te vergroten en daarmee haar werknemers een langetermijnperspectief te bieden.
  • De maatregelen beperken het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum .
     
  • De werknemers die het bedrijf verlaten, zullen uitgebreid ondersteund worden bij het zoeken naar een nieuwe job en/of het realiseren van een carrièreswitch.
     
  • Structurele maatregelen maken het mogelijk de productiviteit te verhogen en de kosten per eenheid te verlagen om een duurzame toekomst op lange termijn te creëren.

Vandaag werd een akkoord bereikt tussen de directie van Brussels Airlines en haar sociale partners, die de meer dan 4.000 werknemers van de verschillende afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigen: Piloten, Cabinepersoneel, Maintenance & Engineering, Ground Operations en ondersteunende functies.

In mei kondigde Brussels Airlines aan dat het substantiële maatregelen moet nemen om een langetermijntoekomst voor het bedrijf te creëren. De maatschappij moet haar kosten structureel verlagen tot een competitief niveau. Vandaag hebben de directie en ondernemingsraad van Brussels Airlines een akkoord bereikt dat toelaat om de noden van het bedrijf op korte en lange termijn aan te pakken.

"Het bereiken van een akkoord met onze sociale partners en het gezamenlijk nemen van de verantwoordelijkheid voor structurele veranderingen voor Brussels Airlines, is een belangrijke mijlpaal op weg naar een competitief bedrijf op lange termijn. Ik wil de vakbondsvertegenwoordigers bedanken voor het feit dat zij deze cruciale stap samen met ons gezet hebben. Met dit transformatieplan beginnen we met de opbouw van een financieel gezonde luchtvaartmaatschappij die in een eerste fase kleiner en structureel rendabel wordt, om daarna opnieuw te groeien. Dit transformatieplan biedt een toekomstperspectief aan zowel ons personeel als onze klanten en stakeholders."

Dieter Vranckx, CEO Brussels Airlines

Met de gesloten overeenkomst kunnen 75% van de jobs bij Brussels Airlines bewaard blijven, gelijkmatig verdeeld over de verschillende departementen. De prioriteit van zowel het management als de vakbonden was om te kijken naar alle mogelijke opties om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden. Dankzij alternatieve opties, zoals vervroegd pensioen, deeltijds werk, tijdskrediet, vrijwillig vertrek en onbetaald verlof, kan dat aantal worden beperkt tot een minimum.

Voor de werknemers die het bedrijf verlaten, biedt Brussels Airlines, in samenwerking met Travvant, gedurende 12 maanden outplacement aan om hen te helpen bij hun loopbaantransitie.

Hoewel het transitieplan noodzakelijk is om de crisis te boven te komen en structureel competitief te worden, blijven de lopende gesprekken om de financiering van het bedrijf te verzekeren essentieel. De Belgische maatschappij hoopt op een positief resultaat van de lopende gesprekken over de financiële steun die nodig is om de gevolgen van deze ongekende crisis te boven te komen en het bedrijf te herstructureren.

Persuitnodiging - briefing en interviews

Vanaf 16.00 uur zullen Dieter Vranckx, CEO en Bert Van Romaey, Hoofd HR en Change Management, meer details delen over de ondertekende documenten en vragen van de geschreven media beantwoorden. Vanaf 17.00 uur, tot 17.30 uur, zijn audiovisuele media welkom in b.house voor quotes. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com