Brussels Airlines en vakbonden blijven samenwerken aan toekomst

Statement

Update - 14.10.2022

“Tijdens de zomermaanden zijn het management en de sociale partners van Brussels Airlines regelmatig samengekomen om de zorgen van ons cabinepersoneel aan te pakken en de werkdruk van het operationele personeel beter in evenwicht te brengen. Alle partijen waren het erover eens dat het evenwicht tussen werk en privéleven gezond en toch realistisch moet zijn, gezien het huidige uitdagende en competitieve klimaat. Een reeks verbeteringen aan het werkschema is reeds doorgevoerd. Andere maatregelen hebben meer tijd nodigen zullen later worden uitgevoerd. We blijven zoeken naar initiatieven die de werkdruk verminderen en/of de kwaliteit verbeteren, met bijkomende vergaderingen voor zowel cockpit- als cabinepersoneel samen met de afdeling crew planning. ​

Vandaag, vrijdag 14 oktober, zal het management van Brussels Airlines na verschillende sessies met de vakbondsvertegenwoordigers een voorstel op tafel leggen om ook het beloningspakket van het cockpitpersoneel te verbeteren. Gezien het niet indexeren van het flexibele beloningspakket van de piloten, erkennen wij de bezorgdheid met het oog op de huidige uitzonderlijke inflatie en algemene economische recessie, dat dit oproept binnen deze groep. Bovenop het cafetariaplan dat een aanzienlijke optimalisering van het salarispakket van de piloten mogelijk maakt, willen we een oplossing uitwerken die deze bezorgdheid verder aanpakt, waarbij we tegelijk onze kwetsbare kostenpositie nauwlettend in het oog houden. ​

We zijn tevreden dat het positieve proces van samenwerking met de sociale partners dat aan het begin van de zomer van start ging, in een goed tempo wordt voortgezet en we danken onze sociale partners voor hun inzet en hun constructieve bijdrage om ons bedrijf en onze mensen perspectief en groeikansen te bieden.”

Bovenstaand statement kan geciteerd worden uit naam van Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines.

 

23.08.2022

"Aan het begin van de zomer, op 4 juli, namen het management en de sociale partners van Brussels Airlines de economische en marktsituatie en de mogelijke pistes voor Brussels Airlines onder de loep. Het was duidelijk dat om de juiste voorwaarden te creëren voor een succesvolle toekomst van het bedrijf, een constructieve samenwerking tussen management en sociale partners cruciaal is. ​

Tijdens de zomermaanden zijn beide partijen daarom in een reeks workshops bijeengekomen om een gemeenschappelijke basis te vinden voor werkdrukkwesties. Deze workshops hebben alle in een constructieve sfeer plaatsgevonden en een nieuwe basis gecreëerd voor de samenwerking tussen de directie van Brussels Airlines en haar vakbonden.

Vandaag, 23 augustus, vindt een statusvergadering van een hele dag plaats om de marktsituatie en de toekomstige ontwikkelingen opnieuw te bekijken, het tijdens de zomer verrichte werk te evalueren en de weg vooruit te bepalen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de constructieve samenwerking die in de workshops van start ging, wordt voortgezet. Verscheidene initiatieven ter vermindering van de werklast en/of ter verbetering van de kwaliteit zijn reeds geïmplementeerd, terwijl andere door beide partijen worden onderzocht en in de komende maanden zullen worden afgerond.

Als we kijken naar de druk op de markt en de toekomst van Brussels Airlines, zien we een unieke kans om vooruit te gaan. Ons Reboot Plus herstructureringsprogramma heeft goede resultaten opgeleverd en we hebben hiermee een zeer sterke en competitieve kostenpositie bereikt.

Met deze kostenpositie - die we zorgvuldig moeten beschermen - en de constructieve samenwerking met onze sociale partners, is het mogelijk om de logische volgende stap te zetten: het versterken van onze marktpositie door onze vloot en ons personeel uit te breiden. We onderzoeken momenteel verschillende groeiscenario's die we in de nabije toekomst verder zullen uitwerken. Deze groei biedt carrièremogelijkheden voor ons huidige personeel.

De winter zal nog steeds onvoorspelbaar zijn: we weten niet hoe Covid zich zal ontwikkelen en invloed zal hebben op de marktvraag, de marktvraag naar zakenreizen is nog steeds instabiel en operationele knelpunten op luchthavens en bij partners zullen druk blijven zetten op onze operationele stabiliteit. Om te anticiperen op dit uitdagende winterseizoen zullen we ons operationele personeel in alle afdelingen uitbreiden. ​

Concreet is besloten om de contracten van 200 tijdelijke cabinepersoneelsleden te verlengen, om extern cabinepersoneel aan te werven en onze resourceplanning te versterken om ervoor te zorgen dat er correct in de personeelsbehoefte wordt voorzien. Aan de cockpitzijde hebben we vacatures voor piloten gepubliceerd, terwijl we bij Ground Operations en Maintenance & Engineering al waren begonnen met de aanwerving van extra personeel. Dit moet de operationele stabiliteit in het winterseizoen vergroten en tegelijk zorgen voor een eerlijker verdeling van de werklast. ​

We willen onze sociale partners bedanken voor hun inzet en hun constructieve bijdrage om ons bedrijf en onze mensen perspectief en kansen te bieden om te groeien."

Bovenstaand statement kan geciteerd worden uit naam van Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines.

 

Een overzicht van de communicaties over de sociale dialoog bij Brussels Airlines, kan u hier terugvinden.

 

Maaike Andries

For media requests only

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 17.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 190 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com