Brussels Airlines onthult Bruegel, een 6de Belgian Icon opgedragen aan de bekende Renaissanceschilder

Na een vliegtuig te hebben opgedragen aan Kuifje in 2015, gevolgd door Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, presenteert Brussels Airlines haar 6de Belgian Icon: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Het resultaat is een groot kunstwerk en het meest complexe vliegtuigdesign ter wereld door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

Omdat 2019 het Bruegeljaar is, heeft Brussels Airlines besloten om de Vlaamse Meester te eren met een Belgian Icon. Voor de gelegenheid werkte de luchtvaartmaatschappij samen met Toerisme Vlaanderen en BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten. Deze laatste trad op als curator en stelde voor om te werken met twee hedendaagse Belgische kunstenaars, Jos De Gruyter en Harald Thys. Het artiestenduo kreeg de opdracht om een design voor het vliegtuig te bedenken dat naar het werk van de oude meester kijkt vanuit het perspectief van hun eigen kunststijl.

Hoewel 450 jaar hen scheidt, delen de artiesten en Bruegel gelijkenissen in de manier waarop ze de realiteit observeren, met zijn plaatsen, mensen, landschappen en gewoontes. Bovendien hebben ze met elkaar gemeen dat ze hetzelfde gebied bewonen: België, waar ze leven en waaruit ze inspiratie halen voor hun artistieke producties.

Voor het vliegtuig hebben Jos de Gruyter & Harald Thys een selectie elementen uit emblematische Pieter Bruegel schilderijen gekozen om een nieuwe compositie en realiteit te creëren. Het nieuwe universum dat ze creëerden integreert details en taferelen uit werken als Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559), Kinderspelen (1560), De Vlucht naar Egypte (1563), Jagers in de Sneeuw (1565), De Oogst (1565) en De Boerendans (1569).

Het resultaat is een 37 m lange Airbus A320 die Bruegel werd gedoopt. De twee zijden van de romp hebben elk een eigen design en het duurde 19 dagen om alles met de hand te schilderen. Bruegel is dan ook het meest complexe vliegtuigdesign dat ooit werd gecreëerd, door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

Het vliegtuig werd vandaag in aanwezigheid van Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines, Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme, Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, Paul Dujardin, CEO van BOZAR en de artiesten onthuld.

“Brussels Airlines is een ambassadeur van België. Dit 6de iconische vliegtuig toont de rijke kunstgeschiedenis van België en we zijn heel trots op het prachtige vliegende kunstwerk dat we met de steun van Toerisme Vlaanderen en de artistieke expertise van BOZAR hebben gecreëerd. De Hi Belgium Pass, dat een groot succes is sinds de lancering in 2017, bouwt verder op dit ambassadeurschap om toeristen naar ons mooie land te trekken, nu ook met de Flemish Masters Experience."
​ ​ ​ ​
Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines

 

Het Bruegel vliegtuig is dus slechts een deel van een groot project om de Vlaamse Meesters in 2019 en 2020 te promoten. Brussels Airlines en Toerisme Vlaanderen bundelen hun krachten om toeristen naar België te doen afreizen met de Hi Belgium Pass: de Vlaamse Meesters Experience. Met de pass kunnen toeristen van 48 Europese steden naar Brussel vliegen, onbeperkt met de trein naar Belgische steden reizen en een heleboel culturele bezienswaardigheden gratis bezoeken. De Vlaamse Meesters exposities en collecties in Vlaanderen en Brussel zijn nu ook inbegrepen. Eenmaal in Brussels Airport aangekomen worden reizigers meteen in het Bruegel universum ondergedompeld, dankzij een grote kunstinstallatie van Toerisme Vlaanderen bij de gate A40.

“Vlaamse Meesters zoals Pieter Bruegel spreken internationaal nog altijd tot de verbeelding. Het zijn culturele uithangborden die een breed publiek kunnen verleiden om af te reizen naar de bakermat van zoveel fantastische kunst. Wie zich echt wil onderdompelen in de wereld van Bruegel, Rubens of Van Eyck moet Vlaanderen zeker bezoeken."
​ ​ ​ ​
Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

 

“In onze nieuwe state-of-the-art animatie komen de iconische figuren uit de schilderijen van Bruegel op een unieke manier tot leven. De animatie maakt deel uit van een langlopend belevingsproject op de luchthaven. Op 3 jaar tijd raken zo’n 75 miljoen reizigers geprikkeld door onze Vlaamse Meesters en ook door onze andere toeristische troeven zoals gastronomie en wielrennen. Daar komen nu nog eens 1 miljoen passagiers bovenop die de komende 5 jaar van of naar Brussels Airport zullen reizen aan boord van een vliegende Vlaamse Meester. Dat zijn nog eens 1 miljoen mensen die trotse ambassadeurs van onze Vlaamse Meesters worden en bij uitbreiding ook van onze toeristische bestemming. Reken daar gerust ook nog eens de miljoenen mensen bij die via sociale media beelden zullen zien of delen van dit prachtige vliegtuig.”
​ ​ ​ ​
Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen

 

“Velen kennen BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten als de culturele hotspot in het historische gebouw van Victor Horta in het hart van Brussel. Vandaag is BOZAR ook geëvolueerd naar een echt “House of Creation”, door hedendaagse creatie te stimuleren in onze eigen ruimtes maar ook op onverwachte plaatsen. Naast het ondersteunen van de deelname van Jos de Gruyter & Harald Thys aan de 58ste Internationale Kunsttentoonstelling - La Biennale di Venezia, zijn we blij dat we onze reis met het kunstenaarsduo tot hoog in de lucht kunnen uitbreiden met de lancering van dit bijzondere vliegtuig.”
​ ​ ​ ​
Paul Dujardin, CEO van BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten

 

Het artiesten duo Jos de Gruyter & Harald Thys werd gekozen om België te vertegenwoordigen op de 58ste Internationale Kunstmanifestatie – La Biennale di Venezia, die van 10 mei tot en met 24 november plaatsvindt. Daarom zal Bruegel’s allereerste vlucht een vlucht naar Venetië zijn, om de artiesten te begeleiden naar de inhuldiging van het Belgische paviljoen op 11 mei. Het vliegtuig zal daarna vluchten verzorgen in het hele Europese en Midden-Oosten netwerk van Brussels Airlines voor de komende 5 jaar.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com