Brussels Airlines rapporteert verlies van 70 miljoen euro in eerste kwartaal

Brussels Airlines rapporteert verlies van 70 miljoen euro in eerste kwartaal

Als gevolg van de Coronacrisis rapporteert Brussels Airlines een aangepaste EBIT van -70 miljoen euro voor het eerste kwartaal, slechts een daling van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, die januari en februari 2020 omvatte, twee "normale" maanden voordat het Coronavirus Europa bereikte. Het eerste kwartaal is traditioneel het slechtst presterende kwartaal van het jaar in de luchtvaartsector. De inkomsten van de Belgische luchtvaartmaatschappij daalden met 76% tot 55 miljoen euro, terwijl de bedrijfskosten met 59% werden verlaagd tot 130 miljoen euro, deels door een lagere productie, maar ook dankzij kostenbesparende maatregelen in haar Reboot Plus-programma.

Tussen januari en maart verwelkomde Brussels Airlines 192.000 passagiers, een daling van 88% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen twee van de drie maanden "normale" maanden waren zonder de impact van Covid-19. De luchtvaartmaatschappij voerde 1.791 vluchten uit, ook een daling van 87%. De gemiddelde bezettingsgraad daalde met 15,3 procentpunten tot 58,2%.

Het verbod op niet-essentiële reizen, uitgevaardigd door de Belgische regering, had een zware impact op het aantal passagiers van Brussels Airlines op zowel de middellange als de lange afstandssector. Het intercontinentale netwerk presteerde echter beter dan de Europese operaties dankzij de focus van de maatschappij op Afrikaanse routes met een stabiele vraag in het VFR-segment (Visiting Friends & Relatives) en op het vlak van vrachtvervoer, vooral wat het vervoer van medische benodigdheden betreft.

De inkomsten van Brussels Airlines daalden in het eerste kwartaal van 2021 met 76% tot 55 miljoen euro als gevolg van de Corona-crisis, terwijl de bedrijfsopbrengsten met 76% daalden tot 60 miljoen euro. De bedrijfskosten daalden met 59% tot EUR 130 miljoen, vooral door de volumegebonden daling van de materiaalkosten. Ondanks een groot aandeel vaste kosten werden kostenbesparingen gerealiseerd dankzij een bijna voltooide herstructureringsfase van het Reboot Plus-programma.

De aangepaste EBIT van Brussels Airlines daalde bijgevolg met 9% tot -70 miljoen EUR (vorig jaar: -64 miljoen EUR). De EBIT verbeterde met 25% tot eveneens -70 miljoen EUR (vorig jaar: -93 miljoen EUR), hoewel het cijfer van vorig jaar werd beïnvloed door bijzonderewaardeverminderingsverliezen op vliegtuigen en gebruiksrechten van vliegtuigen ten belope van 29 miljoen EUR.

Binnen haar Reboot Plus-transformatieprogramma heeft Brussels Airlines de herstructureringsfase, waarbij de vloot met 30% en het personeelsbestand met 25% wordt ingekrompen, bijna afgerond. Naast andere bijkomende maatregelen in dit programma zijn sinds januari 2021 voor alle personeelsgroepen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten van kracht die een competitieve kostenstructuur genereren op het niveau van de personeelskosten. Het Reboot Plus-programma, dat streeft naar een structurele EBIT-marge van 8% in 2024, gaat nu een tweede fase in, een fase van strategische investeringen in klantenservice, in efficiëntie, in de ontwikkeling van medewerkers en in digitale tools om een winstgevende toekomst op lange termijn voor het bedrijf te creëren.

Sinds het begin van de Coronavirus crisis heeft Brussels Airlines haar vluchtcapaciteit strikt aangepast om zo goed mogelijk in te spelen op de marktvraag en zo haar cash positie te vrijwaren. Dankzij dit zeer proactief en restrictief capaciteitsbeheer kon Brussels Airlines sinds haar heropstart op 15 juni 2021 elke week cash-positief blijven vliegen.

Momenteel bouwt Brussels Airlines geleidelijk haar vluchtcapaciteit op om een vluchtaanbod te kunnen bieden dat in lijn is met de verwachte vraag voor het zomervakantieseizoen (gemiddeld 65% van haar capaciteit voor 2019), met een focus op het vakantiesegment en uiteraard haar grote Afrikaanse aanbod.

 

Story image
Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en verbindt de Europese hoofdstad met meer dan 70 bestemmingen, waarvan 15 in Afrika, het continent dat Brussels Airlines nauw aan het hart ligt. Bovendien vliegt de maatschappij naar 60 bestemmingen in Europa, 2 in Noord-Amerika en Tel Aviv. Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 38 vliegtuigen.

Omwille van de wereldwijde coronaviruspandemie heeft Brussels Airlines zich geëngageerd tot de strengste gezondheidsmaatregelen in de luchtvaart wereldwijd, volgens van het EASA (Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart). Sinds de uitbraak van het coronavirus hanteert de Belgische luchtvaartmaatschappij een aangepast vluchtschema dat gebaseerd is op de marktvraag en dat rekening houdt met de reisbeperkingen van de verschillende overheden.

Dankzij haar “no compromise” positionering combineert Brussels Airlines competitieve ticketprijzen met volledige flexibiliteit en de hoogste servicekwaliteit. Met jaarlijks wisselende Belgische sterrenchefs, haar groot aanbod aan Belgisch eten en drinken en de vijf Belgian Icons, is Brussels Airlines een ambassadeur voor haar land en brengt het de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Met meer dan 40.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen speelt Brussels Airlines een belangrijke rol in de Belgische economie en maakt het bedrijf deel uit van de tweede grootste economische motor van België: de hub Brussels Airport. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers van, naar en via Brussels Airport.

Brussels Airlines biedt cargo capaciteit aan op al haar vluchten, gecommercialiseerd door Lufthansa Cargo. De maatschappij verzorgt zelf het dagelijkse onderhoud van haar vliegtuigvloot.

Brussels Airlines is één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Groep (Austrian, Brussels Airlines, Lufthansa en Swiss) en lid van Star Alliance. Het bedrijf werd opgericht in 2002 en is voor 100% eigendom van Deutsche Lufthansa AG. Meer informatie op www.brusselsairlines.com.


Brussels Airlines
b.house
Zone General Aviation - Airport Building 26
1831 Diegem