Brussels Airlines rapporteert verlies van 70 miljoen euro in eerste kwartaal

Als gevolg van de Coronacrisis rapporteert Brussels Airlines een aangepaste EBIT van -70 miljoen euro voor het eerste kwartaal, slechts een daling van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, die januari en februari 2020 omvatte, twee "normale" maanden voordat het Coronavirus Europa bereikte. Het eerste kwartaal is traditioneel het slechtst presterende kwartaal van het jaar in de luchtvaartsector. De inkomsten van de Belgische luchtvaartmaatschappij daalden met 76% tot 55 miljoen euro, terwijl de bedrijfskosten met 59% werden verlaagd tot 130 miljoen euro, deels door een lagere productie, maar ook dankzij kostenbesparende maatregelen in haar Reboot Plus-programma.

Tussen januari en maart verwelkomde Brussels Airlines 192.000 passagiers, een daling van 88% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen twee van de drie maanden "normale" maanden waren zonder de impact van Covid-19. De luchtvaartmaatschappij voerde 1.791 vluchten uit, ook een daling van 87%. De gemiddelde bezettingsgraad daalde met 15,3 procentpunten tot 58,2%.

Het verbod op niet-essentiële reizen, uitgevaardigd door de Belgische regering, had een zware impact op het aantal passagiers van Brussels Airlines op zowel de middellange als de lange afstandssector. Het intercontinentale netwerk presteerde echter beter dan de Europese operaties dankzij de focus van de maatschappij op Afrikaanse routes met een stabiele vraag in het VFR-segment (Visiting Friends & Relatives) en op het vlak van vrachtvervoer, vooral wat het vervoer van medische benodigdheden betreft.

De inkomsten van Brussels Airlines daalden in het eerste kwartaal van 2021 met 76% tot 55 miljoen euro als gevolg van de Corona-crisis, terwijl de bedrijfsopbrengsten met 76% daalden tot 60 miljoen euro. De bedrijfskosten daalden met 59% tot EUR 130 miljoen, vooral door de volumegebonden daling van de materiaalkosten. Ondanks een groot aandeel vaste kosten werden kostenbesparingen gerealiseerd dankzij een bijna voltooide herstructureringsfase van het Reboot Plus-programma.

De aangepaste EBIT van Brussels Airlines daalde bijgevolg met 9% tot -70 miljoen EUR (vorig jaar: -64 miljoen EUR). De EBIT verbeterde met 25% tot eveneens -70 miljoen EUR (vorig jaar: -93 miljoen EUR), hoewel het cijfer van vorig jaar werd beïnvloed door bijzonderewaardeverminderingsverliezen op vliegtuigen en gebruiksrechten van vliegtuigen ten belope van 29 miljoen EUR.

Binnen haar Reboot Plus-transformatieprogramma heeft Brussels Airlines de herstructureringsfase, waarbij de vloot met 30% en het personeelsbestand met 25% wordt ingekrompen, bijna afgerond. Naast andere bijkomende maatregelen in dit programma zijn sinds januari 2021 voor alle personeelsgroepen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten van kracht die een competitieve kostenstructuur genereren op het niveau van de personeelskosten. Het Reboot Plus-programma, dat streeft naar een structurele EBIT-marge van 8% in 2024, gaat nu een tweede fase in, een fase van strategische investeringen in klantenservice, in efficiëntie, in de ontwikkeling van medewerkers en in digitale tools om een winstgevende toekomst op lange termijn voor het bedrijf te creëren.

Sinds het begin van de Coronavirus crisis heeft Brussels Airlines haar vluchtcapaciteit strikt aangepast om zo goed mogelijk in te spelen op de marktvraag en zo haar cash positie te vrijwaren. Dankzij dit zeer proactief en restrictief capaciteitsbeheer kon Brussels Airlines sinds haar heropstart op 15 juni 2021 elke week cash-positief blijven vliegen.

Momenteel bouwt Brussels Airlines geleidelijk haar vluchtcapaciteit op om een vluchtaanbod te kunnen bieden dat in lijn is met de verwachte vraag voor het zomervakantieseizoen (gemiddeld 65% van haar capaciteit voor 2019), met een focus op het vakantiesegment en uiteraard haar grote Afrikaanse aanbod.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België en één van de vier netwerkmaatschappijen van de Lufthansa Group. Ze verbindt de Europese hoofdstad vanuit Brussels Airport met meer dan 90 bestemmingen, waarvan 18 in Sub Sahara Afrika. Het bedrijf stelt meer dan 3.400 werknemers te werk en exploiteert 44 vliegtuigen.

Brussels Airlines wil tegen 2030 50% minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en plant om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. De luchtvaartmaatschappij neemt deel aan het Stargate Project dat door Brussels Airport wordt geleid en maakt daardoor deel uit van de proeftuin voor duurzame luchtvaart op haar thuisbasis. Daarnaast ondertekende de maatschappij in 2021 de Circular Economy overeenkomst van de Antwerp Management School. Begin 2023, was de luchtvaartmaatschappij ook de eerste om duurzame brandstof (SAF = Sustainable Aviation Fuel) te transporteren doorheen de CEPS-pijplijn die Brussels Airport verbindt. Eind 2024, zal Brussels Airlines vijf splinternieuwe Airbus A320neo vliegtuigen verwelkomd hebben, waardoor de luchtvaartmaatschappij haar CO2- en geluidsuitstoot op haar middellange afstandsnetwerk significant kan verlagen.

Als ambassadeur van haar land brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld, onder meer via samenwerkingen met Belgische sterrenchefs, Belgische culinaire producten en de Belgian Icons, speciaal beschilderde vliegtuigen die een Belgische iconisch persoon, team of evenement huldigen om de Belgische cultuur wereldwijd te promoten.

Meer informatie op brusselsairlines.com


Over Star Alliance

Het Star Alliance netwerk werd opgericht in 1997 als de eerste echt wereldwijde luchtvaartalliantie, gebaseerd op een waardepropositie voor de klant met wereldwijd bereik, internationale erkenning en naadloze service. Sinds de oprichting biedt het het grootste en meest uitgebreide netwerk van luchtvaartmaatschappijen, met een focus op het verbeteren van de klantervaring binnen de gehele alliantie.

In totaal biedt het Star Alliance netwerk momenteel meer dan 10.000 dagelijkse vluchten naar bijna 1.200 luchthavens in 184 landen.

Meer informatie op staralliance.com

Neem contact op met

b.house Zone General Aviation - Airport Building 26 1831 Diegem

+32 2 723 89 90

press@brusselsairlines.com

www.brusselsairlines.com